loader
Foto

Din Ardeal la "Reţeaua de Idoli": interpreta de folclor Sava Negrean Brudașcu

"Teama că aş putea să plec alături de fraţii mei, i-a făcut să încerce să păcălească moartea" spune Sava Negrean Brudașcu, invitata Irinei Păcurariu în ediţia de luni, 24 octombrie, de la ora 20:00, la TVR 2.

 

Irina Păcurariu
Rețeaua de idoli

Născută în inima Transilvaniei, în satul Buciumi, destinul pare să fi fost scris de o mâna divină pentru interpreta de muzică populară Sava Negrean Brudașcu.

Lansată în lumea cântecului popular pe când era deja studentă la Filologie, odată cu participarea la emisiunea-concurs organizată de Televiziunea Română „Floarea din Grădină”, a urmat o carieră artistică de succes. Melodii precum „Doamne, ocrotește-i pe români!”, „A plecat moțu’ din țară”, de dragoste, de cătănie, balade, doine sau romanţe au propulsat-o între cei mai apreciaţi interpreţi din zona tradiţiilor. Albumul „Dorul meu și dragostea” i-a adus şi recunoaşterea oficială, trofeul „Discul de Aur”.

(w882)

Povestea de viață a interpretei Sava Negrean Brudașcu este impresionantă. A avut șapte frați și toți au murit la vârste fragede. Familia a crezut că e vorba despre un blestem, așa că, după naștere, părinții au „vândut-o” unor vecini care nu aveau fete, ca să păcălească moartea. Pe aceeaşi idee a primit şi nume de băiat.

„Teama că şi eu aş putea să plec alături de fraţii mei i-a făcut să încerce mai multe lucruri ca să păcălească moartea. Şi printre astea a fost faptul că m-au „vândut” la naştere şi mi-au pus acest nume de Sava, neîntâlnit la fete, la femei”, a povestit Sava Negrean Brudașcu la „Reţeaua de Idoli”.

Irina Păcurariu: V-au vândut simbolic, adică v-au dat cuiva din familie sau din vecini...

Sava Negrean Brudașcu: Sigur... A strigat moaşa: "avem o fetiţă şi nu avem nevoie de ea, vrem s-o vindem!" Şi atunci au venit mai mulţi să mă ia.

Irina Păcurariu: Este asta o practică? A fost soluţia părinţilor?

Sava Negrean Brudașcu: Da, nu s-a mai întâmplat nici înainte şi nici după aceea... Nu e un ritual... Au încercat tot ceea ce au auzit în lumea aceasta că ar putea merge, doar să le trăiască copilul nou-născut”, a povestit solista de muzică populară la „Reţeaua de Idoli”.

(w882)

0:30 Destine ca-n filme (R)

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

Realizator Silvia Ionescu

Redactor Dana Ilie

din 23 aprilie //

(Reluare)

1:30 Memorialul durerii O istorie care nu se învată la scoală (R)

Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reușit să-și păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reunește figuri emblematice ale rezistenței anticomuniste românești,

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

(Reluare)
 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2