loader
Foto

COP29, un summit crucial pentru viitorul omenirii, la "E vremea ta!"

În ediţiile sale zilnice de pe TVR2, de luni până vineri, de la ora 18:50 şi sâmbătă - duminică, de la ora 18:55, emisiunea "E Vremea Ta" reflectă desfăşurarea summitului ONU privind schimbările climatice din acest an.

 

Andrei Bărbulescu
E vremea ta!

COP29 (United Nations Climate Change Conference) se desfăşoară între 11 şi 22 noiembrie la Baku, în Azerbaidjan. Şi în acest an, conferinţa are loc într-un context grav din punct de vedere climatic.

2024 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice al Uniunii Europene.

 

 

​ În comunicatul privind cel mai recent buletin climatic, Samantha Burgess, directorul adjunct al Serviciului Copernicului pentru schimbările climatice, a precizat că acest an „marchează o nouă etapă în recordurile globale de temperatură și ar trebui să servească drept catalizator pentru a crește ambiția pentru viitoarea Conferință privind schimbările climatice, COP29 .”

Valurile de căldură extremă, furtunile, secetele și inundațiile fac deja ravagii, chiar în condiţiile din prezent, de încălzire globală cu mai puţin de 1,5 grade C.

(w882) earth-plan

Reţeaua ştiinţifică World Weather Attribution, care a realizat o analiză parțială rapidă a dezastrului recent din Spania, a atras concluzia că aversele explozive au fost intensificate de schimbările climatice. Grupul de experţi internaţionali care se ocupă cu atribuirea fenomenelor extreme a estimat că în prezent se formează cu 15% până la 20% mai multe astfel de evenimente în fiecare an, comparativ cu acum 6 decenii.

Iar ultimul raport al Programului ONU pentru mediu (UNEP) avertizează că Pământul se va încălzi cu 3 grade Celsius până la finalul secolului, dacă nu vom putea opri încălzirea globală, iar consecinţele vor fi devastatoare. Planeta nu mai are timp, nu-şi mai poate permite „aer cald” suplimentar, se spune în raport. Este nevoie de o mobilizare globală fără precedent la summitul COP29 pentru a îndepărta planeta de pe calea actuală care duce la o creștere catastrofală a temperaturii de 3,1 grade C. Trebuie ca statele lumii să se angajeze în mod colectiv să reducă cu 42% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2030 și cu 57% până în 2035.

Despre emisiunea „E vremea ta!”

La TVR 2, 7 zile din 7, aflăm noutăţi despre vreme, climă şi schimbările climatice, problemele de mediu şi planeta noastră.

Prezentatori: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Realizatorii ediţiilor zilnice: luni - Cristina Dănilă, marţi şi miercuri - Laurenţiu Mandu, joi - Adrian Bănuţă, vineri şi duminică - Roxana Iordache, sâmbătă - Raluca Arvat.

Producători: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

Toate ediţiile pot fi vizionate pe YouTube, iar telespectatorii sunt invitaţi să posteze fotografii de natură ori cu fenomenele observate, pe pagina de Facebook a emisiunii.

O sinteză a ediţiilor zilnice poate fi urmărită în fiecare sâmbătă dimineaţă, la TVR INFO, în Retrospectiva „E vremea ta!” (producător Alina Pagu).

Credite foto: free photo/Pixabay

10:30 Documentar 360°GEO

* Poveştile din Cimitirul Vesel (Roumanie les récits d’un cimetière , 2013) ) Redifuzare

*În localitatea Săpânţa din judeţul Maramureş se află Cimitirul Vesel, renumit pentru crucile viu colorate şi picturile naive reprezentând scene din viaţa şi ocupaţia persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanţe umoristice, persoanele respective.

Ineditul acestui cimitir este reprezentat de atitudinea diferită faţă de cea a culturii populare, în care moartea este considerată un eveniment trist. Fondatorul acestui cimitir este Stan Ioan Pătraş, care în anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Riţiu, a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lată, cu loc pentru epitaf. Primul epitaf datează chiar din anul 1935, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un adevărat muzeu în aer liber.

Realizator: Vincent Froehly

Redactor: Delia Clonaru

11:30 Cap compas (R)

Producător: Elena Dinu

(Reluare)
 
Rețete de succes în mediul agricol

Rețete de succes în mediul agricol

publicat: miercuri, 20 noiembrie 2024

Echipa emisiunii ”Ferma” ne împărtășește câteva povești de succes din agricultură. Aflăm de la fermieri de unde au început, cu ce resurse, cum au ...

Emisiunea TVR 2 „Drag de România mea!”, moderată de Paul Surugiu Fuego, premiată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Revista Actualitatea Muzicală

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor anuale ale revistei "Actualitatea Muzicală", publicație ce apare sub egida Uniunii Compozitorilor și ...

Gala vocilor, într-o nouă ediţie

O nouă gală a sezonului 13 al emisiunii cu drag de România va fi difuzată la TVR 2 sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 20:00 și duminică, 24 ...

 

#tvr2