loader

„De la Vorkuta la Salcia”, un nou episod din seria „Memorialul Durerii”

La TVR 2 continuă noua serie „Generalii martiri” realizată de echipa Memorialului, iar sâmbătă, de la ora 16:00, urmăriţi povestea ofiţerilor care, odată eliberaţi din lagărele Siberiei, s-au întors acasă şi au fost închişi din nou în puşcăriile româneşti.

 

Memorialul Durerii

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldaţii români prinşi de forţele sovietice au fost transportaţi în numeroase lagăre şi gulaguri de pe teriroriul URSS. O parte dintre aceştia au ajuns şi la Vorkuta, unde se afla unul dintre cele mai mari gulaguri sovietice. Aflat la 160 de kilometri deasupra Cercului Arctic, la Vorkuta prizonierii de război erau puşi să lucreze în minele de cărbuni din regiune.

După datele Marelui Stat Major Român de la sfârșitul războiului, numărul militarilor incluși în categoria „dispăruți” (din care cei mai mulți erau „prizonieri de război”) a fost de 367.976, din care 309.533 în luptele împotriva Uniunii Sovietice. De asemenea, într-o notă redactată în martie 1945 de delegaţia militară a Comisiei române pentru aplicarea armistițiului se afirmă că până la 23 august 1944 numărul dispăruților în luptă a fost de 163.015 militari, iar, începând cu 24 august, sovieticii au dezarmat și luat în prizonierat 97.732 de militari români.

Treptat, o parte din militarii români au fost eliberaţi, însă o dată întorşi acasă după ani de suferinţă, aceştia s-au văzut puşi în postura de condamnat din nou, de data aceasta de propria lor ţară. „Memorialul Durerii” prezintă în episodul „De la Vorkuta la Salcia” povestea ofiţerilor care, odată întorşi de la Vorkuta, au fost acuzaţi de autorităţile comuniste române de fascism şi au fost închişi în temniţe, lagărele de muncă sau deportaţi în câmpia Bărăganului.

Aurelian Gulan, ofiţer al Armatei Regale Române, a luptat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial  pe frontul de Est împotriva URSS, iar odată capturat de forţele sovietice, este condamnat la 25 de ani pentru crime împotriva păcii. Petrece peste 11 ani prin lagărele sovietice, iar după ce este eliberat în 1956, autorităţile îl găsesc vinovat de „crime împotriva orânduirii sociale” şi îl condamnă la alţi 8 ani de închisoare (în 1958) în lagărele de reeducare din aşa-zisa „Siberia Dunării”:  Delta, Insula Mare a Brăilei, la Salcia, Grădina, Stoenești.

Aurelian Gulan este personajul principal al episodului „De la Vorkuta la Salcia”, iar pe baza interviului realizat în urmă cu câţiva ani, „Memorialul Durerii” refacetraseul” pe care mulţi din soldaţii români prizonieri în lagărele sovietice l-au urmat, odată întorşi în ţara pentru care au luptat.

 

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. „Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită și pe
TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:00 Generaţia Fit

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:30 România... în bucate

TVR Craiova

* Tăst Show

Maglavit: cea mai bună ciorbă care se gătea odinioară doar duminica si în zilele de sărbătoare, ciorba de curcan. Fiind cea mai mare pasăre din ogradă, crescută cu grijă mai bine de un an, era o mare mândrie să faci o aseamenea retetă, spre lauda rudelor șsi a celorlalti invitati la masă. Am mai stat ore în sir pe lângă vatră după o mâncărică de fasole cu cârnati si afumătură, la oală de pământ, ca la Maglavit.

Emisiune realizată de TVR Craiova

Prezentator si realizator: Doru Ciolacu

Producător : Simona Musuroi

Producator: Alice Saceanu

(Reluare)
 
Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...

Fascinantul Orient, luat la pas de Marina Almăşan în ultima ediţie „Hai-Hui... cu Marina”

De la ruinele Efesului până la bazarul cu de toate, ne plimbăm pe 2 iulie, de la ora 20.05, alături de Marina Almăşan. Vedem „Hai-Hui... cu ...

Luni, 30 iunie, de la ora 13:00, la TVR 2 și TVR+, vă dăm întâlnire cu emisiunea "La porțile Orientului", care vă invită să pătrundeţi în tainele ...

 

#tvr2