loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XVI)

“Oamenii au nevoie de o asemenea muzică. Scrie, dragul meu, scrie!” (Lev Tolstoi în conversație cu Serghei Rahmaninov )

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Miercuri , 8 aprilie,

LUNGANUL SERGHEI ȘI RÂSUL CU CAPUL PE SPATE

Deși e miercuri, iar noi numai marțea sau joia mergeam la Ateneu, mă îmbrac elegant, cu toate că rochiile nu îmi mai vin cum veneau (de la ciocolata de ieri, din jurnal și din toate celelalte nopți și zile ale carantinei).

“ Exagerezi”, îmi spune soțul meu, când îmi las și papucii, pentru pantofii cu care ieșeam doar la concert, dar nici lui nu-i dă mâna să mai rămână în tricou și în domesticii nădragi de trening.

“ Pentru ce ne împopoțonăm?! Eu nu-mi iau alte haine decât astea!”(Are blugi și un hanorac albastru, neasortabil cu Rahmaninov, dar, fie!)

Ne așezăm în loja noastră din sufragerie - fără pisici - sunt în izolare, cu mama - iar eu spun: Dă-mi, te rog, programul de sală.” Dar îmi răspunde fără chef:”N-avem!”

Fiindcă n-avem, încep să-i povestesc. Rahmaninov era înalt. Pentru Rusia epocii, ai spune chiar uriaș, de aproape doi metri, când era descălțat de excentricele botine din piele, cu care apărea pe scenă. Era original, purta mănuși de căprioară, batiste de mătase și fular, asortate la costumele scumpe, tăiate de cei mai la modă croitori pentru bărbați .

La doar 19 ani, debutează cu operă, la Teatrul Balșoi, adaptând pe propria muzică un libret inspirat de "Țiganii" lui Pușkin. După acest succes răsunător, i se decernează Medalia de Aur a Conservatorului din Moscova, pe care atâția o râvneau și devine o vedetă.

Umblă în mașini ultimul răcnet, are prieteni și admiratoare, dar e introvertit, nu îi place lumea. Evită anturajele mondene și se gândește la o piesă amplă, pentru orchestră. O compune, e Simfonia lui numărul 1, desființată de critici de la premieră.

Înaltul, talentatul și tăcutul Serghei (al cărui nume, Rahmaninov, înseamnă în rusă "generos", "de treabă"), nu poate îndura acest eșec. Intră în depresie trei ani, urmează o psihoterapie și cercetează arborele genealogic al familiei, dovedind cu hrisoave că e înrudit în linie directă cu domnitorul Ștefan al Moldovei.

Iși revine și scrie, se întoarce la viață, se însoară cu verișoara lui primară - după o dispensă a bisericii - face săli arhipline, când e cap de afiș și compune: operă, muzică de cameră, religioasă, piese pentru pian și simfonii. Dar pentru el, aristocratul, Revoluția Rusă și regimul ei stalinist sunt o lovitură a destinului.

La 44 de ani, abandonează totul și pornește în exil cu cele două fiice și nevasta. "Sfânta lui Rusie" îi interzice muzica, îi confiscă averile, încât , pe la 1920 e un emigrant fără bani, dar un pianist virtuoz, care la New York se reinventează.

Ajunge unul dintre cei mai bine plătiți ai timpului său și cântă doar pe piane Steinway. Redevine celebru, e interpret și dirijor, dar nu mai compune.

Îi rămâne doar un prieten de acasă, marele Feodor Șaliapin, singurul care îl vizitează și care îl aude cum râde în hohote, în singurătate, dându-și capul pe spate.

Până când moare, americanilor le pare un tip distant și încrezut, dar Rahmaninov e doar un timid și un blajin. Același care a compus “Vecerniile" și minunata “Simfonie a clopotelor ", pe care o ascultăm în seara asta.

Dar trebuie să îmi închid mobilul. Începe concertul.

Pe curând, cu drag, DZB.

 

20:00 Puternici, impreuna

* Redifuzare

*Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA este un program care aduce fata in fata o familie din randul oamenilor simpli (sau un reprezentant al familiei, de la caz la caz ) si o vedeta, o personalitate din lumea artistica, sportiva sau politica. Acestia isi expun in fata telespectatorilor problemele lor, probleme cu care se confrunta orice om indiferent de clasa sociala, pregatire profesionala sau sex. Emisiunea PUTERNICI, IMPREUNA poate deveni una dintre optiunile preferate ale telespectatorilor TVR2, care se regăsesc in tematica sa, dar si un bun prilej de a întâlni vedetele lor preferate cu problemele lor ascunse.Emisiunea, zilnica, de luni pana joi, va pune in discutie si va cauta solutii pentru aspecte ale vietii de familie ale românilor de rând, începand cu relatia in cuplu, cresterea șsi educarea copiilor, alegerea partenerului de viată, gestionarea situatiilor delicate in cuplu, etc.

*Invitat:

Prezentator Liana Stanciu

Regizor Dan Manoliu

Producator Liana Daman

Jurnalisti Elena Cristescu, Dana Gutu, Luiza Caravasile, Andreea Baciu

21:00 Istorii de bun gust

Redifuzare

Realizator: Camelia Moise

Producător: Larisa Avram

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2