loader
Foto

De la Nysa la Marmaris, călătorie prin istoria şi frumuseţea Turciei

Duminică, 20 decembrie, emisiunea „Cap compas” ne-a adus câteva dintre oraşele-bijuterii ale Turciei de demult. De la ora 12:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+, am călătorit la Nysa, Aydin şi  Marmaris.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

„Un proverb turcesc spune că Allah găseşte totdeauna o ramură joasă pentru pasărea care nu poate zbura. Există locuri în Turcia parcă predestinate pentru ca oamenii să poată zbura fie doar şi în imaginaţie”, cu aceste vorbe ale realizatorului TVR Titi Dincă, începe o nouă călătorie Cap compas.

Nysa se pretează incontestabil la asocierea cu paradoxul descoperirii unui inedit care este totodată arhicunoscut şi vechi de când lumea. Stadionul – atârnat parcă între cer şi povârnişurile care duc spre valea râului Meandru – putea să primească 30 000 de spectatori la sărbătorile unei antichităţi despre care încă mai avem de învăţat.  Ingeniozitatea construcţiei deasupra cursului unui fir de apă evidenţiază abilităţile arhitectonice şi inginereşti excepţionale ale ctitorilor oraşului.

Tunelul şi podul alcătuiesc un ingenios element de apărare împotriva eventualelor inundaţii, dar au şi funcţia de a uni părţile oraşului vechi. La Nysa poate fi admirat al doilea pod ca mărime de acest tip din Turcia şi unul dintre cele mai mari ale antichităţii, dacă ţinem cont că podurile romane de acest tip aveau de regulă maximum 15 metri lungime. Capacitatea preluării apei de tunel poate asigura trecerea a 290 metri cubi de apă pe secundă. Pe baza unor calcule complicate s-a stabilit că un debit de apă care nu ar putea fi preluat s-ar petrece o dată la 13 000 de ani.

Tot la Nysa putem găsi a doua cea mai bine păstrată biblioteca a antichităţii greco romane datând din secolul  al II lea al erei creştine. Doar biblioteca lui Celsus din Efes poate fi comparată cu cea de aici.

Aydinul contemporan este o exemplificare concretă a continuităţii vreme de milenii în acelaşi loc.
Pentru că aici a fost vechea cetate grecească Antheea, devenită în timpul seleucizilor Antiohia, în vremuri romane şi bizantine Tralles… mai apoi în timpul emiratelor turceşti Guzelhissar, care se tălmăcea Castelul cel Frumos, iar în cele din urmă Aydin, care înseamnă oraşul strălucitor sau locul luminat.

Strabo descria cetatea de aici ca pe un centru prosper, iar printre rezidenţi menţiona celebri oratori şi chiar pe Anthemius din Tralles, unul dintre arhitecţii Sfintei Sofia din Constantinopole, originar din acest oraş.

Marmaris se află la sute de kilometri dincolo de văile fertile ale Aydinului şi de munţii care străjuiesc Marea Egee. Este un oraş mic cu puţin sub 40 000 de locuitori, dar în plin sezon populaţia se înzeceşte.
Iniţial, aşezarea a fost fondată de greci şi se numea Physkos. Avea doar vreo 600 de locuitori în vremea când Alexandru cel Mare, care a cucerit regiunea Caria, a asediat cetatea de aici. Fortăreaţa din Marmaris este legată de numele marelui sultan Soliman.

„Marmaris poate fi considerat, datorită configuraţiei geografice, unul dintre cele mai mari porturi naturale din lume. Este şi loc de întâlnire şi de primenire între mări întrucât convenţional se considera că aici apele egeene se contopesc cu cele ale Mediteranei”, povesteşte Elena Dinu, producătoarea TVR a emisiunii.

Fortăreaţa de aici este considerată una dintre cele mai importante structuri monumentale ale Turciei.
Incinta reprezintă o continuitate a prezervării acestui loc cu rol de apărare încă din vremurile amintite de Herodot din Halicarnas.

Celebrul călător şi scriitor turc Evliya Celebi preciza în secolul al XVII-lea că cetatea a intrat sub stăpânirea otomană încă de la sfârşitul veacului al XIV-lea şi mai ales ca structură de apărare a fost finalizată de Soliman în timpul expediţiei din 152,. în vederea cuceririi insulei Rhodos.

„Aici poti spune de două ori cuvântul Magnific: o dată cu referire la personalitatea de excepţie a aceluia care a fost padişahul stăpânitor pe 2 continente, iar a doua oară, pentru magnificul ţărm de mare cu perspective demne de asocierea cu orice superlativ”, încheie Titi Dincă, realizatorul emisiunii.

***

„Cap compas” este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

 

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

 

#tvr2