loader
Foto

Galerie foto

Dirijorul Sir Roger Norrington: Emoţia stă în simplitate

Încheiem săptămâna cu un nou interviu realizat în cadrul Festivalului Enescu. Duminică, 11 septembrie, de la miezul nopţii, ne-am întâlnit cu Sir Roger Norrington, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Zurich.  La TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Zurich, din 2011, pasiunea pentru muzică i-a fost cultivată lui Sir Roger Norrington în familie, la Oxford, unde s-a născut în 1934. La vârsta de 10 de ani începe să studieze vioara, iar de la vârsta de 17 ani ia lecţii de canto. Merge la Cambridge unde alege literatura engleză, iar mai târziu decide să urmeze studiile muzicale la Royal College of Music, la Londra.

În Marea Britanie, Sir Roger Norrington a dirijat la Covent Garden şi Opera Naţională, iar în străinătate a fost invitat să dirijeze orchestrele filarmonice din Berlin şi Viena, Orchestra din Paris. De-a lungul carierei sale, a dirijat peste 50 de premiere mondiale şi este unul din promotorii curentului interpretării documentate istoric, care urmărește redarea cât mai fidelă a contextului muzical în care a fost scrisă o lucrare.

În cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” din 2015, Sir Norrington a urcat pe scena Ateneului Român, alături de Orchestre de Chambre de Paris şi solistele Deborah şi Sarah Nemţanu. Programul lor a fost compus din şase lucrări ale familiei Bach (Johann Sebastian, Carl Philipp Emanuel, Johann Christian).

„Prin ferestrele sufletului său se vede un om liniştit, un lord care şi-a încheiat toate răfuielile cu viaţa (şi viaţa nu l-a iertat deloc!) şi care înaintează spre senectute cu pas domol şi inima senină.  Cel care s-a luat la harţă cu vibrato-ul, care a vrut să cureţe nu doar muzica barocă şi post-barocă, dar şi modernitatea timpurie (Mahler inclusiv) de emfaza a ceea ce numeşte el «supraîncărcare» nu mai are, astăzi, nicio încrâncenare”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului.

Iubitorii muzicii din Statele Unite ale Americii l-au putut admira la New York, Washington, Boston, Chicago şi Los Angeles. Înainte de a deveni dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Zurich, Sir Roger Norrington a fost dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart (timp de 13 ani), iar în Austria s-a aflat la pupitrul Cameratei Salzburg.

Roger Norrington a primit titlul de Sir în 1997 şi este Commander of the Order of the British Empire, iar pentru colaborarea cu Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, în 2012 a fost recompensat cu Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania, singura distincţie federală acordată de statul german.

„Orchestrele îl cheamă, îl solicită şi cântă după cum îi cunosc tipicul. Non-vibrato, curat, aseptic. Cui îi place, bine. Cui nu, are o întreagă lume muzicală la care să se întoarcă. I se reproşează descărnarea de emoţie. Replică fără patimă că emoţia stă în simplitate. I se reproşează că dirijează prea repede. Răspunde amuzat că a dirija lent, largo, grandios e semn de grandomanie. Dar totul e cu zâmbet şi fără crâmpei de demonstrativitate. Revoluţionarul de acum jumătate de veac e, astăzi, un senior aşezat, care se bucură de fiecare zi în sau în afara muzicii”, adaugă Marius Constantinescu.

„Ce avantaje ai atunci când eşti Sir? Obţii întotdeauna cea mai bună masă la restaurant. Dar o şi plăteşti dublu”, i-a mărturisit Sir Roger Norrington.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android.

20:00 Planuri diabolice

Film* Planuri diabolice (Evil doctor-SUA, 2018) PREMIERĂ

Regia: Brian Skiba

Cu: Dina Meyer, Jen Lilley, Corin Nemec

*Thriller. Matt şi Aubrey, un cuplu tânăr şi de succes din lumea show-business-ului californian, se pregătesc de venirea pe lume a primului lor copil şi apelează la un medic renumit din Los Angeles, Natalie Barnes. Dar, dincolo de faţada profesionistei amabile şi impecabile, doctoriţa e o veritabilă sociopată, care-şi manipulează pacienţii şi care va încerca să-l seducă pe Matt şi s-o ucidă pe soţia lui.

*

Redactor: Vlad Ţurcan

21:45 Drag de România mea! (R)

Drag de România mea!

​Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

Jurnaliști: Adina Toderașcu, Andreea Baciu

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2