Sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+ l-am cunoscut pe Cristian Duţescu, elevul din clasa a XI-a, care a creat şi împrăştiat manifeste împotriva regimului comunist şi a lui Ceauşescu prin capitală.
„Când totul părea pierdut în anii dict comuniste, au existat elevi, aprigi contestatari ai regimului, elevi care şi-au terminat liceul în închisoare”, spune Lucia Hossu Longin, realizatoarea Memorialului durerii.
Pe 1 octombrie, de la ora 16:00, pe TVR 2 şi TVR+ sunt prezentaţi aceşti tineri care„fie că i-au ofensat pe marii conducători Dej sau Ceauşescu, fie că au iniţiat mitinguri şcolare de protest sau răspândit manifeste, au fost judecaţi ca duşmani ai poporului”.
Unii dintre ei au plătit cu propria lor tinereţe, alţii şi-au găsit sfârşitul în teminţele comuniste, iar documentarul „Revolta elevilor” îi aduce în prim poveştile celor care – odată ajunşi în „iadul penitenciarelor” – au mers mai departe şi n-au capitulat.
Documentarul de duminică începe la Liceul „Mihai Viteazu” din Bucureşti, o şcoală care – de-a lungul deceniilor comuniste – a dat numeroşi protestatari. Printre aceştia s-a afla şi Cristian Duţescu, un elev din clasa a XI-a, care singur, asemenea lui Radu Filipescu şi a altor curajoşi, l-a înfruntat pe Ceauşescu împrăştiind manifeste.
„Ceauşescu, criminal periculos, a se prinde mort sau viu. Recompensă: recunoştinţa a 23 de milioane de oameni”, a scris în afişele pe care le-a împrăştiat. „Mi s-a părut firesc şi absolut necesar şi normal să abandonăm starea de laşitate, în care practic au trăit oamenii 40 şi ceva de ani, şi să arătăm că nu este în regulă acest regim”, spunea Cristian Duţescu.
Despre Memorialul Durerii
„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 25 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.