loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... acad. Ioan Aurel Pop

La TVR 2 revedeți o ediție specială „Mic dejun cu un campion”. Invitatul Danielei Zeca Buzura este academicianul Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și preşedintele Academiei Române. Pe 24 ianuarie, la ora 8.

 

Daniela Zeca-Buzura
Mic dejun cu un campion

„Academicianul Ioan Aurel Pop vorbeşte adesea despre rosturile fireşti ale meseriei de istoric, însă demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie”, spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

Sunt zilele acestea destule frământări ce macină fastul unui eveniment istoric ce a desenat istoria României: 24 ianuarie 1859 – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în popor ca ’’Mica Unire’’. Mică sau mare sau cum vreţi s-o numiţi, Unirea a însemnat primul şi cel mai important pas pentru definirea statului naţional unitar român, ce avea să-şi împlinească destinul în 1918.

Celebrat în trecut cu mare fast propagandistic, dar cu multe semnificaţii trecute sub tăcere, impuse de ideologia comunistă, astăzi cu din ce în ce mai puţin entuziasm, actul UNIRII ne defineşte ca popor, ca stat, ca ţară. Iar pentru a descifra cu sinceritate, cu patos şi cu elocinţă istoria României sub aspectele ei astrale sau umbrite l-am invitat la Mic Dejun cu un Campion pe unul dintre cei mai cunoscuţi istorici români, profesorul şi cercetătorul Ioan Aurel Pop.

(w882)

Este o ediţie de colecţie a cărei premieră omagia Centenarul. Acum, la aproape cinci ani distanţă, şi-a păstrat actualitatea pentru că ’’academicianul Ioan Aurel Pop demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie’’ – spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

Intelectual cu vocaţie şi om al cetăţii, Ioan Aurel Pop cunoaşte care este valoarea exemplară a trecutului: ’’Istoricul de meserie are menirea să reconstituie trecutul după surse și să compună apoi fresca, cu scopul de a ajunge la adevăr sau cât mai aproape de adevăr’’.

24 ianuarie nu este doar o dată în calendar, ci devenirea unei naţii şi a unui stat. De aceea ’’meseria de istoric în mileniul al III-lea’’ - cum bine spunea invitatul de onoare al acestei dimineţi la „Mic Dejun cu un Campion’’, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop - este una dintre cele mai mari responsabilități pentru că ea se leagă nu numai de trecut, ci ne arată cum va fi viitorul. Locul, rolul şi capacitatea României de a traversa timpul cu toate capcanele lui contemporane.

(w882)

„...Eu cred că, deocamdată, ’locul românilor este în ¬România’, adică în adăpostul pe care l-au făcut strămoșii și pe care liderii de la 1859, ajutați de unii europeni, l-au fortificat sub forma nucleului statului național unitar român. De aceea, Alexandru Ioan Cuza și generația lui se cuvin prețuiți’’. (Sursa: Ziarul Lumina)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

DIFUZARE:

TVR2: Sâmbătă, 22 ianuarie 2022,ora 10:00

Luni, 24 ianuarie 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 23 ianuarie. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă 29 ianuarie 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, ora 7:00

13:00 Codin -România, 1963

Film* Codin -România, 1963

Regia: Henri Colpi

Cu: Alexandru Virgil Platon, Răzvan Petrescu, Françoise Brion

*Premiul pentru cel mai bun scenariu (semnat de Yves Jamiaque şi Dumitru Carabăţ) la Festivalul de Film de la Cannes 1963

*Dramă, ecranizare a romanului omonim de Panait Istrati. Venit în 1900 cu mama sa în Comorofca, mahala rău-famată a Brăilei, micul Adrian Zografi îl cunoaşte pe Codin, o matahală care a înspăimântat întreg cartierul după ce a făcut puşcărie pentru omucidere, dar căruia epidemia de holeră îi va revela forţa morală. Prin ochii bătăuşului, copilul descoperă nedreptăţile sociale şi economice din perspectiva unui adult, într-o lume pestriţă şi înclinată către violenţă.

15:00 Drag de România mea!

Sezon Nou

*Invitati: Daria si Raris Crisan, Ionut Fulea, Luminita Anghel si Ovidiu Komornyik

Prezintă: Paul Surugiu-Fuego

Producător Codruţa Prunariu

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2