loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... o întâlnire de zile mari cu Ion Vianu

Sâmbătă, 5 februarie, de la ora 10:00, Daniela Zeca-Buzura ne-a invitat la o reîntâlnire cu unul dintre cei mai prodigioşi intelectuali români contemporani, urmaş al unei familii cu tradiţie şi excelenţă.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Medic psihiatru, într-o ţară în care profesia îl făcea duşman declarat, Ion Vianu a decis la momentul oportun că trebuie să ia calea exilului spre o societate deschisă şi dispusă să acorde încredere celor veniţi din Est.

S-a stabilit în Elveţia, s-a consacrat ca medic şi a profesat o viaţă pentru pacienţii săi. Şi-a câştigat un loc binemeritat în elita profesională şi a cultivat în paralel proiectele sale literare.

(w882)

Ajuns la vârsta senioratului, Ion Vianu s-a „abandonat” din ce în ce mai mult şi cu interes înnoit cărţilor sale ce au căpătat o ritmicitate a publicării lor deloc de neglijat. Aşa a redescoperit drumul înapoi spre România, pe care n-a părăsit-o sufleteşte niciodată.

(w882)

Întâlnirea noastră din 2017 s-a datorat mai ales lansării volumului ’’Amor Intelectuallis’’ subintitulat chiar de autor, „Romanul unei educaţii’’ ce numără acum mulţi fani, ceea ce a determinat editura la noi reeditări. Experienţa sa din tinereţe, cea a profesiei alese ce i-a furnizat o deschidere şi o înţelegere mult mai ample decât cele pur imaginative-speculative, istoria familiei, relaţiile complexe dintre maestru şi discipol, distanţarea de o lume ce disparea încet pentru ca locul acesteia să fie luat de o cu totul altă dimensiune a vieţii cotidiene, cu alte accente, alte principii, alte priorităţi şi ideologii.

(w882)

„Tonul lui Ion Vianu e o raritate şi dă cărţii o curgere aparte, aleasă, aş zice, riscînd o preţiozitate, de dragul preciziei. Fiind vorba de nuanţe, de practica unor analize mai atente decît ne permitem cei mai mulţi dintre noi, lectura ei cere un ritm mai lent, mai ales în partea a doua, cînd adolescenţa convulsivă face loc dilemelor unei alte vîrste. E o carte scrisă cu foarte multă grijă, despre dificila sarcină de a fi sincer, fără să răneşti şi fără să te răneşti’’. (Sursa: bookaholic.ro, 2011)

O scriitură bogată şi densă ce decriptează un univers de relaţii, traume şi deveniri în care Ion Vianu practică o sinceritate acaparatoare, ce cucereşte cititorii care aşteaptă negreşit o nouă carte.

(w882)

Până atunci însă, ne delectăm împreună cu minunata întâlnire din platoul „Mic Dejun cu un Campion” de la Cafe Verona ce i-a adus împreună pe Ion Vianu şi Daniela Zeca Buzura, într-o întâlnire de zile mari, aşa cum v-am obişnuit la acest program de şapte ani încoace.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

Emisiune poate fi urmărită:

TVR2: Sâmbătă, 5 febr. 2022, ora 10:00

Luni, 7 febr. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 6 febr. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă, 12 febr. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 12 febr. 2022, ora 7:00

13:00 Codin -România, 1963

Film* Codin -România, 1963

Regia: Henri Colpi

Cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Françoise Brion

*Premiul pentru cel mai bun scenariu (semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ) la Festivalul de Film de la Cannes 1963

*Dramă, ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati. Venit în 1900 cu mama sa în Comorofca, mahala rău-famată a Brăilei, micul Adrian Zografi îl cunoaşte pe Codin, o matahală care a înspăimântat întreg cartierul după ce a făcut puşcărie pentru omucidere, dar căruia epidemia de holeră îi va revela forţa morală. Prin ochii bătăuşului, copilul descoperă nedreptăţile sociale şi economice din perspectiva unui adult, într-o lume pestriţă şi înclinată către violenţă.

15:00 Drag de România mea!

Sezon Nou

*Invitati: Daria si Raris Crisan, Ionut Fulea, Luminita Anghel si Ovidiu Komornyik

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2