loader
Foto

Duminică ajungem la Fes, „capitala frumosului şi autenticului”

„Cap Compas” continuă incursiunea în istoria şi frumuseţea Marocului, iar duminică, 18 septembrie, revedem fascinantul Fes, al treilea oraş ca mărime al ţării. De la 12:00, la TVR 2, TVR HD şi pe TVR+.

 

Cap Compas

Fes, oraşul  înaltei civilizaţii islamice, te salută precum un far îi întâmpină pe corăbierii care vin sau pleacă. Fes este considerat capitala frumosului şi autenticului, unde familiile vechi ale oraşului conferă nobleţe locului, şi pe străzi se vorbeşte o arabă dialectală cu accente care înfrumuseţează limba, dă feminitate cuvintelor, îndulceşte rostirile şi aminteşte de araba andaluză.

Oraşul este recunoscut şi pentru plăcile de teracotă Zellige, „compoziţii ad infinitum” care îşi au originea în Maroc, dar s-au dezvoltat şi în Spania maură.  În secolul al X-lea se foloseau doar plăci albe şi castanii, iar până în timpul dinastiei merinide arta a fost practicată sporadic. Persanii au fost cei care au decoperit tehnica oxidării emailului prin pigmenţi metalici. Albastru,verde şi galben se introduc în compoziţii abia în veacul al XIV-lea, iar ceramica roşie este folosită după anul 1600.

Fes, alături de Meknes, sunt considerate centre ale acestei arte, iar Palatul Mnebhi, locuinţa vizirului Mnebhi dn secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai grăitoare dovezi. Pentru ridicare acestei clădiri au lucrat arhitecţi, meşteri şi artizani vreme de 15 ani, iar acesta este locul unde, la 30 martie 1912,  sultanul Abd al-Hafid a fost nevoit sa semneze cedarea suveranităţii Marocului în favoarea Franţei şi Spaniei, acceptând statutul de protectorat.

În Fes se găseşte moscheea Al Quaraouiyne, care adesea este numită şi cea mai veche universitate din lume. Construcţia edificiului a fost începută în 859, în timpul domniei lui Idriss al II-lea (emirul Marocului), de Oum Al Banine Fatima - fiica unui bogat negustor. De-a lungul anilor, ansamblul a evoluat, clădirea a fost mărită şi a devenit centrul religios şi intelectual al lumii musulmane istorice, unde, pe lângă studiile islamice, se preda şi filologia, astronomia, matematica sau medicina.

„Fes el Bali este sectorul cel mai vechi al oraşului. Înconjurat de ziduri de apărare, labirintul de străduţe şi culoare formează cea mai mare medină din Maroc, iar aici este cel mai bine păstrat cartier vechi din lumea arabă. Se află pe primele locuri în top destinaţii maghrebiene”, spune Elena Dinu, realizatoarea emisiunii „Cap compas”.


***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

13:00 Azi pentru maine

Sezon Nou

* Sistemul scolar românesc îsi caută de 30 de ani o identitate. Reforme peste reforme, modificări de reforme, reveniri, experimente, încercări. S-au făcut studii mai mult s-au mai putin serioase, s-au încercat tot felul de solutii.

În realitate, sistemul de învătământ mosteneste în bună măsură zestrea celor 45 de ani de comunism. Elitele sale au fost atunci eliminate. Au rămas profesori buni peste tot, au existat în continuare si scoli mai bune, si licee, șsi universităti, dar toate acestea functionau mai degrabă inertial, nicidecum ca o consecintă a unor politici coerente si care să încurajeze performanta. Profesorii șsi părintii de astăzi sunt în mare măsură elevii de atunci, cei care culegeau recoltele, care învătau cu suplinitori de multe ori fără bacalaureat, în frig si/sau la lumânare.

*Episodul 2

Realizator Constantin Lupescu

Producător Alexandru Munteanu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:00 Reţeaua de idoli (R)

Producător: Irina Păcurariu

(Reluare)
 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2