loader
Foto

Din Maroc, Cap Compas prezintă cea de-a patra capitală imperială: Meknes

În ultima zi a lunii, pe 31 ianuarie, echipa Cap Compas ne-a prezentat Meknesul, oraşul celor 100 de minarete, recunoscut pentru porţile sale minuţios lucrate. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fiecare dintre cele patru capitale imperiale ale Marocului are asociată câte o culoare. Dacă pentru Rabat  e alb, pentru Marrakesh roşu,  iar Fes are culoarea albastru-cobalt,  Meknes a ales verdele crud al frunzei de măslin şi al aspiraţiei islamice.

Oraşul porţilor frumoase este un veritabil tezaur. Oricâte pagini de istorie ar fi citite şi oricâte albume ar fi răsfoite, doar imersiunea în concretul citadin este cea care oferă definiţia complexităţii acestui spaţiu.

Meknes a fost un oraş important şi o răspântie comercială când ilustrul reprezentant al dinastiei Alaouite, Moulay Ismaïl a reorganizat regatul Marocului aşezându-se aici pentru 55 ani de domnie, asigurând astfel pacea, supunând triburile inamice rebele şi impunând respect otomanilor şi creştinilor.

Regele fondator a făcut din Meknes un oraş de glorie, a construit edificii, porţi monumentale, grădini, moschei cu minarete şi ziduri de apărare pe o lungime de 40 de kilometri. Oraşul are o poziţie strategică, fiind construit asemenea unei cetăţi pe un platou aflat în răscrucea drumurilor către oraşe importante, precum Fes şi Rabat şi în apropierea unor aşezări antice importante. Medina este un muzeu în aer liber şi o întruchipare a celor mai semnificative tipare ale cetăţii; este o arhitectură a valului şi a nişelor ascunse care nu pot fi văzute din stradă, iar turnurile edificiilor şi acoperişurile sugerează puterea.

Medresa Bou Inania se descoperă precum o perlă preţioasă într-o scoică în furnicarul de oameni şi clădiri din apropiere de Marea Moschee. Este un simbol al epocii membrilor dinastiei Merinide din secolul al XIV-lea.

În epoca de aur, Meknes ajunsese să fie supranumit oraşul celor 100 de minarete, iar în timpul protectoratului francez, oraşul era descris Versailles-ul Marocului sau Micul Paris pentru frumuseţea arhitectonică  şi urbanistică dar şi datorită faptului că era considerat cel mai frumos oraş al Regatului.

În grânarul construit de sultanul Ismail au fost turnate secvenţe importante din filme celebre ca Ultima ispită a lui Hristos şi Iisus din Nazaret.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.


 

6:40 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2