loader

Din 12 octombrie, „IERI-AZI-MÂINE” revine cu un nou sezon la TVR 2

Corina Dănilă şi echipa „IERI-AZI-MÂINE” vă aşteaptă de luni cu o nouă serie de interviuri şi invitaţi de marcă. Vă aşteptăm pe TVR 2, TVR HD şi TVR+ să vă întâlniţi cu Rodica Popescu Bitănescu, Mircea Albulescu sau Marian Ionescu Căpitănescu.

 

Corina Dănilă
IERI-AZI-MÂINE

După o scurtă vacanţă de vară, IERI-AZI-MÂINE revine din 12 octombrie, iar de luni până vineri, de la ora 16:00, Corina Dănilă vă aşteaptă cu cele mai bune materiale din Arhiva de Aur a TVR, cele mai îndrăgite personalităţi şi cele mai frumoase poveşti. „O poveste pe zi ar face bine fiecăruia dintre noi. Povestitorii sunt de top, poveştile - nemuritoare , iar succesiunea lor... este singurul «exces» care nu dăunează   grav sănătăţii”, spune Carmen Movileanu, producătoarea emisiunii.

Aşa cum ne-a obişnuit în primul sezon, fiecare zi a săptămânii va fi dedicată unei personalităţi dintr-un anumit domeniu (teatru, operă, muzică populară, muzică uşoară), însă din acest sezon, ne vom bucura şi de acompaniamentul muzical oferit de tinerii muzicieni Cristian Horia şi Emilian Florentin Gheorghe. Cei doi au lansat proiectul When Violin Meets Guitar, prin care au reinterpretat – cu ajutorul viorii şi chitarei – lucrări ca  Rapsodia Română de George Enescu sau Bohemian Rhapsody de Queen.

„Frumosul este  peste tot în jurul nostru. Se pare că e suficient doar să întinzi mâna ca să-l atingi. De multe ori ne este dor de ceea ce nu mai putem atinge, privi, auzi  dar …ne salvează amintirile. Cine ar putea contrazice  ideea că frumosul de mâine e un ecou al  frumosului de azi şi, de ce nu, al celui de ieri ? Poate doar cei care nu au amintiri. Noi contăm pe iubitorii poveştilor noastre şi…. îi asigurăm că avem încă foarte multe de spus”, povesteşte Corina Dănilă, gazda emisiunii de pe TVR 2.

Prima ediţie din acest sezon este dedicată muzicii populare, iar invitata de luni, 12 octombrie, va fi Mariana Ionescu Căpitănescu. Originile artistei sunt în Dănciuleștii Gorjului, locul de unde a pornit să cucerească lumea cântecului popular. Cu un glas minunat, un repertoriu valoros şi o prezenţă scenică impecabilă a reuşit să se impună pe scena folclorului românesc, iar după debutul din adolescenţă, ea  a participat şi câştigat numeroase premii la concursuri precum Festivalul naţional „Maria Tănase” (Locul I) sau Concursul „Topul tinerilor interpreţi” (Marele Premiu). 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Marţi sărbătorim scena teatrului românesc, iar în platoul TVR 2 ne revedem cu Rodica Popescu Bitănescu. De la ora 16:00,  v-am propus o discuţie plină de umor, poante şi dialoguri cu o doamnă care reuşeşte de 40 de ani să încânte publicul român, fie de pe scena de teatru, fie din faţa camerei de filmat. Aţi avut prilejul să revedeţi câteva din scenetele pe care artista le-a interpretat în platourile Televiziunii Române.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Ziua de 14 octombrie o dedicăm muzicii uşoare, iar la IERI-AZI-MÂINE vom sărbători una din marile legende ale topurilor româneşti: formaţia Iris. Fondată în 1976, trupa de rock s-a reunit în acest an, iar în luna septembrie au început un turneu naţional. Cum se simt cei aproape 40 de ani de activitate vom afla chiar de la membrii trupei, care vor fi prezenţi în platoul emisiunii.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Un maestru al teatrului românesc, Mircea Albulescu a venit joi, 15 octombrie, în ediţia dedicată teatrului. Actorul a primit, de-a lungul carierei, numeroase distincţii precum: Premiul Naţional pentru întreaga activitate artistică (acordat de Ministerul Culturii șşi Cultelor, în 2003), Premiul Academiei Române în 2004 pentru cei 50 de ani de "creaţie interpretativă în arta teatrală şi cinematografică", Premiul pentru întreaga activitate primit la Gala Premiilor UNITER în 2005, Premiul de excelenţă la cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania în 2009. În 2009, Mircea Albulescu a fost declarat Ambasador al Umanităţii, iar în 2010 a primit Premiul de excelenţă în cadrul Galei de închidere a Festivalului Comediei Româneşti, festCO.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Încheiem săptămâna cu o puternică voce a teatrului liric: Daniela Vlădescu. Soprana a început studiile la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” sub îndrumarea profesoarelor Arta Florescu şi Eugenia Moldoveanu. Încă dinainte de absolvire, în 1980, devine solistă a Teatrului Muzical din Braşov, pe a cărui scenă va activa între anii 1979 şi 1985. Începând cu 1985, Daniela Vlădescu face parte din ansamblul de solişti ai Operei Naţionale Bucureştiiar din 1993, face trecerea la genul operetei şi devine angajata Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

***


Emisiunea „IERI-AZI-MÂINE” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2