loader

David Esrig: „Ideile nu sunt argumente intelectuale, ci argumente vitale”

Invitatul Danielei Zeca Buzura la Mic Dejunul acestei dimineţi de primăvară precoce şi capricioase a fost regizorul David Esrig. Ne-am întâlnit cu el pe 12 martie, de la ora 9:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+

David Esrig urmează Institutul de teatru având ca mentori două doamne de onoare ale scenei româneşti, Lucia Sturdza Bulandra şi Dina Cocea. În facultate s-a format sub îndrumarea unor profesori deosebiţi: Iannis Veakis, Moni Ghelerter, George Dem Loghin, Tudor Vianu, Andrei Oţetea, Marcel Breslaşu. Termină Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1957, iar spectacolul de licenţă cu „Vicleniile lui Scapin” de Molière, va fi preluat la inaugurarea unui teatru celebru în epocă pentru pepiniera de tineri creatori care debutau pe scena sa, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Aprecierile de care se bucură se materializează în 1969 când este solicitat să fie conferenţiar la Catedra de Regie din cadrul IATC.Dar, debutul său avea să petreacă mult mai devreme, la nici 20 de ani, în 1953, cu reprezentaţia „Jucătorii de cărţi” de Gogol.

A lucrat în Televiziunea Română între 1957-1961, unde a realizat peste 400 de emisiuni. A făcut de toate: teatru, divertisment, muzică... tot. Memorabile rămân portretele de artist pe care le face monştrilor sacri ai scenei româneşti: Lucia Sturdza Bulandra, Ion Manolescu, Costache Antoniu, Aura Buzescu, Jules Cazaban, Eugenia Popovici.


Era la începuturile televiziunii în România, când totul era de descoperit, de experimentat. Entuziasmul l-a pus în faţa multor necunoscute, dar răspunsul era mereu acelaşi: De ce nu? Încercările îndemnau la experienţă şi progres într-un domeniu nou ce însemna tehnic, logistic şi stilistic un început de drum. „Eram obraznic de tânăr”, mărturiseşte David Esrig zâmbind cu familiaritate către echipa de filmare.

David Esrig a făcut carieră atât în televiziune, cât şi în teatru. Parcă era destinat să fie un om al începuturilor. Fondarea Teatrului de Comedie în 1961 şi directoratul lui Radu Beligan au fost un bun start în carieră pentru un regizor care, în ciuda tinereţii sale, avea o experienţă şi o maturitate care şi-au dat întreaga măsură în câteva spectacole, care şi astăzi sunt repere în istoria teatrului contemporan românesc. Chiar de la înfiinţarea teatrului devine regizor cu drepturi depline şi pune în scenă câteva spectacole memorabile, foarte aplaudate de public datorită subtilităţilor textului, inovaţiei regizorale, mişcării scenice şi trupei de actori de primă mână.

„A fost mai mult decât o onoare nesperată prezenţa sa în platoul Mic Dejunului mai ales că, încă de la început s-a creat o conspiraţie a satisfacţiei. Bucuria lui David Esrig de a reitera amintiri de la începutul Televiziunii Române şi apoi surprinderea că, după atâţia ani, cineva îşi aducea aminte de primele sale spectacole de la Teatrul de Comedie a fost cu adevărat o surpriză. Imaginile din copilăria mea îndepărtată când asistam ascunsă după grila de lumină de la blacon la repetiţiile şi repezentaţiile cu «Capul de răţoi», «Umbra», «Troilus şi Cressida», fără să ştiu cine era magicianul din spatele acestora şi întâlnirea cu regizorul David Esrig după 40 de ani, fără să intuim această experienţă comună, a fost cu adevărat, de ambele părţi o experinţă uluitoare”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii de pe TVR 2.

Alături de trupa de actori, care-i includea pe Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Sanda Toma, Iurie Darie şamd, spectacolele şi turneele Teatrului de Comedie au însemnat şi primele premii internaţionale de notorietate („Umbra” de Evgheni Schwartz-1963, „Troilus şi Cressida” de Shakespeare-1965, „Capul de răţoi” de Gorge Ciprian-1966). Unele dintre ele nu au scăpat de cenzura vremii şi au fost interzise.

Acest lucru a culminat cu scoaterea de pe afiş a „Furtunii” de Shakespeare în 1972, ce l-a făcut să se decidă să plece în 1973 din România şi să se stabilească în Germania, unde a înfiinţat o Academie de Teatru şi Film. „Şi-a continuat cariera regizorală şi pedagogică. A montat pe scene din Germania, Franţa, Israel, Elveţia. Uneori a reluat din vechile succese româneşti, alteori a abordat peste hotare dramaturgia autohtonă sau a montat  spectacole cu totul noi”, povesteşte Ileana Ploscaru Panait.

În paralel, realizează şi filme documentare dintre care reprezentative sunt „De ce?” (interzis) şi „Patimile României”, la un an după Revoluţia din 1989; şi scrie piese de teatru şi istoria dramaturgiei: „Tabarin” – o piesă în care este co-autor alături de scriitoarea franceză Genevieve Serreau,Paris, 1980 şi „Commedia dell'Arte - A picture History of Performing Arts”, Nordingen, 1985.

Lista distincţiilor şi premiilor cu care a fost distins este lungă. Din şirul acesteia reţinem în 2003 Premiul pentru întreaga activitate acordat de UNITER, Ordinul Meritul Naţional în grad de Cavaler, acordat de Preşedintele României în 2004 şi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti în 2005.

În prezent este profesor la Academia Athanor de Teatru şi Film, directorul fundaţiei cu acelaşi nume pentru sprijinirea teatrului, director al Centrului de Educaţie pentru actori profesionişti din München şi Preşedinte de Onoare al Festivalurilor Şcolilor de Teatru din Europa.

Nu a întrerupt nicio clipă legătura cu ţara. A venit acum în România cu prilejul Centenarului DaDa organizat de Muzeul Literaturii Române, ocazie cu care am reuşit şi noi să-l avem ca invitat la Mic Dejun cu un Campion.

„Ideile nu sunt argumente intelectuale, ci argumente vitale. Este un dialog filosofic trăit la cea mai înaltă temperatură”, susţine David Esrig, un artist care consideră că o fisură profundă în istoria artei s-a produs odată cu Holocaustul şi cu Hiroşima.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 12 martie, ora 13:00), TVR Internaţional (marţi, 15 martie,  ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 19 martie, ora 9:00)

***

Noul sezon Mic dejun cu un campion:

Răsfăţul la o cafea bună, cu arome de mentă şi alte delicii intelectuale, în compania scriitoarei şi jurnalistei Daniela Zeca Buzura începe în sezonul de toamnă din 17 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 09:30.

Vă promitem 13 noi ediţii de colecţie de 24 de carate. Şi tot atâtea poveşti de viaţă, subiecte tari, bucurii şi conuri de umbră ale unor oameni pe care îi îndrăgim şi a căror întâlnire este de fiecare dată o plăcere împărtăşită. Daniela Zeca Buzura, cu acelaşi farmec şi incisivitate iscoditoare va scoate la lumină aspectele mai puţin cunoscute, reuşitele şi risipirile interlocutorilor care ne-au făcut onoarea de a răspunde invitaţiei noastre.

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătorul TVR al emisiunii.

18:00 Ora de Stiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

18:50 E vremea ta!

Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primesti date despre timpul probabil, climă, mediu șsi alte domenii conexe. Vei afla informatii de la specialisti, curiozităti, sfaturi utile si previziuni astrologice șsi vei sti cum îti influentează viata starea vremii.

Redactori (realizatori ediţii zilnice): Cristina Dănilă, Laurenţiu Mandu, Adrian Bănuţă, Raluca Arvat şi Roxana Iordache.

Producători: Raluca Brumariu, Cristina Dănilă, Alina Pagu

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2