loader

Contratenorul Franco Fagioli, invitatul Interviurilor Enescu

Pe  28 august, realizatorul TVR Marius Constantinescu a stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi contratenori, Franco Fagioli. Despre muzică, baroc şi pasiunea de a cânta, de la ora 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Originar din nordul Argentinei, San Miguel de Tucumán, Franco Fagioli este unul dintre cei mai cunoscuţi contratenori ai scenei internaţionale. Primul contact cu muzica l-a avut la Institutul de Muzică Tucumán, pentru ca ulterior să-şi aprofundeze studiile la Institutul Superior de Artă din Buenos Aires.

A intrat în lumina reflectoarelor în 2003, când a câştigat premiul Neue Stimmen al Fundaţiei Bertelsmann; doi ani mai târziu apărea pe scena operei din Zurich în Giulio Cesare de Händel, iar în 2007 debuta la festivalul Salzburg Whitsun, unde criticii au spus că a avut „o interpretare efervescentă”.

Au urmat marile scenele ale operelor europene, americane şi a colaborat cu dirijori recunoscuţi ca Riccardo Muţi, Marc Minkowski, Rinaldo Alessandrini, Gabriel Garrido, Nikolaus Harnoncourt, Michael Hofstetter, René Jacobs, José Manuel Quintana, Reinhard Göbel și Christophe Rousset.

Versatilitatea şi virtuozitatea lui Fagioli au fost folosite la maximum în 2012, când a participat la Festivalul de Vară de la Salzburg, interpretând  complicatul şi solicitantul rol al lui Andronico din Tamerlano (Händel). În toamna aceluiaşi an, a oferit o altă interpretare fascinantă la Nancy, unde l-a interpretat pe Arbace din Artaserse (Leonardo Vinci), un rol construit pentru castrato.

Pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” din 2015, Franco Fagioli a interpretat rolul lui Cesare din Catone in Utica, alături de alţi trei contratenori: Max Emanuel Cencic (Arbace), Ray Chenez (Marzia), Vince Yi (Emilia) – și doi tenori – Juan Sancho (în rolul titular, Catone), Martin Mitterrutzner (Fulvio).

„Franco Fagioli mi s-a dovedit alt gourmet. Mi-a povestit despre Baroc (nu doar muzică, ci şi mentalitate sau stare de spirit) cu voluptatea unuia care se înfruptă dintr-un platou cu bunătăţi. Asta e muzica pentru el, sursă de noi şi noi bucurii”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului, difuzat în această duminică.

Pe scena americană, contratenorul argentinian a debutat în 2010, cu rolul principal din opera „Giasone” de Francesco Cavalli; vocea sa a fost descrisă în presa de peste ocean ca fiind „dulce, dar totuşi deplină, iar chipul său suav şi bărbătesc îţi recreează în minte efectul devastator pe care Giasone l-a avut asupra femeilor”, scria Chicago Tribune. „Trăim într-o epocă de aur a cântecelor contratenorilor, iar Fagioli este motivul pentru care se întâmplă asta”.


***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android.

23:35 Duelul pianelor

““Duelul Pianelor” revine cu un sezon nou pe TVR 2, în fiecare duminică, de la ora 20, într-o nouă formulă dar cu acelaşi scop: divertisment de calitate. Carismaticul Adrian Enache va arbitra un duel muzical presărat cu provocări inedite, arhive TVR, poveşti amuzante, muzică live şi improvizaţii cu trupa Popfolklorica, alături de talentaţii Ovi si Ilinca

Producator: Iuliana Marciuc

(Reluare)

1:35 Istorii de bun gust

*Arsenie Boca

*Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX, dar si una dintre personalitătile cele mai interesante si complexe ale României. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Tara Hategului, se perindă zilnic sute de pelerini. În timpul vietii a fost urmărit, supravegheat, cercetat, iar cuvintele şi atitudinile sale au devenit subiect de interpretări, răstălmăciri şi, cateodata, rea-voinţă. Dar, mai mult decât oricine în România contemporană, a dat sens şi nădejde celor deznădăjduiti. Din dosarul informativ al Părintelui Arsenie Boca aflăm că, începând din anul 1946, Părintele era „cunoscut de Gheorghiu-Dej şi de Teohari Georgescu, cei care voiau să-l promoveze într-un post de episcop”. Conform mărturiei Mitropolitului Bartolomeu Anania, după anul 1948, însuşi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina, plănuia să-l ridice pe Părintele Arsenie la rangul de arhiereu: Acesta a marturisit: „Ştiu cu siguranţă că Patriarhul se gândea să-l cheme la treapta arhieriei, dar, precum se cunoaşte, Arsenie a fost arestat, dus în lagăre de muncă forţată şi apoi, practic, obligat să rămână inactiv” Se mai consemneaza, de asemenea, că în acea vreme Părintele Arsenie Boca se afla în bune relaţii cu Petru Groza. Prin urmare, nu i-ar fi fost deloc greu să profite de pe urma acestor „simpatii”! De ce a preferat în locul puterii-arestările, în locul confortului-urmăririle, în locul recunoaşterii-marginalizarea, este la îndemâna oricui să răspundă!​

Realizator: Camelia Moise

(Reluare)
 
Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

EMOȚIE, UMOR ȘI TALENT LA ”DRAG DE ROMÂNIA MEA!”

O nouă gală de senzație a emisiunii ”Drag de România mea!” vă așteaptă la TVR 2, sâmbătă, 12 iulie, ora 20:00 şi duminică, 13 iulie, ora 15:00.

 

#tvr2