„Memorialul durerii” a prezentat în această sâmbătă o nouă dramă provocată de haosul şi teoriile conspiraţioniste din ultimele zile ale lui Decembrie 1989. Povestea cazului „Motorga”, pe 5 martie, de la 16:00, la TVR 2 şi TVR+.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
La 24 decembrie 1989, Oltcit-ul în care se aflau soții Motorga a fost mitraliat pe Calea Moşilor. Femeia a murit, iar bărbatul a rămas cu un glonţ în spate. Cu câteva ore înainte, la sediul Comitetului Central, fiul lor, Valentin Motorga, militar în termen, fusese împuşcat în umăr.
În decembrie 1989, Valentin avea 21 de ani şi era militar la Unitatea Militară 0563, de la Băneasa. În timpul Revoluţiei, el fusese repartizat la sediul Comitetului Central. În seara de 23 decembrie 1989, în timpul unui schimb de focuri cu trei bărbaţi care au coborât dintr-un TAB, el a fost împuşcat în umăr şi a fost transportat la Spitalul militar. „Nu ştiu de ce au tras ăia în noi, nici cine i-a comandat. Ce ştiu e doar că erau tanchişti şi că aveau combinezoane negre”, povesteşte Valentin într-un interviu pentru Adevărul.
La scurt timp, a fost vizitat la spital de părinţii săi, însă din cauza stării de urgenţă, nu au putut sta toată noaptea alături de fiul lor, iar după miezul nopţii s-au întors acasă. Drumurile însă erau controlate de forţele de ordine, iar cordoanele de revoluţionari au dirijat maşina soţilor Motorga pe Calea Moşilor.
„La intersecţia Căii Moşilor cu strada Hristo Botev au fost opriţi pentru legitimare, iar în acel moment, un om de pe trotuarul din dreapta a descărcat arma în mama, care a murit pe loc. Apoi au început să tragă toţi cei care erau înarmaţi în zonă. Tata trăieşte şi acum cu un glonţ în şira spinării. Maşina a avut în ea 75 de gloanţe, conform expertizei de la Procuratură. Apoi a trecut un ARO pe acolo, i-au urcat pe amândoi în maşină şi i-au adus înapoi la Spitalul Militar, unde eram eu şi de unde plecaseră cu 20 de minute înainte", povesteşte Vali Motorga pentru cotidianul Adevărul.
Asociaţia 21 Decembrie 1989 spune că dosarul cazului „Motorga” a fost soluţionat cu o neîncepere a urmării penale, cu încadrarea eroare de fapt. Cel care a semnat rezoluţia dosarului a fost generalul Mihai Popa Cherecheanu. În 2007 dosarul a fost redeschis de procurorul Dan Voinea. Acesta a fost schimbat de la conducerea Parchetelor Militare înainte de a finaliza dosarul.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.