loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XI)

“Cea mai mică dintre feline este o capodoperă.” Leonardo da Vinci

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Joi, 2 aprilie

ZEIȚA BASTET( I)

Când ajungi în Egipt, ghidul care de obicei conduce grupul la Muzeul de Arheologie, la mormintele faraonilor sau oriunde, îți urează în gura mare bun venit în țara lui Bastet și a pisicilor sacre ale Cleopatrei, găsite în sarcofage cu smaralde cât oul porumbelului la gât și îmbălsămate ca niște mici zeități cu ochii deschiși.

La această urare, turistele occidentale zâmbesc larg, nu se știe dacă de dragul felinelor sau doar la gândul pietrei prețioase, în orice caz, sub soarele arzând se desfășoară o conversație ca a copiilor lăsați la grădiniță: ”Aveți pisici acasă, doamnă, domnule?”
Femei și bărbați amuzați înalță câte un deget, două, trei , după numărul blănoaselor pe care le au și încep povestea și jocul despre suflețelele lor de casă.

“ Ce turism infantil! “am râs cândva, ironizând în gând aceste interacțiuni ingenioase și firave, cu care ne-au obișnuit online-ul și întreaga eră digitală.

Dar știți cum e: să nu spui niciodată “nu voi face”, căci eu am spus atunci și azi aș povesti hipnotizată de mâțele mele răsfățate, două la număr, despre care aș putea derula un serial, în genul “ce vrăji a mai făcut pisica mea”.

Și chiar așa, trecând serios la psihisme, simboluri și vrăji, ne plac atât de mult aceste patrupede și le vrem în preajmă fiindcă pisica e făptură ezoterică , nu doar singura care ar putea privi în ochi un rege, cum zice un proverb englezesc, ci singura care ne povestește într-un grai ancestral, despre profunzimile noastre, despre lumină și malefic, despre supraviețuire și moarte.

De la pisica Cheshire (din “Alice în țara minunilor”), la favoritele lui Baudelaire, motanul Murr al lui E.T.A. Hoffman sau ilustrul Behemoth din “Maestrul și Margareta” al lui Bulgakov, literatura e plină-ochi de feline, ca să nu mai vorbim despre pisicile pictate de Gauguin ori de Edouard Manet.

În urmă cu un timp, am citit în versiune românească un studiu excelent al eruditei discipole a lui Gustav Jung, Marie-Louise Von Franz (“Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului”, Editura Trei, 2016), în care cunoscuta psihanalistă interpretează alchimia, visele, legile contrariilor, pornind de la un basm românesc prea puțin cunoscut.

Lângă incontestabila ei expertiză aș putea să adaug atâtea credințe, proiecții, fapte și eresuri din cultura lumii, dar pentru asta mi-ar mai trebui, desigur, o nouă filă de jurnal. Așa că, uite, ne-am făcut programul: voi scrie și în episodul următor despre pisici, trăgând bineînțeles profit din asta. Până sunt gata cu înscrisul, vă las să vă împrieteniți cu Matus, motanul meu, pe care l-am și pus în imagine. :)

Pe mâine, cu drag, DZB.

(w235) Pisica pis

Fotografie de Mihai Adrian Buzura

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.9

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă 27 aprilie, de la or 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2