loader
Foto

Galerie foto

De 150 de ani în slujba sportului ecvestru. Joi seară, la „Istorii de bun gust”

În an aniversar, Jockey Club Român luptă pentru readucerea performanţei în echitaţia din România. Istoria clubului o aflăm de la Camelia Moise pe 5 iunie, de la ora 20.05, la TVR 2.

 

Vechimea echitaţiei se confundă cu începuturile istoriei poporului român. Calul a făcut parte dintotdeauna din oştirile voievozilor şi domnitorilor noştri. La fel cum şi prima medalie olimpică a României a fost câștigată tot la echitație. Cu toate acestea, Bucureştiul este singura capitală europeană rămasă fără hipodrom, sursă impresionantă de bani, de locuri de muncă şi, mai ales, de prestigiu. Jockey Club Român, fondat în 1875, este, în prezent, una dintre cele mai longevive instituții europene, reprezentând România în cadrul Federațiilor internaționale de galop. Îi celebrăm  cei 150 de ani de existență joi, pe 5 iunie, într-o nouă ediţie „Istorii de bun gust”, realizată de Camelia Moise la TVR 2.

(w882) Istorii de

Desfăşurarea a tot mai numeroase întreceri de călărie determina apariţia la Iaşi, în 1851, a „Reglementului alergărilor de cai, de unu comitetu de încurajare pentru reproducerea (plodirea) şi îmbunătăţirea rasei cailor”, iar mai târziu, a unui nou regulament, de data aceasta sub egida Jockey Clubului Român, înfiinţat la 5 ianuarie 1875.

(w882) concurs ve

Concursurile hipice naţionale şi internaţionale de la începutul secolului trecut scoteau în evidenţă valoarea călăreţilor români în probele de dresaj, sărituri şi sărituri în înălţime, vânătoare călare. Astfel, în 1923 se amenaja un nou hipodrom la Floreasca, pe lângă cele două construite deja la Băneasa. Un an mai târziu, se dădea startul concursul hipic naţional, disputat apoi anual, iar activitatea internaţională se intensifică. Astfel, la concursurile de la Poznan şi Varşovia (1929), cpt. Constantinescu ocupa trei locuri I. Succese similare s-au obţinut şi în 1930, la Nisa şi Roma. Prima medalie olimpică a României a fost câştigată tot la echitaţie, la Jocurile Olimpice de la Berlin, în 1936, când Henri Rang, pe calul Delfis, s-a clasat al doilea la obstacole individual – sau, cum se numea la acea vreme, Premiul Națiunilor (cea mai importantă probă de obstacole, înalte de 1.30 – 1.60 m).

(w882) hipodrom I

În 1946, însă, gărzile patriotice ale lui Petru Groza au vandalizat sediul remarcabilului club de echitaţie; peste 15 ani, hipodromul a fost dărâmat, cu toate instalaţiile lui, sediul clubului devenind un rentabil magazin de circuit închis, Comturist, dedicat exclusiv protipendadei comuniste. Caii au vieţuit neştiuţi, neantrenaţi, în crescătoriile din ţară, dacă n-au ajuns, destui dintre ei, la abator.

Astăzi, această organizaţie şi-a propus să reînnoade o tradiţie alterată de perioada comunistă, prin repunerea României pe harta hipismului european. „Nu refacerea unei lumi apuse, cu politeţea, exigenţele morale, apolitismul declarat şi opulenţa care i-a îngăduit să crească animale valorând milioane de dolari, dar măcar putinţa întrupării celor 80 de hectare minime necesare funcţionării unui hipodrom de galop îi animă, azi, pe membrii clubului”, explică realizatoarea Camelia Moise.

(w882) premii Ist

Cât de lung e drumul pe care şi l-au asumat şi ce şanse are România să strălucească din nou în competiţiile de echitaţie aflăm în ediţia „Istorii de bun gust” din 5 iunie, de la 20.05, la TVR 2. Emisiunea poate fi văzută în reluare vineri, pe 6 iunie, de la ora 15.00, tot la TVR 2.

10:00 Teleshopping

10:30 Documentar 360°GEO

* Nepal-soldaţii de pe acoperişul lumii (Nepal-les soldats du toit du monde, Franţa-Germania, 2009)

*Populaţia Gurkha trăieşte în Nepal în masivul Himalayan. Dintre ei se aleg soldaţi viteji şi de temut, întăriţi de modul de viaţă foarte dur pe Acoperişul Lumii. De generaţii, ei sunt înrolaţi în armata britanică. Tinerii din satele izolate îşi doresc şi în zilele noastre această viaţă de războinic. Realizatorul reportajului a însoţit un « galla wallah »-un Gurkha recrutor-în timp ce căuta candidaţi. Acest soldat în rezervă ştie prea bine cum să selecţioneze tinerii nepalezi care vor avea cele mai mari şanse să fie păstraţi.

Realizator: Karl Alexander Weck

 
Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

Bucurii muzicale cu Paul Surugiu - Fuego, la TVR 2!

publicat: marţi, 24 iunie 2025

Sâmbătă, 28 iunie, ora 20.00 şi duminică, 29 iunie, ora 15.00, Paul Surugiu-Fuego şi echipa sa vă așteaptă să revedeţi o ediție specială a ...

„Marocco” – un joc fragil al încrederii și al aparențelor

Cu un titlu inspirat de un binecunoscut joc de societate, „Marocco” este o dramă care explorează consecințele lipsei de încredere în cei ...

Marina Almăşan ne salută din cea mai aglomerată  intersecție a Planetei

Miercuri seară, petrecem acasă la „ikebana”, „ramen”, „aikido” şi „kimono” – termeni intraţi în limbajul universal, dar care îşi au originea în ...

 

#tvr2