loader

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXXIII)

“Există fisuri în orice lucru. Pe acolo pătrunde lumina.” (Leonard Cohen)

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Miercuri, 29 aprilie

E-learning: IUBIREA sau FRICA

Mi-e dor de ei și poate, dacă-aș spune-o, li s-ar urca nițel la cap. Așa că tac și îmi văd de treburi.

Mâine sunt șase săptămâni de când îi regăsesc doar în ferestre video, precum pe iezii dintr-un basm, pe care ar urma să îi înghită lupul. Dar, pân’ la urmă, doi tot deschid ușa... Așa că ne vom reîntâlni, după peripeția pandemiei, dar cât de înțelepți sau cât de triști?

(w882) Daniela Ze

Și dacă nu mă deslușiți, acolo, în selfie-ul de anul trecut, e pentru că studenții mei nu îmbătrânesc niciodată și e ușor s-ascunzi o frunză între muguri.

La început s-au amuzat: au intrat pe aplicația cursului, “cu gura camuflată", purtând măști , “ca să vedem cum o să fie la întoarcere”, dar de când au aflat că nu vom reveni în săli decât la toamnă, au fețele lungi, se revoltă: “Doamnă, ne vrem viața înapoi!”

Îmi lipsesc pet-urile lor de sub bănci și telefoanele care vibrează pe rând, când scriu la tablă.

Rucsacurile de care te împiedici de la ușă, pauza lor de țigară, când fumează așezați sub cerul liber, pe o platformă, sub acoperiș, ca fetele să fie văzute de vajnicii de la Arhitectură.

Felul în care își împart ștrudelele de la “Luca”, paharele de plastic, automatele de cafea de pe holuri și vocea care strigă totdeauna : “Profa te roagă să-i iei una fără zahăr!”

Vom mai avea ceva din toate astea?

“Mi-e dor chiar și de igrasia de la Universitate”, zice o fată.

Toți ceilalți aprobă : “Daaaa, și mie,  și mie” -  însă e fiecare de acasă și un ecou parcă se frânge în flux.

Vor avea sesiunea online și licența. Seria asta va pleca fără să îi mai văd în real life. Abia de îi mai ghicesc în temele de lucru, pe care le-au trimis pe mail și le citesc, fără să îi mai aud cum se contrazic ori se aprobă, cum se întrec.

După tradiție, la întoarcerea din vacanța de Paști, au dreptul să pledeze liber despre un subiect pe care l-au ales. Au vrut “Emoții care mișcă lumea”, așa că vom vorbi împreună despre asta. Cu un pic de Stendhal, de Flaubert, de psihologia reclamei, de filosofie și mituri, de teorii despre teatralitate socială și distanță, cuprinse în entuziasmul de la 20 de ani.

Dar au rămas entuziaști? Mă întreb: va învinge iubirea sau frica?

Voi ști mâine.

Pe curând, cu drag, DZB.

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2