loader
Foto

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (XI)

“Cea mai mică dintre feline este o capodoperă.” Leonardo da Vinci

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Joi, 2 aprilie

ZEIȚA BASTET( I)

Când ajungi în Egipt, ghidul care de obicei conduce grupul la Muzeul de Arheologie, la mormintele faraonilor sau oriunde, îți urează în gura mare bun venit în țara lui Bastet și a pisicilor sacre ale Cleopatrei, găsite în sarcofage cu smaralde cât oul porumbelului la gât și îmbălsămate ca niște mici zeități cu ochii deschiși.

La această urare, turistele occidentale zâmbesc larg, nu se știe dacă de dragul felinelor sau doar la gândul pietrei prețioase, în orice caz, sub soarele arzând se desfășoară o conversație ca a copiilor lăsați la grădiniță: ”Aveți pisici acasă, doamnă, domnule?”
Femei și bărbați amuzați înalță câte un deget, două, trei , după numărul blănoaselor pe care le au și încep povestea și jocul despre suflețelele lor de casă.

“ Ce turism infantil! “am râs cândva, ironizând în gând aceste interacțiuni ingenioase și firave, cu care ne-au obișnuit online-ul și întreaga eră digitală.

Dar știți cum e: să nu spui niciodată “nu voi face”, căci eu am spus atunci și azi aș povesti hipnotizată de mâțele mele răsfățate, două la număr, despre care aș putea derula un serial, în genul “ce vrăji a mai făcut pisica mea”.

Și chiar așa, trecând serios la psihisme, simboluri și vrăji, ne plac atât de mult aceste patrupede și le vrem în preajmă fiindcă pisica e făptură ezoterică , nu doar singura care ar putea privi în ochi un rege, cum zice un proverb englezesc, ci singura care ne povestește într-un grai ancestral, despre profunzimile noastre, despre lumină și malefic, despre supraviețuire și moarte.

De la pisica Cheshire (din “Alice în țara minunilor”), la favoritele lui Baudelaire, motanul Murr al lui E.T.A. Hoffman sau ilustrul Behemoth din “Maestrul și Margareta” al lui Bulgakov, literatura e plină-ochi de feline, ca să nu mai vorbim despre pisicile pictate de Gauguin ori de Edouard Manet.

În urmă cu un timp, am citit în versiune românească un studiu excelent al eruditei discipole a lui Gustav Jung, Marie-Louise Von Franz (“Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului”, Editura Trei, 2016), în care cunoscuta psihanalistă interpretează alchimia, visele, legile contrariilor, pornind de la un basm românesc prea puțin cunoscut.

Lângă incontestabila ei expertiză aș putea să adaug atâtea credințe, proiecții, fapte și eresuri din cultura lumii, dar pentru asta mi-ar mai trebui, desigur, o nouă filă de jurnal. Așa că, uite, ne-am făcut programul: voi scrie și în episodul următor despre pisici, trăgând bineînțeles profit din asta. Până sunt gata cu înscrisul, vă las să vă împrieteniți cu Matus, motanul meu, pe care l-am și pus în imagine. :)

Pe mâine, cu drag, DZB.

(w235) Pisica pis

Fotografie de Mihai Adrian Buzura

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

18:30 Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania

(MLNR) Prezinta Dan Carbunaru *In cadrul galei vor fi decernate 7 premii (Premiul Grigore Moisil-pentru Stiinte Exacte, Premiul Henri Coandă-pentru Stiinte Aplicate, Premiul Carol Davila-pentru Medicina, Premiul Eugeniu Carada- pentru Economie, Premiul Spiru Haret-pentru Educatie, Mediu, IT, Premiul Constantin Brâncuși-pentru Arta si Cultura, Premiul Nicolae Titulescu-pentru Diplomatie si Politologie), ce vor fi inmanate din membrii Academiei Romane. Programul artistic al spectacolului, este sustinut de Corul si Orchestra Simfonica a Filarmonicii "George Enescu" si prim-solisti ai Operei Romane, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, din care fac parte compozitii celebre semnate de Verdi, Strauss, Bizet, Puccini, Vivaldi etc. Si-au anuntat participarea numeroase personalitati politice, membrii ai Academiei Romane, oameni de cultura si prestigiosi oameni de afaceri. Producator: Larisa Avram RealizatorI: Sanziana Milosoiu si Ana Maria Mindu Jurnalist TV: Gabriela Voinea Transmisiune directa Ateneul Roman

21:25 Toamna la podgorie

Film* Toamna la podgorie (AUTUMN IN THE VINEYARD-Canada, SUA, 2016)

Regia: Scott Smith

Cu: Rachael Leigh-Cook, Brendan Penny

*Dramă romantică. Frankie Baldwin şi Nate Deluca îşi dispută dreptul de proprietate asupra podgoriei Sorrento, pe care ajung s-o împartă pe din două. Fiecare dintre ei încearcă să obţină o recoltă cât mai bună şi să câştige premiul pentru cel mai bun vin din regiune. Dar rivalitatea lor nu se va încheia în vie, fiindcă soluţia ideală pentru o dispută juridică nu poate fi decât o poveste de dragoste!

Redactor: Anca Radu

 
Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România, în direct la TVR

TVR 2 transmite în direct de la Ateneul Român vineri, de la ora 18:30, Gala Premiilor Marii Loji Naționale din România. Festivitatea decernării ...

Dacă doriți să revedeți... soprana Eugenia Moldoveanu vine la

"Pentru mine, a cânta este tot ceea ce mă putea bucura şi împlini", spune soprana Eugenia Moldoveanu, invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic ...

 

#tvr2