loader
Foto

Cristina Soare: „Bunicii mi-au insuflat acest lucru: să duc mai departe tradiţiile”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor. Cristina Soare, gazda emisiunii „E vremea ta” de la TVR 2, a avut parte de o copilărie fericită, pe care a trăit-o, în mare parte, alături de bunici, la ţară. Astfel a învăţat să iubească şi să respecte tradiţiile româneşti. Mai mult, în prezent, cu mare bucurie, o învaţă şi pe fiica ei, Anastasia, să descopere frumuseţea lor şi să le respecte. Despre cele mai frumoase tradiţii de la noi şi care dintre acestea sunt respectate în familia ei ne-a povestit şi Cristina Soare:

Ce tradiţie crezi că e tipic românească?

Poporul român e minunat la capitolul tradiţii şi obiceiuri şi trăieşte din plin ceea ce i se întâmplă, de altfel avem şi istorie în acest domeniu. Însă, ceva neobişnuit pentru mine a fost când am participat la o nuntă şi a început la un moment dat „Dansul găinii”, un ritual total atipic pentru mine. Se lua o găină frumos rumenită, aranjată, se punea deasupra capului miresei, după ce naşa îi lua voalul miresei. Iar povestea nu se opreşte aici, pentru că naşul trebuia să plătească, în semn de răscumpărare, părinţilor... N-am mai văzut, n-am mai întâlnit aşa ceva... Este din Ardeal această tradiţie... Şi, cred că am mai văzut ceva interesant, despre care nu ştiam - „Jucatul bradului”, tot pe la nunţi...

Ce tradiţii dăinuie în familie?

La noi în familie dăinuie tradiţia petrecerii timpului în familie, mai ales de sărbători (Crăciun, Paşte). Şi de Crăciun, dar mai ales de Paşti, ne place să pregătim totul împreună... să facem curăţenie în casă, acea curăţenie generală de primăvară, să curăţam pomii şi să le văruim trunchiurile. Apoi, în Joia Mare, să vopsim ouăle roşii şi mai ales să frământăm şi să coacem pasca şi cozonacul. Tot o tradiţie de familie este şi să mergem, de Crăciun, dar şi de Paşti, la biserică. Cred că tărie că, în aceste vremuri destul de neliniştite pentru mulţi dintre noi, singurul lucru cu adevărat bun este credinţa.

Cu ce tradiţii te identifici?

În copilăria mea, am fost mai mult la bunici şi, implicit, am crescut cu tradiţiile, în adevăratul sens al cuvântului. Poate când eram mică nu înţelegeam întru totul ce se întâmplă şi de ce se fac anumite lucruri, însă bunicii noştri credeau cu tărie în acele tradiţii şi mi-au insuflat să duc mai departe tradiţia. Acelaşi lucru îl fac şi eu cu fetiţa mea Anastasia, facem totul împreună, de ce este bine, de ce nu este bine, ce semnifică, ce simbolizează şi până la urmă, totul ţine de ce crezi tu, de ce e bine să faci un anumit lucru ce ţine de o tradiţie... Şi atunci, totul prinde culoare...

(w882)

Cristina Soare aduce telespectatorilor TVR 2 informaţii despre starea vremii şi climă. Din 2009 și până în 2016, Cristina Soare a prezentat rubrica meteo la TVR 1. Din 2018 încoace şi în prezent, ea le dă întâlnire telespectatorilor la emisiunea „E vremea ta”, alături de Andrei Bărbulescu. De luni până duminică, ora 18.50, la TVR 2.

 

12:40 Sport

Transmisiune directă

13:00 Cultura minorităţilor

* Kalimera

* Astăzi vă spunem Kalimera-Buna Ziua, Si impreuna cu Uniunea Elena din Romania va invitam sa ramaneti alaturi de noi pentru a celebra împreună un moment de mare semnificatie pentru Grecia-Ziua nationala.

Evenimentele organizate cu această ocazie sunt mai mult decât o sărbătoare natională-ele reprezintă o reafirmare a legăturilor istorice si culturale între Grecia si România, un simbol al respectului reciproc si al cooperării între cele două popoare. Astfel, Ziua Natională a Greciei este o ocazie de a celebra nu doar istoria si cultura acestei tări, ci si prietenia dintre Grecia si România, consolidată de-a lungul secolelor. În acest context, Uniunea Elenă din România prin Filialele Galati şi Brăila au organizat o serie de evenimente, la care a participat si o delegatie din partea ambasadei Greciei la Bucuresti, condusa de excelenta sa, dna ambassador Evangelia Grammatika.

​ Producator: Roxana Amzar

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2