loader
Foto

Dobrudja, o călătorie inedită la TVR 2

Echipa „Cap Compas” ne-a propus sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 12:30, o călătorie în Dobrogea bulgărească pe un traseu care poate fi făcut în răstimp de o zi de oricare român care locuiește în sud-estul țării.

 

Cap Compas

O călătorie neconvențională poate începe în Bulgaria dacă alegi să treci granița prin punctul de frontieră Lipnița-Kaynardzha.

Traseul de drumeție „Kranevski Rock Labyrinth” este amenajat de Asociația Bulgară pentru Turism Rural și Ecologic din Varna cu sprijinul Fundației America pentru Bulgaria, urmărindu-se creșterea dinamicii turismului de-a lungul Dunării. Acesta este primul traseu ecologic al regiunii Dobrudja. În urmă cu mai bine de 15 ani, sanctuarul lui Zalmoxis din apropierea satului Strelkovo a devenit accesibil  pentru vizitatori.

(w882) Titi Dinca

Sunt marcate trasee de-a lungul râului Suha, de la Silistra până la Dobrich, pe o linie care se întinde pe 65 km. Un alt obiectiv îl constituie cavernele din timpul tracilor amenajate în epoca de înflorire a monahismului dobrogean ca biserici rupestre.

(w882) grote

(w882) asezări r

Încercăm să identificăm exemplificări concrete ale vieții tracilor în parcul istoric Neofit Rilski care oferă o călătorie în timp.

(w882) par istori

(w882) parc

Reconstituirile unor morminte celebre, descoperite pe teritoriul Bulgariei, ne ajută să înțelegem cum înțelegeau tracii trecerea la cele veșnice.

(w882) titi dinca

Parcul, construit pe o suprafață de 13 hectare, a fost deschis oficial în 2019 și este într-o continuă dezvoltare oferind vizitatorilor un mozaic al epocilor istorice care s-au continuat una după cealaltă în ținuturile Bulgariei din zilele noastre.

(w882) parc 3

Varna se numea în antichitate Odessos. Acoperea la începutul celui dintâi mileniu creștin 47 de hectare din zona centrului actual al Varnei. Muzeul are mai multe colecții aici fiind adăpostit cel mai vechi tezaur funerar din lume.

(w882) muzeu varn

Alegem secțiunea artefactelor greco-romane.

(w882) muzeu varn

(w882) muzeu varn

Într-o margine de țărm de mare, la Kranevo, monumentalul este ca un decor multicolor iar cromatica ne duce cu gândul către spațiul intalian.

(w882) karnevo.jp

(w882) Albena

Satul Bălgarevo ne invită în universul fascinat al creșterii melcilor comestibili. Ferma Eco Telus administrată de Pencho Petkov reprezintă un popas insolit. Drumul a fost dificil iar creșterea melcilor înseamnă muncă și pricepere. În alte vremuri, melcii făceau parte din dieta localnicilor iar demersul înființării acestui restaurant a însemnat și o căutare a originilor și reinventare a tradiției.

(w882) Titi Dinca

Vinăria Varna ne dezvăluie miracolul transformării bobului de strugure în licoarea atât de apreciată pe mesele tuturor restaurantelor din zonă.

(w882) vinarie

Crama este înscrisă și în circuitele turistice pentru degustare.​

(w882) crama

(w882) Harta cram

Elena Dinu

Jurnalist

https://www.instagram.com/cap.compas.travel/

http://tvr2.tvr.ro/emisiuni/cap-compas_4956.html

Reportaje TVR semnate de Elena Dinu - pe canalul youtube al TVR

https://www.facebook.com/Elena.Dinu.TVR/

14:00 Cursa prin istorie (R)

Producatori: Anca Berlogea-Boariu si Aziza Micu

Realizator Anca Berlogea-Boariu
Prezentator Adriana Irimescu
Jurnalist Stefania ȚTene

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
„Istorii de bun” gust la Conacul Otetelisanu și povestea celui mai mare frasin din România

În noua ediție a emisiunii „Istorii bun gust”, realizatoarea Camelia Moise ne invită joi, 9 mai, la TVR 2, de la ora 21:00, în judeţului Vâlcea, ...

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

Cupluri de poveste, la „Drag de România mea!”

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Duminică, 12 mai, de la ora 15:00, la TVR 2 veți putea urmări o ediţie de colecție a emisiunii ”Drag de România mea!”, o confruntare a dragostei, ...

Întâlnire cu Păcală pentru un râs sănătos, duminică la TVR2

Comedia  „ Păcală", regizată de Geo Saizescu la începutul anilor '70, poate fi urmărită la TVR2 duminică, 12 mai, de la ora 20.00. În rolul ...

 

#tvr2