loader
Foto

”Dekapentavgoustos”. Paștele verii

La Panagia Evangelistria sau Megalochari se află o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Insula Tinos, din Cicladele grecești, care adăpostește icoana, este un loc sacru pentru cei care prăznuiesc, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului.

 

În istoria edificiului, este consemnată povestea descoperirii acestei misterioase icoane. În jurul anului 1822, măicuța Pelaghia, din Mânăstirea Kechrovouniou, a visat-o în mod repetat pe Maica Domnului, care i-a spus despre locul în care se afla îngropată icoana sa. Inițial nu a fost găsită, locuitorii insulei au reușit să descopere, în schimb, fundațiile unei vechi biserici bizantine și ale unui templu. Data de 30 ianuarie 1823 a fost ziua în care icoana Maicii Domnului a văzut lumina zilei. Biserica din Tinos este construită pe locul unde a fost aflată icoana. Multe minuni au fost asociate descoperirii sale. Pelerini străbat și acum drumul de 800 de metri de la debarcaderul feribotului până la biserica Panagia Evangelistria în genunchi, ca semn al smereniei în fața Maicii Domnului.

(w882)

”Dekapentavgoustos”, așa este numită ziua de 15 august de grecii ortodocși, cunoscută și sub denumirea de ”Paștele verii”. Acesta este cel mai bun prilej pentru credincioși să vină în Tinos și să se închine în fața icoanei Maicii Domnului.

(w882)

Tinos este o insulă situată în Marea Egee, în arhipelagul Ciclade. Este recunoscută pentru Biserica Panagia Evangelistria, dar și pentru de morile de vânt, fortificațiile venețiene și sculpturile în marmură. Pyrgos este considerat centrul artei în marmura. Este un sat de sculptori în marmura, ce include un muzeu, dar și o școală de sculptură. Potrivit unei legende, oamenii din vechime ar fi fost inițiați în acest meșteșug al lucrului cu marmura chiar de Fidias. Adevărată sau nu povestea, este cert că oamenii de aici stăpânesc tainele îmblânzirii pietrei.

Veți recunoaște ușor în Tinos semnele dominației venețiene, de după Căderea Constantinopolului, până în 1715, când a trecut sub influența otomană.

Dacă vreți să călătoriți în Tinos, cel mai bun ghid este emisiunea ”Cap compas”. Ediția din 14 august, transmisă la TVR2, de la ora 13:30, ne-a purtat chiar acolo.

foto: emisiunea Cap Compas, pexels, shutterstock

6:00 Fără prejudecăţi (R)

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

(Reluare)

6:40 Teleshopping

 
”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

”Dincolo de porțile palatelor” din Anglia

publicat: sâmbătă, 14 septembrie 2024

Seria de documentare ne prezintă de data aceasta comorile arhitecturale din sudul Angliei. Vizităm câteva construcții care merită să fie numite ...

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba japoneză, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Silvia Pătraşcu ne-a propus lecţia 1 a cursului de limba japoneză în cadrul emisiunii „Teleșcoala”, difuzată de TVR 2 vineri, 13 septembrie.

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

TELEȘCOALA: Limba semnelor române, lecția 1 / VIDEO

publicat: vineri, 13 septembrie 2024

Vineri, 13 septembrie, TVR 2 a transmis o nouă ediție a emisiunii „Teleșcoala” în care Lena Dermengiu ne-a propus lecţia 1 a cursului de „Limba ...

 

#tvr2