loader
Foto

De sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, Mic Dejun cu Arhimandritul Irineu Dogaru

De sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, ne întâlnim cu un preot care a definit destinul unui monument, Biserica Cotroceni - Arhimandritul Irineu Dogaru. 7 ianuarie, ora 10:00, la TVR 2, TVR HD şi pe TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

"Arhimandritul Irineu Dogaru este un duhovnic al vremurilor noi. Şi o dovadă vie că Biserica şi Ortodoxia încearcă să ţină pasul cu spiritul timpului’’ – mărturiseşte Daniela Zeca Buzura, amfitrionul Micului Dejun cu un Campion.

Este o cutumă a emisiunii, ca de marile sărbători creştine să invităm la Mic Dejun câte un reprezentant al clerului care să aducă câte ceva din taina sfântă a trăirii spirituale.

(w882) Irineu MD

Un cuvânt înţelept, o desluşire nu numai a mesajului divin, ci şi o trăire de zi cu zi a celor care slujesc lui Dumnezeu, şi care, şi pe noi mirenii, prin darul lor ne pot intermedia pildele bune ale sfinţeniei.

’’Un astfel de invitat este şi Arhimandritul Irineu Dogaru, cu care m-am întâlnit cu prilejul multelor filmări pe care le-am realizat lde-a lungul anilor la Muzeul Naţional Cotroceni şi, implicit, în biserica din incinta curţii interioare a palatului. Mi-a fost chiar prezentator în cadrul unei expoziţii deosebite organizate de Patriarhia Română în spaţiile medievale de la palat. O serie de cinci icoane de patrimoniu au fost prezentate de părintele Irineu Dogaru pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Prezenţa sa plăcută, deschisă, comunicativă, telegenică a făcut din el un invitat cu care s-a lucrat foarte eficient. Aşa că m-am bucurat când am avut confirmarea prezenţei sale la Cafe Verona’’ – ne spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul emisiunii.

Am aflat chiar înainte de începerea filmărilor că numele său de botez este Ion, drept pentru care, iată, încă un motiv care confirmă invitaţia noastră. Dar nu numai atât.

De curând, Muzeul Naţional Cotroceni a sărbătorit 25 de ani de la înfiinţare, prilej cu care arhimandritul Irineu Dogaru s-a numărat şi el printre invitaţii speciali. Biserica Mânăstirii Cotroceni, pe care o păstoreşte, a avut, ca atâtea alte monumente din vechime, o soartă tragică care s-a finalizat în 1984 cu demolarea ei şi cu mutarea osemintelor fondatorilor de stirpe cantacuzină la Biserica Fundenii Doamnei şi cu dislocarea elementelor din piatră, a catapetesmei, icoanelor, odoarelor, frescelor, pietrelor tombale la diferite instituţii de cultură şi de cult din Bucureşti. O risipire care, cu ajutorul specialiştilor, s-a recuperat abia după anii 2000 când, încetul cu încetul, locaşul de cult a fost reclădit pe amplasamentul iniţial cu piesele originare. O realizare pentru care preotul Irineu Dogaru, alături de mulţi susţinători, a luptat s-o îndeplinească.

(w882) Irineu MD

’’Ironia sorţii dar şi şansa au făcut ca, echipa de specialişti căreia i se impusese demolarea monumentului să fie tot aceeaşi care s-a ocupat, după decenii, de reconstrucţia lui. Am găsit în arhivele Televiziunii Române, un interviu document cu arhitectul Nicolae Vlădescu care mărturisea în premieră cum a ascuns şi protejat atunci temelia din piatră a bisericii pentru ca, după atâţia ani, să poată fi scoasă la iveală şi pe care s-a ridicat biserica de la Cotroceni, aşa cum o cunoaştem azi. Iar preotul arhimandrit Irineu Dogaru, a fost unul dintre cei care şi-au adus o contribuţie majoră la această fericită recuperare, nu numai a spiritului unui monument istoric, ci şi a vieţii potrivite unei biserici obişnuite de cult.

Cunoscut drept ’’duhovnicul SPP’’, dată fiind poziţionarea monumentului în incinta ansamblului de la Cotroceni care îndeplineşte şi calitatea de sediu al Administraţiei Prezidenţiale, invitatul nostru ne-a dăzvăluit cum s-a apropiat de acest colectiv de elită. A fost pe rând diacon, preot, protosinghel, arhimandrit, dar şi profesor la Seminarul Teologic Craiova, inspector bisericesc la Administraţia Patriarhală şi preot militar. Acum este părinte duhovnic şi preot slujitor la Biserica Palatului Cotroceni care este deschisă permanent tuturor credincioşilor la fiecare slujbă care se săvârşeşte aici în mod obişnuit.

Mărturisitor al Domnului, Irineu Dogaru este doctor în Teologie (subiectul tezei fiind „Rugăciunea în gândirea Sfântului Simeon Noul Teolog şi a Sfântului Grigorie Palama”), cu studii de doctorat la Institutul Catolic din Paris, Universitatea Sorbona şi la Institutul Teologic Ortodox Saint Serge din Paris. A urmat şi studii postuniversitare de perfecţionare a preoţilor militari şi în management la Academia de Înalte Studii Militare şi la Centrul de Studii Postuniversitare din Academia de Poliţie „A. I. Cuza”. Vorbeşte fluent engleza şi franceza, iar din CV-ul său, din lista aptitudinilor şi competenţelor nu lipsesc: capacitatea mare de muncă şi rezistenţa la stres, abilităţile de comunicare şi spiritul de iniţiativă, simţul răspunderii, meticulozitatea şi creativitatea şi, în primul rând, loialitatea faţă de valorile creştine şi biserică. Dacă nu ar fi menţionată expres aceasta din urmă, se poate lesne observa că întruneşte toate cerinţele pe care orice departament de Resurse Umane din orice instituţie le-ar aprecia.

Aşadar, am putea crede că un om bisericii nu este deloc altfel decât ceilalţi. El, în schimb, este purtătorul unui har pe care numai Dumnezeu i-l poate dărui, acela de a fi slujitor şi mijlocitor către credinţă, temelia vieţii fiecăruia dintre noi.

Discuţia cu Daniela Zeca Buzura a atins multe subiecte sensibile: ce însemnătate are taina mărturisirii, a importanţei empatiei cu duhovnicul, care este rolul şi locul bisericii în societatea contemporană, adică teme grele asupra cărora se poartă de multă vreme îndelungi discuţii. Cu zâmbetul pe buze şi cu o bună înţelegere a psihicului uman, Pr. Arhim. Irineu Dogaru ne-a oferit 50 de minute de spiritualitate prin prisma unei conversaţii apropiate şi pline de înţelesuri.

(w882) Irineu MD

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR a emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă,7 ianuarie, ora 10:00/ în reluare duminică, 8 ianuarie, ora 11:00), TVR Internaţional (vineri,  13 ianuarie, ora 15:00).

***

Emisiunea poate fi urmărită livestream pe TVR+ pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

7:25 România…în bucate (R)

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

Emisiune realizată de TVR Târgu Mureş

Prezentatori: Costin Miron si Bogdan Moraru

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Nomazii din Kârgâzstan (Nomades du Kirghizstan, Franţa-Germania, 2009) Redifuzare

*Cu piscuri atingând peste 7.000 de metri, masivul Tian Shan marchează frontiera dintre China şi Kârgâzstan. De câţiva ani, din cauza accelerării topirii gheţarilor, păstorii semi-nomazi care îşi urcă primăvara turmele pe păşunile alpine au tot mai multe probleme la traversarea cursurilor de apă, transformate în torenţi.

Realizator: Wolfgang Mertin

Redactor: Corina Feleagă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2