loader
Foto

Galerie foto

Dan Grigore, invitatul noului sezon Mic dejun cu un campion

Începe al patrulea sezon al Micului Dejun cu un Campion . Invitaţi, unul şi unul, într-o nouă serie de colecţie pe care o inaugurăm în această sâmbătă în compania lui Dan Grigore. De la ora 10:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cu brevet de aviator, amator de fotbal şi de glume bune, marele pianist Dan Grigore se dezvăluie dintr-o dată altfel decât îl ştiam, în compania Danielei Zeca Buzura.

O prezenţă bonomă, un spirit activ, foarte atent la detaliile din jur, cu replică acidă şi imediată, Dan Grigore păşeşte în platoul de la Cafe Verona al Mic Dejunului, cu o reală curiozitate. Nu ne cunoşteam personal. A venit puţin mai devreme scuzându-se parcă, dar i s-a părut atât de frumos afară, încât a simţit nevoia să facă o plimbare pe jos până la grădină.

Fără „fiţe” cum s-ar spune astăzi, Dan Grigore ne-a surprins cu familiaritatea sa, cu voia bună, cu poveştile care au început cu mult înainte de a da start înregistrării. „Când a început cu adevărat filmarea chiar am avut impresia unui decupaj pe care nu l-am intenţionat. A fost doar o oprire de câteva minute pentru a face ultimele reglaje de sunet şi lumină iar discuţia s-a reîndodat de la momentul la care fusese lăsată, ca şi cum înainte şi după nici nu ar fi existat. Rareori se întâmplă acest flux continuu de idee, de stare, de colocvialitate netrucată, nedeformată de conştienţa faptului că este înregistrată”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea emisiunii.

Amintiri, întâmplări din vaţa sa de privată şi de artist, pe scenă şi în afara ei, în care Dan Grigore şi-a urmat visurile. Cu un tată aviator, a cărui pasiune pentru zbor a moştenit-o, dar şi cu un dar dumnezeiesc, cel al muzicii, primit prin venele mamei, Dan Grigore şi-a împlinit ambele pasiuni.

A urmat calea artei fiind îndrumat de nume legendare ale muzicii: Florica Muzicescu, cu care a studiat pianul, Mihail Jora care l-a format la armonie şi compoziţie, Tatiana Kravcenko, profesoara sa din perioada studiilor la Sankt Petersburg (1965 - 1967) apoi, celebra Cella Delavrancea, la Universitatea de Muzică din Bucureşti (1966), cu care a şi concertat pe scena Sălii Radio la centenarul acesteia. Primirea Bursei Herder i-a prilejuit întâlnirea cu Richard Hauser la Academia de Muzica din Viena.

 

De altfel, maestrul Mihail Jora a spus despre tânărul pe care îl pregătea că: „Dan Grigore este un talent excepţional care nu suferă comparaţie cu tot ce trece drept mare talent în România”.

Nu a avut o viaţă uşoară pentru că poziţia sa rebelă l-a pus în dezacord cu autorităţile vremii. Rezultatul? Refuzul de a fi lăsat să plece la burse de studiu şi concerte în străinătate, adică o marginalizare prin care se dorea punerea în umbră a excelenţei sale profesionale. Este meritul unor mari personalităţi şi prieteni, precum Cella Delavrancea de a-l fi susţinut şi recomandat.

Aşa se face că, pentru cinci ani, graţie unei burse acordate de Principesa Maruca Cantacuzino-Enescu a căpătat dreptul de a folosi pianul marelui compozitor. La ediţiile din 1961 şi 1967 este laureat la Festivalului „George Enescu” şi în 1968 al Concursului internaţional de pian de la Montreal. Studiile în Uniunea Sovietică, participările internaţionale remarcabile, invitaţiile tot mai numeroase nu au plăcut regimului şi i s-au interzis călătoriile peste hotare atât în vestul, cât şi în estul Europei, fapt care nu a rămas neobservat de mediile artistice şi politice europene. În 1979 a devenit solist al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

Odată cu schimbarea de regim politic în 1989, cariera sa se relansează fulminant. Susţine concerte în toate marile centre muzicale din Japonia, în Europa şi Marea Britanie. Anul 1996 rămâne crucial prin susţinerea la München a trei concerte sub bagheta marelui dirijor Sergiu Celibidache, Dan Grigore fiind singurul pianist din România cu care acesta a colaborat şi despre care, Maestrul a spus: „Eşti printre cei mai mari din lume!”


Cariera de profesor urmează aceleaşi avataruri ca şi cea de pianist. Între 1967 - 1979 predă la clasa de pian de la Conservatorul de Muzică din Bucureşti, unde, se reîntoarce după 1989 iar în 2000 devine şeful acestei catedre şi prorector de onoare a Universităţii de Muzică. Între 1996 şi 1999 este profesor şi la Universitatea de Muzică din Cluj. Este invitat să conferenţieze şi să ţină cursuri de pian la Birmingham, Tokio şi Sorrento.

Reacţiile sale publice şi implicarea în problemele societăţii au devenit vizibile şi vocale după 1989. În 1990, în scurta perioadă de directorat la cârma Filarmonicii ’’George Enescu’’ din Bucureşti, acţionează pentru a-i readuce în ţară pe unii dintre cei mai importanţi muzicieni români din exil, reînnoadă relaţii cu marile ansambluri europene, începe lucrările de consolidare şi restaurare ale Ateneului Român. După demisia de la filarmonică se implică activ în viaţa politică pentru construcţia unei aripi democratice de opoziţie. Timp de un an, 1996 – 1997 a fost membru al Consiliului consultativ al Președintelui Televiziunii Române iar între 2000 – 2012 a fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

O activitate profesională şi civică prodigioasă care a fost răsplătită cu premii şi distincţii onorante, cu titluri care conferă recunoaştere gesturilor sale de implicare politică, culturală şi socială. Dintre ele, strălucitoare sunt Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, acordat de Guvernul Francez în 1999, Ordinul Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce, acordat în 2000 şi Ordinul Steaua României în grad de Mare Cruce, acordat în 2007 de Statul Român.

Meritele muzicale şi didactice au fost evidenţiate prin premierea cu Premiul Asociației Criticilor Muzicali, Premiul Discului pentru CD-ul „Recital Chopin live” şi calitatea de Doctor Honoris Causa al Universității de Arte George Enescu din Iaşi (2005). Din 1992 este membru al Societăţii Europene de Cultură.

Cu Dan Grigore timpul a trecut parcă mai repede, conversaţia sclipitoare între două personalităţi, domnia sa şi Daniela Zeca Buzura, care aveau ce-şi împărtăşi era evidentă. Informaţia bine documentată era completată prin dialogul spontan, alert, ironic, plin de umor şi viaţă. O trăire unică care a făcut ca timpul alocat înregistrării să pară parcă prea scurt.

„La final, am avut chiar senzaţia că ce am ascultat astăzi este doar un fragment dintr-o suită de destăinuiri care ar putea dura la nesfârşit. O viaţă prea plină de concerte irepetabile, de întâlniri determinante cu oameni excepţionali, înfruntarea unor situaţii deosebite sau uneori, chiar hilare, privite acum cu o distanţare care îi conferă valoare unei vieţi şi unei performanţe artistice de excepţie”, adaugă Ileana Ploscaru Panait.

Încă de la începutul sesiunii de filmare, aveam lângă noi un martor special, fetiţa de opt ani a colegei noastre de la machiaj, care o rugase pe mama ei s-o ia şi pe ea ca să-l întâlnească pe Dan Grigore. Studiază pianul de vreun an şi voia să vorbească cu el neapărat. La final, Dan Grigore a luat-o în braţe s-a uitat la mânuţele ei mici, cu degete fine şi lungi şi i-a împărtăşit câte ceva din „trucurile” meseriei. Se citea pe faţa sa bucuria că vin din urmă copii îndrăgostiţi de artă, de pian, de o meserie grea care se face cu sacrificii şi cu renunţări, dar şi cu talent şi, mai ales, cu o mare credinţă că reprezintă tot ce e mai frumos pe lume. Au urmat fotografiile de grup, o altă cafea şi... cred că mai puteam face încă un episod.

„De fiecare dată, la început de sezon am avut norocul de a ne întâlni cu oameni stenici, optimişti, cu un spirit ales. Chiar şi în momentele de cumpănă, această stare pe care ne-o insuflă prietenii care ne fac onoarea să vină la programul nostru ne dau certitudinea că facem ce trebuie, ce contează, ce rămâne” (Ileana Ploscaru Panait).

***

„Dorim să mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine”, spune Ileana Ploscaru Panait, producătoarea TVR al emisiunii.

***

Emisiunea este difuzată şi pe TVR HD (sâmbătă, 22 octombrie, ora 13:00 / în reluare pe 23 octombrie, ora 11:00), TVR Internaţional (marţi, 25 octombrie, ora 10:30 / în reluare vineri, 28 octombrie, ora 15:00) şi TVR Moldova (sâmbătă, 29 octombrie, ora 9:00)

16:00 Educatia la putere (R)

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Cluj

* Mic dejun-paine impaturita cu bacon sau branza / mancare de spanac/porkolt

Prezinta: Dan Pavaloiu

Producatori: Dan Pavaloiu, Radu Puscas

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2