loader
Foto

Dezbatere despre votul românilor la „Născuţi în libertate”, pe TVR 2

În România ar trebui introdus votul obligatoriu? Românii ar trebui să aibă drept de vot de la 16 ani? 8 reprezentanţi ai oraşului Constanţa (4 născuţi înainte de Revoluţie, 4 după Revoluţie) se întrec într-o competiţie de idei pe marginea unei teme de interes pentru noi toţi: participarea la vot! Luni, 2 decembrie, ora 22.00.

 

Cât de buni oratori se dovedesc reprezentanţii oraşului de la malul mării aflăm urmărind noua ediţie a emisiunii „Născuţi în libertate”, luni, 2 decembrie, de la ora 22.00, la TVR 2.

Revoluția din 1989 a adus transformări semnificative sistemului politic și electoral din România. De la un sistem politic autoritar, în care votul era controlat de Partidul Comunist, evoluţia a fost către un sistem democratic, cu mai multe partide politice și alegeri libere. Primele alegeri libere au avut loc în mai 1990, pentru membrii Parlamentului și pentru președinte. Peste 86% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat, atunci, la urne. În timp, legislația electorală a fost modificată, au fost introduse reguli mai stricte privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

(w882) Elevii de

La „Născuţi în libertate”, luni seară, pe TVR 2, opiniile despre vot ale tinerilor născuţi după 1989 se vor ciocni, sau nu, cu cele ale adulţilor născuţi înainte de 1989. De la ora 22.00, elevii de liceu Ana Baciu și Bogdan Iatan, gazdele emisiunii, îi provoacă pe cei 8 reprezentanţi ai oraşului Constanţa să se întreacă într-o competiţie de idei pe marginea unei teme de interes pentru noi toţi şi, în acelaşi timp, de maximă actualitate: participarea la vot!

Elevii Elena Gimpirea, Bogdan Moise, Bianca Sevcenco şi Mădălina Paiu formează echipa celor „născuţi în libertate”, iar profesoarele Carmen Florescu, Mihaela Epifan, Irina Elena Grigore şi Elena Manea participă la dezbatere din poziţia celor născuţi înainte de 1989. Cu toţii se vor strădui să aducă în discuţie argumente şi cuvinte potrivite pentru a susţine cele două teme propuse pentru dezbatere: „Născuţi în libertate”: În România ar trebui introdus votul obligatoriu? şi Românii ar trebui să aibă drept de vot de la 16 ani?

„Multă lume alege să voteze cu oameni pe care nu-i cunoaşte sau oamenii merg la vot doar pentru a vota. Şi nu pentru a face un bine ţării...”, afirmă eleva Bianca Sevcenco în cadrul dezbaterii. În plus, „în contextul global actual, manipularea informaţiilor prin intermediul mass-media, reţelelor de socializare şi chiar campaniilor politice directe reprezintă o realitate îngrijorătoare”, duce mai departe subiectul profesoara Elena Irina Grigore.

Cu toate acestea, profesoara Elena Manea susţine cu convingere: „Da, România este pregătită să îşi lase soarta în mâna tinerilor”!

(w500) Elevii de

O clarificare interesantă aduce şi Mădălin Guguianu, membru al juriului: „La 16 ani, următoarele drepturi sunt înscrise în Constintuţie: 1. practic, tu nu mai eşti obligat să te duci la şcoală, pentru că şcoala este obligatorie doar până în clasa a X-a; 2. Dacă ai împlinit 16 ani, ai dreptul să munceşti, deci ai dreptul să câştigi propriii bani, deci statul consideră că poţi să plăteşti impozite, eşti bun să te duci în armată, poţi să te duci şi aici e foarte interesant, poţi să te duci să faci politică, să faci parte din organizaţia de tineret a unui partid politic, realmente să te duci să împarţi pliante, să convingi oamenii să voteze cu un anumit candidat... Deci tu poţi să te duci să faci campanie electorală, poţi să-l susţii pe respectivul, ba chiar să convingi o masă mare de oameni să-l voteze şi, culmea, ce să vezi, schizofrenie: nu ai dreptul să-l votezi!!!! Cum? Păi nu înţelegem!”

„Am votat întotdeauna, pentru că este un drept câştigat şi trebuie să-l exercităm!”, punctează şi profesoara Mihaela Epifan. Mai multe vom urmări luni seară, de la ora 22.00, la TVR 2, în noua ediţie „Născuţi în libertate”.

Cei trei membri ai juriului, antrenori ai echipei naţionale de debate a României, vicecampioană europeană - Mădălin Guruianu, președinte ARDOR, Laura Drăgoi, antrenor al echipei naționale de debate a României, vicecampioană europeană şi Cosmin Tenie, director executiv ARDOR - vor selecţiona şi din această ediţie câte un concurent, din cele două echipe, cu cele mai convingătoare argumente pro şi contra la temele discutate…  Iar aceştia vor merge în Marea Finală din 22 Decembrie 2024.

Emisiunea „Născuţi în libertate” este realizată în colaborare cu Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică şi face parte din campania Televiziunii Române „România face bine”.

(w882) Nascuti in

Despre „Născuţi în libertate”

În fiecare zi de luni, în platoul emisiunii se află față în față 4 tineri născuţi după 1989 şi 4 persoane născute înainte de Revoluția din 22 decembrie, reprezentanţi ai marilor oraşe din România. Cei mai buni oratori se întrec în 9 ediții pe teme importante, într-o competiţie de idei a cărei finală va avea loc în direct în seara zilei de 22 decembrie. Subiecte de dezbatere reunesc teme precum: legalizarea consumului de droguri; bullying-ul; paradele gay, discursurile care instigă la ură; conținutul suburban/violent de la televizor; pornografia; pedofilia; Parlamentul European și globalizarea; votul obligatoriu; instituția căsătoriei; libertățile individuale, dar și dictatura, democrația sau monarhia.

Cei trei membri ai juriului, care aleg în fiecare ediţie câte un concurent din cele două echipe, pe baza celor mai convingătoare argumente pro şi contra la temele discutate, sunt antrenori ai Echipei Naționale de Debate a României, vicecampioană europeană.

credit foto: capturi emisie TVR

18:00 Ora de Stiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primesti date despre timpul probabil, climă, mediu șsi alte domenii conexe. Vei afla informatii de la specialisti, curiozităti, sfaturi utile si previziuni astrologice șsi vei sti cum îti influentează viata starea vremii.

Redactori (realizatori ediţii zilnice): Cristina Dănilă, Laurenţiu Mandu, Adrian Bănuţă, Raluca Arvat şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu, Cristina Dănilă, Alina Pagu

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2