loader
Foto

”Dekapentavgoustos”. Paștele verii

La Panagia Evangelistria sau Megalochari se află o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Insula Tinos, din Cicladele grecești, care adăpostește icoana, este un loc sacru pentru cei care prăznuiesc, pe 15 august, Adormirea Maicii Domnului.

 

În istoria edificiului, este consemnată povestea descoperirii acestei misterioase icoane. În jurul anului 1822, măicuța Pelaghia, din Mânăstirea Kechrovouniou, a visat-o în mod repetat pe Maica Domnului, care i-a spus despre locul în care se afla îngropată icoana sa. Inițial nu a fost găsită, locuitorii insulei au reușit să descopere, în schimb, fundațiile unei vechi biserici bizantine și ale unui templu. Data de 30 ianuarie 1823 a fost ziua în care icoana Maicii Domnului a văzut lumina zilei. Biserica din Tinos este construită pe locul unde a fost aflată icoana. Multe minuni au fost asociate descoperirii sale. Pelerini străbat și acum drumul de 800 de metri de la debarcaderul feribotului până la biserica Panagia Evangelistria în genunchi, ca semn al smereniei în fața Maicii Domnului.

(w882)

”Dekapentavgoustos”, așa este numită ziua de 15 august de grecii ortodocși, cunoscută și sub denumirea de ”Paștele verii”. Acesta este cel mai bun prilej pentru credincioși să vină în Tinos și să se închine în fața icoanei Maicii Domnului.

(w882)

Tinos este o insulă situată în Marea Egee, în arhipelagul Ciclade. Este recunoscută pentru Biserica Panagia Evangelistria, dar și pentru de morile de vânt, fortificațiile venețiene și sculpturile în marmură. Pyrgos este considerat centrul artei în marmura. Este un sat de sculptori în marmura, ce include un muzeu, dar și o școală de sculptură. Potrivit unei legende, oamenii din vechime ar fi fost inițiați în acest meșteșug al lucrului cu marmura chiar de Fidias. Adevărată sau nu povestea, este cert că oamenii de aici stăpânesc tainele îmblânzirii pietrei.

Veți recunoaște ușor în Tinos semnele dominației venețiene, de după Căderea Constantinopolului, până în 1715, când a trecut sub influența otomană.

Dacă vreți să călătoriți în Tinos, cel mai bun ghid este emisiunea ”Cap compas”. Ediția din 14 august, transmisă la TVR2, de la ora 13:30, ne-a purtat chiar acolo.

foto: emisiunea Cap Compas, pexels, shutterstock

4:20 Topografia hazardului, Franţa-România, 2021

Film* Topografia hazardului, Franţa-România, 2021

Regia şi scenariul: Eva Pervolovici

Personaje: Daniel Spoerri, Turcăman Iancu, Zăicescu Leonard, Sternin Martin, Kosta Theos, Camelia Toporas, Leila Godet Voight, Maria Manolescu

*În anul 1982, artistul român Daniel Spoerri, îngroapă resturile unui festin la care participaseră sute de oameni din suburbiile Parisului. În 2016, odată cu redescoperirea acestora, începe şi călătoria filmului, în încercarea de descoperire a copilăriei acestuia, a locurilor unde şi-a petrecut copilăria. Un festin asemănător unei încercări de a învinge moartea.

5:40 Ferma

Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!...

Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri

(Reluare)
 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2