loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... o întâlnire de zile mari cu Ion Vianu

Sâmbătă, 5 februarie, de la ora 10:00, Daniela Zeca-Buzura ne-a invitat la o reîntâlnire cu unul dintre cei mai prodigioşi intelectuali români contemporani, urmaş al unei familii cu tradiţie şi excelenţă.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

Medic psihiatru, într-o ţară în care profesia îl făcea duşman declarat, Ion Vianu a decis la momentul oportun că trebuie să ia calea exilului spre o societate deschisă şi dispusă să acorde încredere celor veniţi din Est.

S-a stabilit în Elveţia, s-a consacrat ca medic şi a profesat o viaţă pentru pacienţii săi. Şi-a câştigat un loc binemeritat în elita profesională şi a cultivat în paralel proiectele sale literare.

(w882)

Ajuns la vârsta senioratului, Ion Vianu s-a „abandonat” din ce în ce mai mult şi cu interes înnoit cărţilor sale ce au căpătat o ritmicitate a publicării lor deloc de neglijat. Aşa a redescoperit drumul înapoi spre România, pe care n-a părăsit-o sufleteşte niciodată.

(w882)

Întâlnirea noastră din 2017 s-a datorat mai ales lansării volumului ’’Amor Intelectuallis’’ subintitulat chiar de autor, „Romanul unei educaţii’’ ce numără acum mulţi fani, ceea ce a determinat editura la noi reeditări. Experienţa sa din tinereţe, cea a profesiei alese ce i-a furnizat o deschidere şi o înţelegere mult mai ample decât cele pur imaginative-speculative, istoria familiei, relaţiile complexe dintre maestru şi discipol, distanţarea de o lume ce disparea încet pentru ca locul acesteia să fie luat de o cu totul altă dimensiune a vieţii cotidiene, cu alte accente, alte principii, alte priorităţi şi ideologii.

(w882)

„Tonul lui Ion Vianu e o raritate şi dă cărţii o curgere aparte, aleasă, aş zice, riscînd o preţiozitate, de dragul preciziei. Fiind vorba de nuanţe, de practica unor analize mai atente decît ne permitem cei mai mulţi dintre noi, lectura ei cere un ritm mai lent, mai ales în partea a doua, cînd adolescenţa convulsivă face loc dilemelor unei alte vîrste. E o carte scrisă cu foarte multă grijă, despre dificila sarcină de a fi sincer, fără să răneşti şi fără să te răneşti’’. (Sursa: bookaholic.ro, 2011)

O scriitură bogată şi densă ce decriptează un univers de relaţii, traume şi deveniri în care Ion Vianu practică o sinceritate acaparatoare, ce cucereşte cititorii care aşteaptă negreşit o nouă carte.

(w882)

Până atunci însă, ne delectăm împreună cu minunata întâlnire din platoul „Mic Dejun cu un Campion” de la Cafe Verona ce i-a adus împreună pe Ion Vianu şi Daniela Zeca Buzura, într-o întâlnire de zile mari, aşa cum v-am obişnuit la acest program de şapte ani încoace.

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

Emisiune poate fi urmărită:

TVR2: Sâmbătă, 5 febr. 2022, ora 10:00

Luni, 7 febr. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 6 febr. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă, 12 febr. 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 12 febr. 2022, ora 7:00

12:00 Telejurnal TVR2

* Sport* Meteo

Transmisiune directă

Translator mimico-gestual Lena Dermengiu

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

12:40 Teleshopping

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2