loader
Foto

Cursa prin istorie: Cetatea Hărmanului

„Mi-a plăcut foarte mult să descopăr prin joc și căutare de comori istoria sașilor, o istorie veche de 800 de ani. Acesta este pretextul, deoarece comorile pe care le găsim nu au legătură cu aurul și argintul, ci cu oamenii acestor locuri, obiceiurile sau, cum a fost în cazul Hărmanului, cu o orgă foarte prețioasă.” Adriana Irimescu

 

Actrița Adriana Irimescu pornește de această dată în Cursa prin istorie împreună cu elevi ai Colegiului Național Johannes Honterus și ai Colegiului Național dr. Ioan Mesota, din Brașov, pentru a descoperi comoara bisericii fortificate și tainele artei apărării din Evul Mediu la biserica fortificată din Hărman.

(w882)

Cetatea Hărman este una din cele mai bine conservate din Țara Bârsei, având o istorie de peste 800 de ani. Istoria ei este legată de prezența Ordinului Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei în primele decenii ale secolului al XIII-lea.

Potrivit legendei, hărmănenii au rezistat asediului din 1612 al principelui Gabriel Bathory, făcând colaci chiar în momentul în care mai aveau puțină făină. Apoi, au decis să arunce cu colaci în soldații din fața cetății, care erau și mai înfometați decât ei, iar rezultatul a fost că armata invadatoare a plecat.

(w882)

Călăuzele noastre în Cursa prin istorie sunt Antonio Karasulas, maestru în arte marțiale venit din Noua Zeelandă și Isabelle si Dan Ilica-Popescu. De la  Corina Bozgan învățăm să facem celebrii kolatschen.

”Nimic nu se poate învăța mai bine ca prin intermediul jocului, nici nu-ți dai seama când ai învățat”, ne spune Adriana Irimescu, lansând provocarea și pentru tinerii telespectatori dornici să exploreze tainele istoriei.

(w882)

Miercuri, 28 august, de la ora 20:00, s-a difuzat la TVR 2 o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania.

Realizator și producător Anca Berlogea-Boariu

*Ediția s-a difuzat în premieră în mai 2023.

Foto: 1 Shutterstock, restul imaginilor din arhiva emisiunii TVR

10:00 Teleshopping

10:30 Documentar360°GEO

* Filipine-protectorii coralilor (Philippines, un atoll sous haute protection , Franţa-Germania, 2014)

*Tubbataha, din arhipelagul Filipine, este considerată una dintre cele mai spectaculoase zone pentru scufundări din lume. Tot în aceste ape îşi au sălaş peste 600 de specii de peşti şi jumătate din speciile de coral cunoscute. Totodată, multe păsări cuibăresc în micuţele insule.

Acest refugiu a fost permanent apărat din cel mai îndepărtat post de pază din lume, aflat la 150 de kilometri de ţărm. De aici, nouă oameni veghează unul dintre recifuri care adăposteşte cel mai mare număr de specii, Atolul Tubbataha. Din cauza izolării, doar rechinii sunt musafirii lor obişnuiţi. Din când în cînd, Angelique Songco, Directorul Parcurilor Naţionale, vine în câte o inspecţie.

Realizator: Ines Possemeyer

Redactor: Ştefan Asavei

 
Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

Povești și secrete la Piscu: Unirea, Regele și olarul

publicat: miercuri, 15 ianuarie 2025

În această ediție a emisiunii „Cursa prin istorie”, Adriana Irimescu vă provoacă să descoperiți taina comorii de la Pisc împreună cu un grup de ...

Carpatina românească, o rasă inteligentă și robustă

În Dâmbovița, pe valea Cricovului Dulce, un tehnician veterinar și-a amenajat o fermă de caprine. După 2011, a cumpărat Carpatine, pe care le ...

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

Ferma: Creșterea animalelor - o afacere de succes

publicat: vineri, 03 ianuarie 2025

Echipa emisiunii vă conduce de această dată în Arad și Alba, pentru a vizita asociații ale crescătorilor de ovine și caprine și a vedea tipurile ...

 

#tvr2