loader
Foto

Galerie foto

Povestea satului Criţ, la „Cursa prin istorie”

„Cursa prin istorie” ne poartă pe Via Transilvanica, la biserica fortificată din Criț , în județul Brașov, unde Adriana Irimescu a făcut primii pași pentru a crea un joc de căutare de comori, pornind de la poveștile comunității culese și publicate de jurnalista Ruxandra Hurezean și în dialog cu Michael Schmidt, cel care a dat o nouă viață acestui loc.

 

Cursa prin istorie

În zona Criţului s-a investit mai mult faţă de alte sate apropiate şi îţi poţi imagina mai bine cum arăta în urmă cu ceva timp oraşul Criţ înfloritor. Cumva, seamănă cu Viscri, deşi nu e atât de dezvoltată zona”, a spus Adriana Irimescu, moderatoarea emisiunii.

Revedeți ediția miercuri, 18 septembrie, de la ora 20, la TVR 2 și joi, 19 septembrie, de la ora 19, la TVR Internațional.

(w882)

Primii jucători, care au testat probele și au cautat indicii, au fost copiii din sat, beneficiari ai programului „Școală după școală”, derulat de Fundația M&V Schmidt. Iar marea surpriză a fost întâlnirea cu cea care a inspirat și a păstrat comorile acestui sat timp de mai bine de un veac, Sofia Folbert, în vârstă de 101 ani, memoria şi sufletul acestei localităţi.

„Am fost încântată de Criţ şi de istoria lui. Am fost încântată să o cunosc pe doamna Sofia Folbert. Am fost şi foarte emoţionată, pentru că a fost prima dată când am luat interviu unei femei care are 101 ani şi al cărei spirit e atât de viu. Cu siguranţă, pentru emisiune m-am documentat bine şi m-am bucurat să citesc cărţile scrise de Ruxandra Hurezean. Modul în care saşii trăiau, începând cu câteva sute de ani în urmă şi până în 1991, pare un mod administrativ de succes. Ruxandra Hurezean chiar spune în cartea ei că, probabil, lumea s-ar schimba într-un fel sau altul dacă ar exista acest spirit al comunităţii. În general vorbind, ceea ce îmi place la „Cursa prin istorie” este să aflu istoria în ansamblul ei din perspectiva microistoriei”, a adăugat Adriana Irimescu.

(w882)

„Cursa prin istorie” - realizată și produsă de Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le este actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu o experiență bogată în jurnalism și televiziune.

Ediția s-a difuzat în premieră miercuri, 12 iulie 2023.

10:30 Documentar360°GEO

* Filipine-protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection , Franţa-Germania, 2014)

*Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Redactor: Ştefan Asavei

11:30 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)
 
Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

În această ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, Adriana Irimescu vă provoacă să descoperiți taina comorii de la Pisc împreună cu un grup de ...

Carpatina românească, o rasă inteligentă și robustă

În Dâmbovița, pe valea Cricovului Dulce, un tehnician veterinar și-a amenajat o fermă de caprine. După 2011, a cumpărat Carpatine, pe care le ...

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Echipa emisiunii vă conduce de această dată în Arad și Alba, pentru a vizita asociații ale crescătorilor de ovine și caprine și a vedea tipurile ...

 

#tvr2