loader
Foto

COP29, un summit crucial pentru viitorul omenirii, la "E vremea ta!"

În ediţiile sale zilnice de pe TVR2, de luni până vineri, de la ora 18:50 şi sâmbătă - duminică, de la ora 18:55, emisiunea "E Vremea Ta" reflectă desfăşurarea summitului ONU privind schimbările climatice din acest an.

 

Andrei Bărbulescu
E vremea ta!

COP29 (United Nations Climate Change Conference) se desfăşoară între 11 şi 22 noiembrie la Baku, în Azerbaidjan. Şi în acest an, conferinţa are loc într-un context grav din punct de vedere climatic.

2024 va fi aproape sigur cel mai cald an înregistrat vreodată, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice al Uniunii Europene.

 

 

​ În comunicatul privind cel mai recent buletin climatic, Samantha Burgess, directorul adjunct al Serviciului Copernicului pentru schimbările climatice, a precizat că acest an „marchează o nouă etapă în recordurile globale de temperatură și ar trebui să servească drept catalizator pentru a crește ambiția pentru viitoarea Conferință privind schimbările climatice, COP29 .”

Valurile de căldură extremă, furtunile, secetele și inundațiile fac deja ravagii, chiar în condiţiile din prezent, de încălzire globală cu mai puţin de 1,5 grade C.

(w882) earth-plan

Reţeaua ştiinţifică World Weather Attribution, care a realizat o analiză parțială rapidă a dezastrului recent din Spania, a atras concluzia că aversele explozive au fost intensificate de schimbările climatice. Grupul de experţi internaţionali care se ocupă cu atribuirea fenomenelor extreme a estimat că în prezent se formează cu 15% până la 20% mai multe astfel de evenimente în fiecare an, comparativ cu acum 6 decenii.

Iar ultimul raport al Programului ONU pentru mediu (UNEP) avertizează că Pământul se va încălzi cu 3 grade Celsius până la finalul secolului, dacă nu vom putea opri încălzirea globală, iar consecinţele vor fi devastatoare. Planeta nu mai are timp, nu-şi mai poate permite „aer cald” suplimentar, se spune în raport. Este nevoie de o mobilizare globală fără precedent la summitul COP29 pentru a îndepărta planeta de pe calea actuală care duce la o creștere catastrofală a temperaturii de 3,1 grade C. Trebuie ca statele lumii să se angajeze în mod colectiv să reducă cu 42% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră până în 2030 și cu 57% până în 2035.

Despre emisiunea „E vremea ta!”

La TVR 2, 7 zile din 7, aflăm noutăţi despre vreme, climă şi schimbările climatice, problemele de mediu şi planeta noastră.

Prezentatori: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu

Realizatorii ediţiilor zilnice: luni - Cristina Dănilă, marţi şi miercuri - Laurenţiu Mandu, joi - Adrian Bănuţă, vineri şi duminică - Roxana Iordache, sâmbătă - Raluca Arvat.

Producători: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

Toate ediţiile pot fi vizionate pe YouTube, iar telespectatorii sunt invitaţi să posteze fotografii de natură ori cu fenomenele observate, pe pagina de Facebook a emisiunii.

O sinteză a ediţiilor zilnice poate fi urmărită în fiecare sâmbătă dimineaţă, la TVR INFO, în Retrospectiva „E vremea ta!” (producător Alina Pagu).

Credite foto: free photo/Pixabay

21:05 Dincolo de porţile palatelor

(L’Europe en chateaux, Germania-Franţa, 2012)

*Călătorie poetică prin unele dintre cele mai remarcabile castele şi palate europene, în spatele porţilor închise de obicei turiştilor, pentru a afla particularităţile şi singularităţile istorice, arhitecturale şi culturale, precum şi poveştile captivante ale constructorilor şi locuitorilor lor.

Regii Europei şi-au ales domeniile pentru a-şi construi palatele şi reşedinţele de vară în cele mai frumoase locuri, dar şi cu rol strategic.

Realizatori: Gero Von Boehm, Jeremy Jp. Fekete, Julia Zantl

*Ep.2: Valea Loarei

Călătoria de-a lungul văii Loarei ne poartă la Chambord, cel mai renumit dintre castelele zonei, la Beauregard şi la Chenonceau-care e înconjurat de şanţuri cu apă-, la Villandry cu grădinile sale idilice, şi, în cele din urmă, la Brézé-cu uriaşa sa fortăreaţă subterană.

22:05 Educatia la putere

Sezon Nou

Producator Aimee d`Albon.

 
Probleme pentru economia verde bazate pe hidrogen | VIDEO

România se confruntă cu o serie complexă de obstacole în tranziția către o economie verde bazată pe hidrogen, reflectând deficiențe structurale ...

„Idei și trucuri pentru BAC” la TVR în noul sezon „Forţa ideilor”

Materiile pentru Bacalaureat sunt explicate de profesori într-o manieră atractivă în emisiunea „Forţa ideilor”, care revine la TVR2 din 3 ...

"Cap compas": Melaka - moșteniri

publicat: luni, 31 martie 2025

Situat în imediata vecinătate a unei căi maritime prin care se asigură transportul mărfurilor între Europa, Indiile de Est și mai departe către ...

 

#tvr2