loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... o ediţie de colecţie ”Mic dejun cu un campion”

Sâmbătă, 12 februarie, de la ora 10:00, v-ați putut reîntâlni cu prof. dr. Jean-Jacques Askenasy – cercetător şi medic, un pionier al studiului terapiilor somnului format la școala românească de neurologie a savantului Gheorghe Marinescu.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

Plecat din România de multe decenii, medicul Jean-Jacques Askenasy nu şi-a uitat nici prietenii, nici locurile unde a copilărit şi unde s-a format ca un medic de excelenţă în domeniul neuroştiinţelor.

(w882)

Nu este un secret pentru nimeni că nu i-a fost uşor să se adapteze la o nouă societate, la un ritm de viaţă alert şi pus mereu sub semnul tensiunilor specifice zonei dar, a ştiut să se impună repede ca o somitate a elitei medicale mai ales într-un domeniu ce afectează astăzi milioane de oameni, lipsa somnului sănătos şi odihnitor. Cercetările sale au adus alinare şi soluţii pentru foarte mulţi pacienţi iar rezultatul acestora sunt astăzi publicate şi practicate în toată lumea.

(w882)

Fiecare reîntâlnire cu domnia sa este un privilegiu. Fie că se întâmplă în realitate – ne-am mai văzut de câteva ori de când am înregistrat această ediţie – fie revăzând conversaţia din platoul emisiunii ’’Mic Dejun cu un Campion’’.

La vârsta sa venerabilă a rămas la fel de stenic, activ, cu un simţ de observaţie şi cu o acuitate a minţii ce îi pot umbri pe mulţi dintre noi care suntem cu cel puţin trei decenii mai tineri. Este dovada unei vieţi active, pasionate, cu spirit şi sens de sacrificiu pentru semenii săi, armonie, echilibru şi prieteni statornici.

(w882)

Din 2016, de când a fost primit ca membru de onoare al Academiei Române, Jean-Jacques Askenasy vine în ţară permanent. ’’Întoarcerea în România mă face mai tânăr’’ mărturiseşte zâmbind. ’’Unii, când pleacă, îşi neagă obârşia. Sunt jumătate-oameni. Eu sunt un israelian corect şi mândru dar respect ţara de unde am plecat şi ce am primit în România’’.

În acestă dimineţă, prin intermediul unei atât de calde conversaţii în compania Danielei Zeca Buzura, pe care o preţuieşte nespus, avem prilejul de a ne mai bucura o dată de prezenţa sa senină şi încurajatoare, cu atât mai mult cu cât au trecut peste noi în aceşti ultimi doi ani, atâtea evenimente pe care le-am vrea date uitării cât mai curând.

(w882)

Emisiunea poate fi vizionată în următorul program:

TVR2: Sâmbătă, 12 febr. 2022, ora 10:00

Luni, 14 febr. 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 13 febr. 2021, ora 7:55

TVRI: Sambata, 19 febr. 2022, ora 8:00

TVRM: Sambata, 19 febr. 2022, ora 7:00

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)

2:30 Ora de ştiri

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2