loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXXV b)

“Şi prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.” (Luca 2:35)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Sâmbătă, 2 mai

CIUMA LUI MAVROCORDAT

În niciuna dintre sâmbetele de izolare nu am scris în jurnalul de carantină, însă azi scriu, de dragul lui Brâncoveanu, pomenit ieri, al Mavrocordaților ctitori și al Văcăreștiului pierdut și recuperat măcar în parte într-unul dintre cele mai pasionante proiecte editoriale la care am lucrat.

Treptat, toți ne îndrăgosteam de un deal care în 1716 domina Bucureștiul, dar care, în 2014, nu mai exista, ci se tranformase într-o deltă antropică, din inima târgului.

2 mai de acum șase ani pica într-o vineri, pe care un politician cu rațiuni electorale o legase de joi și de sâmbătă, încât rezultase o cogeamite vacanța la mare sau la pădure. Doar noi ne duceam, in corpore, către Mogoșoaia…

Cineva ne spusese că două coloane ale fostei mănăstiri-pușcărie zăceau în iarbă, de câțiva ani, chiar în curtea palatului.

Din fericire, situația nu mai era atât de neagră: le adăpostiseră într-un beci devenit depozit de patrimoniu și în care, cele câteva fresce extraordinare, salvate, se păstrau în condiții improprii.

N-am să uit niciodată chipurile celor doi îngeri care au clipit înspre mine, după două veacuri și jumătate, în clar-obscurul unei pivnițe. Pe unul dintre ei, după aprobări nenumărate, pe care Ileana Ploscaru Panait le-a cerut tuturor autorităților din cer și de pe pământ, l-am adus de Crăciun, în mall-ul Sun Plaza, ca să îl vadă toată lumea și să afle că în spațiul acela fusese cel mai zvelt, mai ornamentat și mai fortificat edificiu creștin, ridicat de un domn “nepământean și potrivnic locului”.

Când colegii mei au fotografiat fresca, îngerul a ars toate pozele, înroșindu-le cu o lumină ca jarul, care îi stăruia în jurul capului.

“O fi de la neîndurarea lui Mavrocordat” a spus echipa, știind că Nicolae, tatăl lui Constantin, fusese crud, “un despot iubitor de cultură, dar și de glorie și avere”, care îi îndepărtase capul de trup până și boierului român care își donase moșia pentru ridicarea mănăstirii.

Dar să nu uităm că Mavrocordații, ca atâția alți greci din Fanar, erau ortodocși, chiar dacă aflați în slujba Constantinopolului, și au ridicat mănăstiri și lăcașuri de învățământ, au citit, au îndrăgit și au adunat cărțile.

Nicolae Mavrocordat înființase, pe cei 18.000 de metri pătrați ai incintei domnești, nu doar biserica și palatul, ci și o școală în limba elenă, o tiparniță, dar mai ales dăduse o amploare și o expresivitate nouă stilului sigur și viguros lăsat moștenire de Brâncoveanu. Chiar în fortăreața Văcăreștilor, până să devină închisoare, mai întâi pentru revoluționarii de la 1848 și apoi pentru alții, exista o bibliotecă vestită, cu 237 de incunabule, număr enorm pentru Muntenia și pentru starea acelor vremuri.

Dar biblioteca s-a risipit fără urmă, până la sfârșitul domniei fiului său, Constantin, căci Nicolae Mavrocordat, primul domn fanariot al Țării Românești, a murit de ciumă, în 1730, pe când avea doar cincizeci de ani.

Seara, la telefon, academicianul Răzvan Theodorescu mi-a spus că sigur mai exista pe undeva o machetă mare a complexului întreg de la Văcărești, realizată în anii ‘80, când, în urma protestelor mai multor intelectuali care vorbiseră la “Europa Liberă”, se pusese, pentru scurt timp, problema restaurării.

Am început să simt emoția dilemei: se mai păstrase ori ba, macheta cu pricina și, dacă mai exista, aveam să o obținem, să o vedem și să o arătam, la rândul nostru, și altora?

Ultima parte a poveștii, chiar mâine, în jurnalul de carantină.

Pe curând, cu drag, DZB.

20:00 Rivalii (R)

Rivalii

*Editie speciala GALA NEMURITORII

Editia din 22 iunie este, de fapt, o editie speciala. Aceasta este realizata in parteneriat cu Teatrul Constantin Tanase si consta intr-o gala, supranumita ,,Gala Nemuritorii”. In aceasta sunt evocati artisti si compozitori ce nu mai sunt printre noi si care au lasat slagare celebre din istoria muzicii usoare romanesti: Dan Spataru, Madalina Manole, Dumitru Lupu, Ilie Micolov, Florin Bogardo, Ghe. Dinica, Malina Olinescu, Mihai Constantinescu, Victor Socaciu, Gica Petrescu, Vasile V. Vasilache, Doru Stanculescu, Luigi Ionescu, Laura Stoica, Aurelian Andreescu.

Interpretarea apartine artistilor: Tavi Colen, Daniela Tanase, Gabriel Dorobantu, Bogdan Ionita, Stela Enache, Silviu Biris, Millenium, Sanda Ladosi, Fuego, Crina Matei, Mirabela Dauer, Dan Helciug, Corul Seniorilor Sector 6, Maria Nagy, Mihai Traistariu.

In sala sunt prezente personalitati din diverse domenii, precum si membri ai familiilor celor evocati: Doina Melinte, Simona Constantinescu, Dumitrana Lupu, Elena Stoica, Aneta Stan, Viorica Flintasu, Mihai Alexandru, Eli Laslean, Liza Panait.

De asemenea, nu lipsesc momentele umoristice, sustinute de Valentina Fatu si Vasile Muraru, si cele artistice, ale baletului Teatrului Constantin Tanase.

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Adrian Banuta

Realizatori: Marina Almasan, Andreea Baciu

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Teatrul de Revista Constantin Tanase si Astra dell Arte

(Reluare)

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Duminică, 30 iunie, revedeți o ediție specială ”Drag de România mea!”. Paul Surugiu-Fuego vă invită de la ora 15:00, la TVR 2.

Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

 

#tvr2