loader
Foto

Galerie foto

„Culorile Tăcerii”, o călătorie în magia Marocului

Pe 25 ianuarie, emisiunea „Cap compas” a făcut o incursiune prin istoria şi spiritul Marocului. De la ora 11:30, pe TVR 2 şi TVR+, aţi putut descoperiţi câteva dintre locurile şi monumentele uneia dintre cele mai frumoase ţări ale Africii de Nord.

 

Cap Compas

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Almoravizii sunt considerați fondatori ai Rabatului, iar prin secolul al XII-lea, almohazii au organizat o fortăreață care, trei secole mai târziu, a devenit chiar capitala unui soi de principat autonom. Fluviul Bouregreg a fost dintotdeauna veghea și viața orasului și a cartierelor care încă și în zilele noastre constituie părți distincte ale capitalei Marocului. A traversa Medina sau Kasbah  Oudayas înseamnă a cunoaște inima Rabatului.

În cel de-al XII-lea veac, sultanul Yakoub el Mansour a dorit să construiască cea mai mare moschee din lume, însă în timpul domniei sale a reuşit să ridice doar minaretul acesteia, cunoscut azi sub numele de Turnul Hassan. Înalt de 44 de metri, turnul urma să aibă 86 de metri, însă după patru ani de la începerea construcţiilor, acestea au fost oprite permanent, odată cu moartea lui Yakoub el Mansour.

Moscheea Hasan II din Casablanca este precum o santinelă în margine de lume, dar în egală masură apare ca martor, pentru că de aici începe o lume. Complexul religios și cultural a fost conceput de arhitectul francez Michel Pinseau. Este amenajat pe 9 hectare și are configurația clasica a unui asezământ religios musulman cu spațiu de rugăciune sau haram, cu sală pentru purificare rituală, băi, şcoală coranică, bibliotecă și chiar un muzeu.

Pentru a se reuși ridicarea minaretului înalt de 210 metri - care are în vârf o instalație electrică cu rază laser orientată spre Mecca şi care se poate vedea noaptea de la 30 de kilometri  - s-a folosit un beton cu calități speciale. Moscheea Hassan II este cel mai mare lăcaş din Maghreb și a treia ca mărime din lume. Pentru decorarea ei s-au folosit 53.000 de metri pătrați de lemn sculptat, 10.000 de metri pătrați de ceramică.

„Marocul  este o  istorie  într-un  singur loc. Oraşul Casablanca este în sine la fel de magic precum celebra poveste de iubire din filmul  Casablanca. Onoarea şi mândria sunt valorile cele mai de preţ ale marocanilor, iar demnitatea trebuie să răzbată din întreaga viaţă a individului, dar şi a membrilor familiei lui extinse. Ei sunt gata sa facă orice pentru a nu-şi pierde onoarea”, spune Elena Dinu, realizatoarea emisiunii „Cap compas”.


***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

16:00 Educatia la putere (R)

*Ne-am pierdut încrederea în educatie? Educatia a ajuns un domeniu al extremelor? Ne confruntăm cu lipsa de educatie sau cu negarea ei? Aceste întrebări vor fi puse în dezbatere, de marti până vineri de la ora 16:00. Monica Ghiurco va media, cea mai curajoasă dezbatere a momentului. Profesori, elevi, părinti, psihologi, specialisti si strategi sunt invitati să îsi spună părerea șsi să vă propună solutii pentru cele mai grele probleme din sfera educatiei. Vom crea împreună o platformă de susţinere a discuţiilor constructive, cu profesionalim si maturitate.

Realizator șsi moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco șsi Monica Colceriu.

(Reluare)

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

* O călătorie la Mănăstirea Galata, o vizită la moară si o traditie dulce din Moldova: mucenici cu miere șsi nucă.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

 
Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

Spionaj în timpul Războiului Rece, în „Reţeaua cubaneză

Filmul de Artă la care vă invită TVR2 și TVR+ duminică, 31 martie, de la ora 22.00, este „Reţeaua cubaneză" (The Wasp Network – Franţa, Brazilia, ...

 

#tvr2