loader

Din Maroc, Cap Compas prezintă cea de-a patra capitală imperială: Meknes

În ultima zi a lunii, pe 31 ianuarie, echipa Cap Compas ne-a prezentat Meknesul, oraşul celor 100 de minarete, recunoscut pentru porţile sale minuţios lucrate. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Fiecare dintre cele patru capitale imperiale ale Marocului are asociată câte o culoare. Dacă pentru Rabat  e alb, pentru Marrakesh roşu,  iar Fes are culoarea albastru-cobalt,  Meknes a ales verdele crud al frunzei de măslin şi al aspiraţiei islamice.

Oraşul porţilor frumoase este un veritabil tezaur. Oricâte pagini de istorie ar fi citite şi oricâte albume ar fi răsfoite, doar imersiunea în concretul citadin este cea care oferă definiţia complexităţii acestui spaţiu.

Meknes a fost un oraş important şi o răspântie comercială când ilustrul reprezentant al dinastiei Alaouite, Moulay Ismaïl a reorganizat regatul Marocului aşezându-se aici pentru 55 ani de domnie, asigurând astfel pacea, supunând triburile inamice rebele şi impunând respect otomanilor şi creştinilor.

Regele fondator a făcut din Meknes un oraş de glorie, a construit edificii, porţi monumentale, grădini, moschei cu minarete şi ziduri de apărare pe o lungime de 40 de kilometri. Oraşul are o poziţie strategică, fiind construit asemenea unei cetăţi pe un platou aflat în răscrucea drumurilor către oraşe importante, precum Fes şi Rabat şi în apropierea unor aşezări antice importante. Medina este un muzeu în aer liber şi o întruchipare a celor mai semnificative tipare ale cetăţii; este o arhitectură a valului şi a nişelor ascunse care nu pot fi văzute din stradă, iar turnurile edificiilor şi acoperişurile sugerează puterea.

Medresa Bou Inania se descoperă precum o perlă preţioasă într-o scoică în furnicarul de oameni şi clădiri din apropiere de Marea Moschee. Este un simbol al epocii membrilor dinastiei Merinide din secolul al XIV-lea.

În epoca de aur, Meknes ajunsese să fie supranumit oraşul celor 100 de minarete, iar în timpul protectoratului francez, oraşul era descris Versailles-ul Marocului sau Micul Paris pentru frumuseţea arhitectonică  şi urbanistică dar şi datorită faptului că era considerat cel mai frumos oraş al Regatului.

În grânarul construit de sultanul Ismail au fost turnate secvenţe importante din filme celebre ca Ultima ispită a lui Hristos şi Iisus din Nazaret.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.


 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2