loader
Foto

Galerie foto

Cum se fac celebrii „Baumstrizel”? Dar primii pași într-un dans săsesc? Urmăriți „Cursa prin istorie”

„Ne-am întors într-una dintre bisericile fortificate din Țara Bârsei., pe malul râului Ghimbășel unde legenda spune că un tânăr nobil și-a părăsit familia bogată, s-a căsătorit cu iubita lui și a înființat o moară în jurul căreia a fost creată o comunitate puternică... Suntem la Cristian!”, anunță Adrian Irimescu cel de-al șaptelea episod al emisiunii TVR 2, „Cursa prin istorie”.

 

Vineri, 2 iunie, de la ora 22.00, „Cursa prin istorie" a ajuns la Cristian, unde Adriana Irimescu, alături de o echipă de elevi de la Colegiul Național „dr. Ioan Meșotă” din Brașov, însoțiți de profesoara lor de limba germană, Beatrice Greif, caută comoara ascunsă a satului. Cinci eleve au gândit probele de joc, iar colegii lor le testează, caută răspunsuri la întrebări capcană în biserica fortificată și pe străzi, se întâlnesc cu localnici, printre care părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian și domnul primar Gicu Cojocaru. Ca probe practice, află cum se pregătesc celebrii Baumstrizel - varianta original săsească a cozonacului secuiesc, Kurtos Kalacs, - și, nu în cele din urmă, învață un dans săsesc, ghidați de Christine Vlădărean și Trupa de dansuri săsești din Codlea.

(w882)

Biserica fortificată din Cristian, Brașov este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian, comuna Cristian. Cristian (în germană Neustadt im Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună în județul Brașov, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit mai multe cetăți în regiune și a recrutat coloniști sași.

(w882)

Biserica din Cristian, cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Basilica gotică fusese construită între anii 1250–1270. Din secolul al XIII-lea și până în zilele noastre, construcția a suferit numeroase modificări datorate mai ales cutremurelor care i-au afectat structura de rezistență. Actuala biserică sală clasicizată a fost construită între anii 1839-1841, pe ruinele vechii construcții din secolul XIII.

(w882)

În fiecare seară de vineri, la TVR 2 avem întâlnire cu spectacolul...istoriei. Alături de concurenți, elevi sau studenți, telespectatorii intră într-o cursă pentru a descoperi, într-un joc al comorilor, istorii mai puţin ştiute. Astfel, descoperim în exclusivitate spaţiul magic al cetăţilor săsești și al bisericilor fortificate din Transilvania.

(w882)

„Cursa prin istorie”, realizator și producător Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le va fi actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu experiență bogată în jurnalism și televiziune.

10:10 Papa Francisc-o viaţă închinată celorlalţi

Documentar* (Francis: the people’s pope, Italia, 2013)

*Povestit de Cardinalul Jorge Bergoglio la persoana întâi şi străbătut de cuvintele pe care el le repetă : ”Nu-i uitaţi pe cei săraci !”. Prieteni, rude, cunoscuţi vorbesc despre copilăria şi tinereţea lui...

Regia Juan Martin Ezratty

11:05 Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine,Croaţia, 2023

Concert*

*O capodoperă magnifică a muzicii sacre baroce timpurii, interpretată în Galeria de Artă modernă a Croaţiei din Zagreb, în decembrie 2023.

Dirijor: Tomislav Fačini

Corul Televiziunii Publice din Croaţia

Ansamblul instrumental Concerto dei venti.

Interpreţi: Marija Andrejaš, Lea Sušanj Lujo, Pavle Mašić şi Izidor Erazem Grafenauer

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2