loader
Foto

Galerie foto

Cum se fac celebrii „Baumstrizel”? Dar primii pași într-un dans săsesc? Urmăriți „Cursa prin istorie”

„Ne-am întors într-una dintre bisericile fortificate din Țara Bârsei., pe malul râului Ghimbășel unde legenda spune că un tânăr nobil și-a părăsit familia bogată, s-a căsătorit cu iubita lui și a înființat o moară în jurul căreia a fost creată o comunitate puternică... Suntem la Cristian!”, anunță Adrian Irimescu cel de-al șaptelea episod al emisiunii TVR 2, „Cursa prin istorie”.

 

Vineri, 2 iunie, de la ora 22.00, „Cursa prin istorie" a ajuns la Cristian, unde Adriana Irimescu, alături de o echipă de elevi de la Colegiul Național „dr. Ioan Meșotă” din Brașov, însoțiți de profesoara lor de limba germană, Beatrice Greif, caută comoara ascunsă a satului. Cinci eleve au gândit probele de joc, iar colegii lor le testează, caută răspunsuri la întrebări capcană în biserica fortificată și pe străzi, se întâlnesc cu localnici, printre care părintele Uwe Seidner, parohul comunității evanghelice din Cristian și domnul primar Gicu Cojocaru. Ca probe practice, află cum se pregătesc celebrii Baumstrizel - varianta original săsească a cozonacului secuiesc, Kurtos Kalacs, - și, nu în cele din urmă, învață un dans săsesc, ghidați de Christine Vlădărean și Trupa de dansuri săsești din Codlea.

(w882)

Biserica fortificată din Cristian, Brașov este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul satului Cristian, comuna Cristian. Cristian (în germană Neustadt im Burzenland, în maghiară Keresztényfalva) este o comună în județul Brașov, Transilvania, România, formată numai din satul de reședință. Satul a fost fondat în secolul al XIII-lea, când Ordinul Cavalerilor Teutoni a construit mai multe cetăți în regiune și a recrutat coloniști sași.

(w882)

Biserica din Cristian, cu zidul său dublu de apărare și cu cele opt turnuri defensive bine conservate, este un exemplu impresionant de arhitectură militară medievală. Basilica gotică fusese construită între anii 1250–1270. Din secolul al XIII-lea și până în zilele noastre, construcția a suferit numeroase modificări datorate mai ales cutremurelor care i-au afectat structura de rezistență. Actuala biserică sală clasicizată a fost construită între anii 1839-1841, pe ruinele vechii construcții din secolul XIII.

(w882)

În fiecare seară de vineri, la TVR 2 avem întâlnire cu spectacolul...istoriei. Alături de concurenți, elevi sau studenți, telespectatorii intră într-o cursă pentru a descoperi, într-un joc al comorilor, istorii mai puţin ştiute. Astfel, descoperim în exclusivitate spaţiul magic al cetăţilor săsești și al bisericilor fortificate din Transilvania.

(w882)

„Cursa prin istorie”, realizator și producător Anca Berlogea-Boariu, este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele Biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le va fi actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu experiență bogată în jurnalism și televiziune.

5:35 Teleşcoala (R)

* Limbi străine

* Limba spaniola

Producator: Sinziana Milosoiu

(Reluare)

6:05 Pescar hoinar (R)

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

(Reluare)
 
„După 40 de zile”, o dramă românească despre „lupta” care sfidează trecerea timpului, la TVR 2 și TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, poate fi urmărită la ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2