loader
Foto

Galerie foto

Dr. Radu Ţincu: "Sunt încredinţat că medicina fără Dumnezeu nu există!" | VIDEO

Sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura, gazda "Mic Dejun cu un Campion", v-a invitat la o întâlnire cu doctor, conf. univ Radu Ţincu – medic primar terapie intensivă (ATI), specializare boli infecţioase şi toxicologie şi profesor.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Invitatul nostru la ceremonialul cafelei în Spaţiul Mantra de la Librăriile Cărtureşti, în cadrul emisiunii Mic Dejun cu un campion este Dr. Radu Ţincu. Nu este doar un medic dăruit ci şi un om cu credinţă, emoţie, empatie pentru pacienţii de care are grijă. O atenţie care face diferenţa pentru că practica de zi cu zi la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalul de Urgenţă Floreasca este una dintre cele mai dure şi responsabile.

(w882)

"Cel mai important lucru este să socializezi şi să simţi că transmiţi emoţii care umplu spaţiul ce te desparte pe tine de cei pe care-i tratezi. Dincolo de trăirea emoţională, socializarea crează o serie de modificări neuro-endocrine, stimulând eliberarea unor hormoni care ne fac să fim fericiţi" – spune dr. Radu Ţincu.

Iată un aspect important avut în vedere de medic. Primul gând în dialogul cu pacientul venit cu o suferinţă, de multe ori la limita îndurării este să-l facă să se simtă confortabil, în siguranţă, cu speranţa că problemele sale se vor ameliora. Poate nu întotdeauna este posibil dar, datoria de medic şi de om este aceea de a clădi încrederea.

(w882)

Profilul uman al doctorului Ţincu este relevant dacă citim cartea sa, ’’Omul, patimile şi boala’’ apărută în 2014, la editura Printcenter în care pune în relaţie cele opt patimi din Ortodoxie cu diferitele tipuri de adicţii. Pentru că doar un om care crede cu adevărat că : ’’Fără Dumnezeu, nu exista medicină’’ poate fi atât de dedicat unui gest salvator, atât de convingător în discursul său încât nu se simte nicio urmă de demonstraţie fără un fundament îndelung studiat. În următoarea decadă aşteptăm o nouă apariţie editorială, la Editura Bookzone, despre toxicologie pe înţelesul tuturor.

O luare de poziţie nu doar din perspectiva doctorului care cunoaşte în detaliu evoluţia şi rezultatele la care conduc dependeţa şi drogurile de orice fel, ci şi a părintelui, a omului obişnuit care vede cu un ochi critic dar analitic şi înţelegător psihologia celor care se luptă să iasă la liman.

(w882)

"Se vorbeşte mult că unele ţări sunt dispuse să legalizeze anumite tipuri de droguri pentru folosinţă medicală. Aşa numitele droguri uşoare, de relaxare. Nu este adevărat. Singurul lucru care face diferenţa în toxicologie este doza. Problema drogurilor trebuie privită nu doar din perspectiva toxicităţii ci şi a complicaţiilor care pot să survină. Nu doar ca sănătate ci şi din punct de vedere social, educaţional, psihologic, Adicţia este o boală’’.

Nu este o problemă peste care să trecem uşor. Doctorul Radu Ţincu ne explică cu o mulţime de exemple căile pline de capcane pe care, din păcate, mulţi adulţi, dar şi din ce în ce mai mulţi tineri sunt tentaţi, criminal, să apuce, fără a conştientiza pericolul pervers ce-i pândeşte.

(w882)

"Vorbim despre adicţie atunci când un obicei, oricare ar fi el, devine anormal. Dincolo de limitele funcţionării organismului. De ce apar? Pentru că la nivelul creierului există un mecanism care funcţionează ca un "circuit de recompensă". Cu cât îi dai mai mult, şi se atinge starea de fericire, cu atât cere mai mult. Şi, de multe ori, paradoxal, socializarea favorizează adicţiile care scot la iveală aspecte ale personalităţii noastre pe care nici nu le bănuiam.’’ – Dr. Radu Ţincu

Medicul Radu Ţincu are o viaţă plină. Nu este doar medic primar ATI - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti. Abilităţile sale de comunicator l-au recomandat ca speaker/ trainer în multe conferineţe de specialitate. Este profesor, producător şi moderator de televiziune, autor de articole de specialitate în reviste prestigioase, autor de cărţi sau co-autor în cazul unor volume colective, este invitat la congrese interne şi internaţionale, a urmat studiile de masterat în "Managementul Sericiilor de Sănătate’’, în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti iar competenţele sale nu se opresc aici.

(w882)

Din 2013 este membru al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă şi al celei de Nutriţie Clinică, în 2015 era primit în rândurile Societăţii Europene de Anestezie, în Grupul European de Hipertensiune Malignă (2015 - 2016) şi în Societatea pentru managementul Căilor Aeriene.

Pentru doctorul Radu Ţincu fiecare zi este preţioasă şi trebuie să aibă un scop. Iar el se pare că şi-a înţeles bine menirea pentru că este recunoscut ca o persoană publică de o intransigenţă şi de o putere de convingere care poate pune în mişcare resorturi nebănuite. Este o capacitate rară, de care poate beneficia doar o persoană care se bucură din partea comunităţii.de recunoaştere şi profesionalism de înaltă ţinută.

(w882)

Aşteptăm lansarea cărţii semnate de invitatul nostru de astăzi, la editura Bookzone pentru a afla mai multe detalii. Dar, până atunci, să urmărim împreună o ediţie nelipsită de lejeriate şi umor într-un cadru serios şi aplicat ce explică pe îndelete cum plăceri aparent nevinovate pot deveni adevărate drame dacă nu avem luciditatea şi puterea de a le stâpâni noi pe ele şi nu invers. Iar doctorul Radu Ţincu împreună cu Daniela Zeca Buzura – incisivă, informată şi curioasă, ca de obicei, au meritul de a fi făcut puţină lumină cu o demonstraţie la obiect.

***

Emisiunea a putut fi urmărită la:

  • TVR2 - sâmbătă, 6 aprilie 2024, de la ora 10:00, cu reluare luni, 8 aprilie 2024, ora 14:00
  • TVR Internaţional - 6 aprilie 2024, ora 10:00
  • TVR Moldova - duminică, 7 aprilie 2024, ora 9:00
  • TVR Cultural, duminică, 7 aprilie 2024, ora 10:00
  • TVR+

***

Un articol de Ileana PLoscaru Panait

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2