loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XXIII)

“Să căutăm cum caută cei care trebuie să găsească și să găsim cum găsesc cei care trebuie să mai caute încă”. (Sfântul Augustin)

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

JOI, 16 aprilie

BÂTRÂNII PANDEMIEI

Ca într-un film mut, îi văd pe geam, în fiecare zi la ora 11:00. De mai bine de-o lună, au intervalul lor umilitor, de pești lăsați într-un acvariu fără apă.

Pur și simplu îi pândesc la fereastră și aștept prilejul să țâșnesc din casă pentru vreunul dintre ei.

Am priveliște largă, un bulevard se întretaie cu un altul - nu le vedeam încrucișarea decât noaptea - iar acum, în orașul tăcut și gol ca un pahar în care n-ai pus vinul, apar EI.

Pandemia îi arată cu degetul, îi pune la zid: “Să nu ieși, sunt cele două ore ale bătrânilor!”

Pentru mine, sunt zei cumințiți, cobor în stradă și mă bag în vorbă, ridic, ajut, încalc distanța doar fiindcă e atât de grea o pungă cu patru verze, ouă și făină pentru masa de Paști.

Când începem să devenim niște ALȚII doar pentru că îmbătrânim?

Vă invit să ne reamintim că, în vechea Romă, celor tineri și teferi li se recomanda prin lege: “Sexagenarios da ponte!“ (Aruncați-i de pe pod pe cei care au împlinit 60 de ani!) și abia conceptele Sfântului Augustin mai calmează întrucâtva toate spiritele, susținând că vârstele omului sunt șase la număr, iar bătrânețea, fiind cea de pe urmă, e și cea mai lungă dintre ele, căci durează de la 60 la 120 de ani.

Și exemplele ar putea continua, doar ca să ne convingă de faptul că mentalul Europei occidentale a fost până nu de mult impregnat de neîndurare față de bătrâni.

Facem noi, ca români, cu tradiția noastră care spune: “cine n-are un bătrân să și-l cumpere”, o oarecare opinie altfel?! Răspunsul e împărțit aici, fiindcă se schimbă atunci când se schimbă în noi și influența culturală orientală.

Azi, în schimb, semănăm cu toată lumea - pensionarii ne încurcă de îndată ce nu mai sunt utili pentru nepoți, iar în nevroza pandemiei, ne împiedicăm de ei o dată în plus.

Așa că ultima etapă a vieții nu e un dar pentru oricine, de aceea mă înclin profund în fața lor, a sfinților tăcuți, atâția câți mai sunt, și le doresc să ne însoțească încă!

Pe mâine, cu drag, DZB.

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2