loader
Foto

Daniela Zeca Buzura ține, zilnic, un Jurnal de carantină pe Facebook

Pe 22 martie, realizatoarea Daniela Zeca Buzura, gazdă a seriei de interviuri-confesiune "Mic dejun cu un campion", a început să scrie despre fiecare zi de izolare, într-un Jurnal de carantină, pe Facebook.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

DANIELA ZECA BUZURA: JURNAL DE CARANTINĂ (X)

“Resemnarea, la fel ca eșecul, e pentru mediocri”
( Eugen Ionescu)

MIERCURI, 1 aprilie

JOJO, FIUL MAI MARE

Când eram foarte tânără și îl studiam, mă întrebam dacă Ionesco, marele autor al “Cântăreței chele” și promotor al teatrului absurd, ne-a iubit vreodată. Răspunsul l-am primit curând după ce, terminând cu dramaturgia, jurnalul și eseurile lui, m-am apucat de “NU”, manifestul său vehement, în care am găsit această frază: “poporul român este leneș în viața de zi cu zi, liric în poezie și tembel în politică. “

Nici asta, nici alte scrâșniri nu m-au nedumerit sau înfuriat, fiindcă am înțeles definitiv ce trist și singur a fost totdeauna Eugen Ionescu, acest atât de pe deplin scriitor, încât l-a primit Academia Franceză, Sorbona a început să îl predea, iar teatrele din toată lumea îi deschid ușile.

Multă vreme am crezut că frustrările sale survin din complexul de a nu fi fost francez sadea, așa cum pare că era Marie-Therese, femeia care l-a născut, ci a trebuit să își combine sângele cu acela al unui avocat român (culmea, numit tot Eugen) și care i-a abandonat în plin război, în Franța, pe el, o soră și pe mamă, luptându-se apoi cu dinții ca să obțină custodia și să-i aducă pe copiii încă mici la București.

Ceea ce am pierdut din vedere a fost că familia lui Ionescu cel trist, (numit de mamă Jojo în alint), a mai avut un fiu mezin pe care, din prima copilărie, fiul cel mare și-l mai amintea, împreună cu trauma dispariției lui, în urma unei epidemii de meningită.

"Elegii pentru noul rinocer”, volumul Lilianei Corobca, recent apărut în colecţia „Biografii romanţate” de la Polirom, mi-a pus sub ochi un text necunoscut, sfâșietor, o scrisoare a Mariei-Therese către sora ei: ”Jojo și Marilina au ascuns jucăriile lui Mircea, să nu le văd. Încearcă să mă înveselească, să mă facă să râd, dacă plângi, plângem și noi. Nu i așa, mami, că oamenii și când râd pot fi triști? Că râsul e ca să rămânem în viață? întreabă Jojo. Da, mami. Și cei buni, și cei foarte buni, și cei foarte cuminți, și clovnii, și magistrații lui papa, toți mor, da, mami? Și dacă mâncăm tot din farfurie, tot murim, și dacă vorbim frumos și suntem deștepți, tot murim, mami?

Jojo pune întrebări despre moarte la care nu îi pot răspunde. Murim, Jojo, murim, băiatul meu. Au amândoi grijă de mine, parcă-s doi moșnegei înțelepți și maturizați peste noapte. Ce copilărie au mai avut și ei, bieții mei copilași! Cum să mă rup de mezinul meu și să revin la cei vii?”

Ar fi multe de spus, dar mă opresc aici, adăugând că, după epistola asta inedită am înțeles, privind prin alt hublou exasperările, amărăciunea și revolta lui Ionescu, cel care până la sfârșitul vieții a susținut că nu s-ar fi născut în 1909, cum indică actele, ci în 1912, doar pentru că acesta din urmă era anul morții lui Caragiale, românul care adusese teatrul într-un punct, iar el, cel atât de nefericit în copilărie, l-a urnit de acolo și l-a împins mai departe.

Pe mâine, cu drag, DZB.

Citiți toate paginile din Jurnalul de carantină pe pagina de Facebook a emisiunii "Mic dejun cu un campion"!

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)
 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2