loader
Foto

Galerie foto

Dacă doriţi să revedeţi... acad. Ioan Aurel Pop

La TVR 2 revedeți o ediție specială „Mic dejun cu un campion”. Invitatul Danielei Zeca Buzura este academicianul Ioan Aurel Pop, istoric, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca și preşedintele Academiei Române. Pe 24 ianuarie, la ora 8.

 

Daniela Zeca Buzura
Mic dejun cu un campion

„Academicianul Ioan Aurel Pop vorbeşte adesea despre rosturile fireşti ale meseriei de istoric, însă demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie”, spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

Sunt zilele acestea destule frământări ce macină fastul unui eveniment istoric ce a desenat istoria României: 24 ianuarie 1859 – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, cunoscută în popor ca ’’Mica Unire’’. Mică sau mare sau cum vreţi s-o numiţi, Unirea a însemnat primul şi cel mai important pas pentru definirea statului naţional unitar român, ce avea să-şi împlinească destinul în 1918.

Celebrat în trecut cu mare fast propagandistic, dar cu multe semnificaţii trecute sub tăcere, impuse de ideologia comunistă, astăzi cu din ce în ce mai puţin entuziasm, actul UNIRII ne defineşte ca popor, ca stat, ca ţară. Iar pentru a descifra cu sinceritate, cu patos şi cu elocinţă istoria României sub aspectele ei astrale sau umbrite l-am invitat la Mic Dejun cu un Campion pe unul dintre cei mai cunoscuţi istorici români, profesorul şi cercetătorul Ioan Aurel Pop.

(w882)

Este o ediţie de colecţie a cărei premieră omagia Centenarul. Acum, la aproape cinci ani distanţă, şi-a păstrat actualitatea pentru că ’’academicianul Ioan Aurel Pop demonstrează de multă vreme că a păzi şi a reda adevărul trecutului e mai întâi o vocaţie şi abia mai apoi o meserie’’ – spune Daniela Zeca Buzura în debutul emisiunii.

Intelectual cu vocaţie şi om al cetăţii, Ioan Aurel Pop cunoaşte care este valoarea exemplară a trecutului: ’’Istoricul de meserie are menirea să reconstituie trecutul după surse și să compună apoi fresca, cu scopul de a ajunge la adevăr sau cât mai aproape de adevăr’’.

24 ianuarie nu este doar o dată în calendar, ci devenirea unei naţii şi a unui stat. De aceea ’’meseria de istoric în mileniul al III-lea’’ - cum bine spunea invitatul de onoare al acestei dimineţi la „Mic Dejun cu un Campion’’, Prof. Univ. Dr. Ioan Aurel Pop - este una dintre cele mai mari responsabilități pentru că ea se leagă nu numai de trecut, ci ne arată cum va fi viitorul. Locul, rolul şi capacitatea României de a traversa timpul cu toate capcanele lui contemporane.

(w882)

„...Eu cred că, deocamdată, ’locul românilor este în ¬România’, adică în adăpostul pe care l-au făcut strămoșii și pe care liderii de la 1859, ajutați de unii europeni, l-au fortificat sub forma nucleului statului național unitar român. De aceea, Alexandru Ioan Cuza și generația lui se cuvin prețuiți’’. (Sursa: Ziarul Lumina)

Un articol de Ileana Ploscaru Panait

DIFUZARE:

TVR2: Sâmbătă, 22 ianuarie 2022,ora 10:00

Luni, 24 ianuarie 2022, ora 08:00

TVR3: Duminică, 23 ianuarie. 2021, ora 7:55

TVRI: Sâmbătă 29 ianuarie 2022, ora 8:00

TVRM: Sâmbătă, 29 ianuarie 2022, ora 7:00

23:30 Hudson şi Rex (R)

Serial * Hudson şi Rex (Hudson & Rex-Canada, 2019-2023)

*Episodul 44

Regia: Felipe Rodriguez, Alison Reid

Cu: John Reardon, Mayko Nguyen, Kevin Hanchard, Justin Kelly

*Serial poliţist, aventuri.

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Anca Radu, Gabriela Onea

(Reluare)

0:30 Duminica filmului românesc (R)

Divorţ din dragoste (România, 1991)

Regia: Andrei Blaier

Cu: Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Gheorghe Dinică

*Comedie. După căsătorie, Angela şi Dan constată cu stupoare că intimitatea le este invadată de străini, printr-un ordin absurd al Spaţiului Locativ, care cere ca proaspătul cuplu să cedeze o cameră din apartament în folosul unei persoane necunoscute. Singura soluţie pentru a rămâne singuri în propria lor casă este... divorţul. Însă în luptele de la tribunal, divorţul ia o întorsătură neaşteptată.

Redactor: Gabriela Onea

(Reluare)
 
Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Duminică, 30 iunie, revedeți o ediție specială ”Drag de România mea!”. Paul Surugiu-Fuego vă invită de la ora 15:00, la TVR 2.

Confruntarea cuplurilor la „Drag de România mea!”

Duminică, 23 iunie, într-o redifuzare de vacanță a emisiunii „Drag de România mea!”, v-am așteptat la ora 15.00, pe TVR 2 și online pe TVR+, cu ...

Cum se câștigă trofeul SuperBlog după 11 ani de „antrenament”

„N-am reușit să obțin acest trofeu mai devreme pentru că mi-a luat ceva timp să învăț să fiu disciplinat”, declară Bogdan Dărădan, ...

 

#tvr2