loader

„Culorile Tăcerii”, o călătorie în magia Marocului

Pe 25 ianuarie, emisiunea „Cap compas” a făcut o incursiune prin istoria şi spiritul Marocului. De la ora 11:30, pe TVR 2 şi TVR+, aţi putut descoperiţi câteva dintre locurile şi monumentele uneia dintre cele mai frumoase ţări ale Africii de Nord.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Almoravizii sunt considerați fondatori ai Rabatului, iar prin secolul al XII-lea, almohazii au organizat o fortăreață care, trei secole mai târziu, a devenit chiar capitala unui soi de principat autonom. Fluviul Bouregreg a fost dintotdeauna veghea și viața orasului și a cartierelor care încă și în zilele noastre constituie părți distincte ale capitalei Marocului. A traversa Medina sau Kasbah  Oudayas înseamnă a cunoaște inima Rabatului.

În cel de-al XII-lea veac, sultanul Yakoub el Mansour a dorit să construiască cea mai mare moschee din lume, însă în timpul domniei sale a reuşit să ridice doar minaretul acesteia, cunoscut azi sub numele de Turnul Hassan. Înalt de 44 de metri, turnul urma să aibă 86 de metri, însă după patru ani de la începerea construcţiilor, acestea au fost oprite permanent, odată cu moartea lui Yakoub el Mansour.

Moscheea Hasan II din Casablanca este precum o santinelă în margine de lume, dar în egală masură apare ca martor, pentru că de aici începe o lume. Complexul religios și cultural a fost conceput de arhitectul francez Michel Pinseau. Este amenajat pe 9 hectare și are configurația clasica a unui asezământ religios musulman cu spațiu de rugăciune sau haram, cu sală pentru purificare rituală, băi, şcoală coranică, bibliotecă și chiar un muzeu.

Pentru a se reuși ridicarea minaretului înalt de 210 metri - care are în vârf o instalație electrică cu rază laser orientată spre Mecca şi care se poate vedea noaptea de la 30 de kilometri  - s-a folosit un beton cu calități speciale. Moscheea Hassan II este cel mai mare lăcaş din Maghreb și a treia ca mărime din lume. Pentru decorarea ei s-au folosit 53.000 de metri pătrați de lemn sculptat, 10.000 de metri pătrați de ceramică.

„Marocul  este o  istorie  într-un  singur loc. Oraşul Casablanca este în sine la fel de magic precum celebra poveste de iubire din filmul  Casablanca. Onoarea şi mândria sunt valorile cele mai de preţ ale marocanilor, iar demnitatea trebuie să răzbată din întreaga viaţă a individului, dar şi a membrilor familiei lui extinse. Ei sunt gata sa facă orice pentru a nu-şi pierde onoarea”, spune Elena Dinu, realizatoarea emisiunii „Cap compas”.


***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2