loader

Duminică ajungem la Sousse, perla Sahelului

Echipa „Cap compas” continuă călătoria prin istoria şi frumuseţea Tunisiei, iar pe 10 mai, ajungem la Sousse, unul dintre cele mai vechi oraşe ale ţării. Descoperiţi perla Sahelului pe TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+, de la ora 12:00.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Sousse este recunoscut ca poartă a Tunisiei, oraş căruia în ambientul anglo-saxon şi francofon i se spune Sousse, iar în ţările arabe şi parţial în ginta latină este numit Soussa. Metaforic, este perla Sahelului sau una dintre nestematele Tunisiei. Este un oraş fermecător care îşi merită pe deplin numele, comparaţiile şi superlativele.

Moscheea Bou Ftata din Sousse a fost ridicată în timpul domniei emirului Abbou el Abbas după modelul celebrei moschei Sidi Okba din Kairouan care se află tot în Tunisia. Este în egală măsură concepută ca edificiu religios, dar şi ca ansamblu de apărare; sala de rugăciune este împărţită în 13 nave separate prin coloane şi se desfăşoară pe lungimea ansamblului oferind o ambianţă aproape ascetică în clarobscurul conturat doar prin palide lumini de candele şi discrete ecleraje.

Sousse a fost încă din timpul dinastiilor Aghlabidă şi Fatimidă un port important cu destinaţie militară şi comercială, iar Medina – oraşul vechi - constituie exemplul tipic pentru urbanismul arabo-musulman din primele secole ale Islamului împământenit la ţărm de mare.

Medina se înscrie într-o incintă medievală în stil etajat ca un amfiteatru aflat în faţa mării. Poziţia sa privilegiată a atras călători şi artişti, iar cele 31 hectare înconjurate de 2 km de ziduri crenelate configurează un ansamblu omogen cu vestigii de o bogăţie excepţională.

Sousse a fost şi unul dintre platourile de filmare pentru pelicula Indiana Jones în căutarea chivotului pierdut.
În filmul regizat de Steven Spielberg şi răsplătit cu 4 premii Oscar în anul 1982, Sousse întruchipează oraşul Cairo.
Anual, Sousse primeşte în jur de un milion şi jumătate de turişti, iar prin aeroportul din apropiere tranzitează aproximativ 5 milioane de pasageri.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas

 

12:40 Sport

Transmisiune directă

13:00 Duminica filmului românesc

* Un echipaj pentru singapore -România, 1981

Regia: Nicu Stan

Cu: Gheorghe Cozorici, Florin Zamfirescu, Victor Rebengiuc, Jean Constantin

*Aventuri. Un comandant de vapor îşi pierde nava şi aproape tot echipajul într-un naufragiu în insulele Caraibe. Reîntors în ţară, are mustrări de conştiinţă şi coşmaruri pentru ce s-a întâmplat. Obţine comanda unei nave comerciale cu destinaţia Singapore, dar pe noul vas este tratat cu neîncredere şi ostilitate. În cele din urmă, trecerea printr-o furtună şi rezolvarea unor probleme care puteau avea un final dramatic îl ajută să câştige încrederea oamenilor din subordine.

 
Palatul Brukenthal din Avrig: O reverie transilvăneană | VIDEO

Ascensiunea lui Samuel von Brukenthal, de la grefier modest la guvernator al Transilvaniei, reprezintă un exemplu remarcabil de ascensiune ...

Valențele educaționale ale teatrului. Interviu cu Monica Davidescu | VIDEO

Interviul cu Monica Davidescu, actor al Teatrului Național din București și fondator al companiei Concordia, subliniază importanța fundamentală a ...

Ediția "Forța Ideilor" din 8 mai, difuzată pe TVR 2 și TVR+, la ora 22:05, își propune familiarizarea elevilor cu matematica și oferirea unui ...

 

#tvr2