loader
Foto

Din Ardeal la "Reţeaua de Idoli": interpreta de folclor Sava Negrean Brudașcu

"Teama că aş putea să plec alături de fraţii mei, i-a făcut să încerce să păcălească moartea" spune Sava Negrean Brudașcu, invitata Irinei Păcurariu în ediţia de luni, 24 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

Născută în inima Transilvaniei, în satul Buciumi, destinul pare să fi fost scris de o mâna divină pentru interpreta de muzică populară Sava Negrean Brudașcu.

Lansată în lumea cântecului popular pe când era deja studentă la Filologie, odată cu participarea la emisiunea-concurs organizată de Televiziunea Română „Floarea din Grădină”, a urmat o carieră artistică de succes. Melodii precum „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „A plecat moțu’ din țară”, de dragoste, de cătănie, balade, doine sau romanţe au propulsat-o între cei mai apreciaţi interpreţi din zona tradiţiilor. Albumul „Dorul meu și dragostea” i-a adus şi recunoaşterea oficială, trofeul „Discul de Aur”.

(w882)

Povestea de viață a interpretei Sava Negrean Brudașcu este impresionantă. A avut șapte frați și toți au murit la vârste fragede. Familia a crezut că e vorba despre un blestem, așa că, după naștere, părinții au „vândut-o” unor vecini care nu aveau fete, ca să păcălească moartea. Pe aceeaşi idee a primit şi nume de băiat.

„Teama că şi eu aş putea să plec alături de fraţii mei i-a făcut să încerce mai multe lucruri ca să păcălească moartea. Şi printre astea a fost faptul că m-au „vândut” la naştere şi mi-au pus acest nume de Sava, neîntâlnit la fete, la femei”, a povestit Sava Negrean Brudașcu la „Reţeaua de Idoli”.

Irina Păcurariu: V-au vândut simbolic, adică v-au dat cuiva din familie sau din vecini...

Sava Negrean Brudașcu: Sigur... A strigat moaşa: "avem o fetiţă şi nu avem nevoie de ea, vrem s-o vindem!" Şi atunci au venit mai mulţi să mă ia.

Irina Păcurariu: Este asta o practică? A fost soluţia părinţilor?

Sava Negrean Brudașcu: Da, nu s-a mai întâmplat nici înainte şi nici după aceea... Nu e un ritual... Au încercat tot ceea ce au auzit în lumea aceasta că ar putea merge, doar să le trăiască copilul nou-născut”, a povestit solista de muzică populară la „Reţeaua de Idoli”.

(w882)

13:30 Documentar360°GEO

* Maeştrii culinari de la templu (Temple Food, l’âme de la cuisine coréenne, Franţa-Germania, 2021)

*În templul Gameunsa din Coreea du Sud, aflat în munţi departe de agitaţia urbană, locuiesc trei călugăriţe budiste hotărâte să conserve tradiţiile gastronomice practicate în mânăstirile coreene de şaptesprezece secole.

Adevăraţi maeştri culinari, ele respectă reţetele ancestrale şi gătesc doar cu ingrediente naturale. Unele dintre preparatele gătite astfel au şi virtuţi terapeutice antiinflamatorii, anticancerigene...

14:30 Magazin Deutsche Welle

* Revoluţia tehnologică (REV-Magazin auto, Germania, 2024) PREMIERĂ

*Noile tehnologii revoluţionează maşinile, oraşele, modul nostru de viaţă. Programul-magazin detaliază paşii acestei revoluţii tehnologice.

Episodul: 150

 
Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

Sâmbăta tăcerii: TVR dedică o zi memoriei Papei Francisc

TVR va transmite Funeraliile Papei Francisc în direct şi fără pauze publicitare. Totodată, Televiziunea Publică va difuza o serie de programe ...

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: joi, 24 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

 

#tvr2