loader
Foto

Galerie foto

Contratenorul Franco Fagioli, invitatul Interviurilor Enescu

Pe  28 august, realizatorul TVR Marius Constantinescu a stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi contratenori, Franco Fagioli. Despre muzică, baroc şi pasiunea de a cânta, de la ora 00:00, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Marius Constantinescu
Interviurile Festivalului Enescu

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Originar din nordul Argentinei, San Miguel de Tucumán, Franco Fagioli este unul dintre cei mai cunoscuţi contratenori ai scenei internaţionale. Primul contact cu muzica l-a avut la Institutul de Muzică Tucumán, pentru ca ulterior să-şi aprofundeze studiile la Institutul Superior de Artă din Buenos Aires.

A intrat în lumina reflectoarelor în 2003, când a câştigat premiul Neue Stimmen al Fundaţiei Bertelsmann; doi ani mai târziu apărea pe scena operei din Zurich în Giulio Cesare de Händel, iar în 2007 debuta la festivalul Salzburg Whitsun, unde criticii au spus că a avut „o interpretare efervescentă”.

Au urmat marile scenele ale operelor europene, americane şi a colaborat cu dirijori recunoscuţi ca Riccardo Muţi, Marc Minkowski, Rinaldo Alessandrini, Gabriel Garrido, Nikolaus Harnoncourt, Michael Hofstetter, René Jacobs, José Manuel Quintana, Reinhard Göbel și Christophe Rousset.

Versatilitatea şi virtuozitatea lui Fagioli au fost folosite la maximum în 2012, când a participat la Festivalul de Vară de la Salzburg, interpretând  complicatul şi solicitantul rol al lui Andronico din Tamerlano (Händel). În toamna aceluiaşi an, a oferit o altă interpretare fascinantă la Nancy, unde l-a interpretat pe Arbace din Artaserse (Leonardo Vinci), un rol construit pentru castrato.

Pe scena Festivalului Internaţional „George Enescu” din 2015, Franco Fagioli a interpretat rolul lui Cesare din Catone in Utica, alături de alţi trei contratenori: Max Emanuel Cencic (Arbace), Ray Chenez (Marzia), Vince Yi (Emilia) – și doi tenori – Juan Sancho (în rolul titular, Catone), Martin Mitterrutzner (Fulvio).

„Franco Fagioli mi s-a dovedit alt gourmet. Mi-a povestit despre Baroc (nu doar muzică, ci şi mentalitate sau stare de spirit) cu voluptatea unuia care se înfruptă dintr-un platou cu bunătăţi. Asta e muzica pentru el, sursă de noi şi noi bucurii”, spune Marius Constantinescu, realizatorul interviului, difuzat în această duminică.

Pe scena americană, contratenorul argentinian a debutat în 2010, cu rolul principal din opera „Giasone” de Francesco Cavalli; vocea sa a fost descrisă în presa de peste ocean ca fiind „dulce, dar totuşi deplină, iar chipul său suav şi bărbătesc îţi recreează în minte efectul devastator pe care Giasone l-a avut asupra femeilor”, scria Chicago Tribune. „Trăim într-o epocă de aur a cântecelor contratenorilor, iar Fagioli este motivul pentru care se întâmplă asta”.


***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solişti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, vor veni în fiecare duminică, la miezul nopţii, la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2 şi TVR+.

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcaţi aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android.

15:00 Rivalii

Sezon Nou

* Tema: ,, PĂRINTI SEVERI sau PĂRINTI PERMISIVI?”

Invitati: Matei Stanculescu, AdrianCuculis, Sanda Ladosi, Romica Tociu, Roxana Ciuhulescu, Roxana Goga (dir. adj. Colegiul Spiru Haret), Catalin Botezatu (prin Skype).

Momentele artisitice sunt sustinute de Sanda Ladosi, Liviu Marin, Daniela Bejan

Producator: Marina Almasan,

Organizator productie: Laurentiu Baciu

Colaboratori: Costin Teodorescu si Raluca Tudor

Prezentatori: Marina Almasan si Dan Helciug

Jurnalisti: Mirela Vasile, Andreea Baciu

Realizatori: Marina Almasan, Adrian Banuta

Regizor artistic: Dan Manoliu

Coproducator: Astra dell Arte

17:00 Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală

*O istorie care nu se învată la scoală Redifuzare

*Caractere

Într-o lume deformată, mutilată moral de un regim politic criminal, au existat oameni care au reusit să-si păstreze demnitatea, refuzând orice formă de compromis. De cele mai multe ori această verticalitate morală a fost pedepsită cu ani grei de închisoare. Această serie reuneste figuri emblematice ale rezistentei anticomuniste românesti.

* Iuliu Hossu-A biruit Dreptatea

Tânărul episcop greco-catolic cu un rol determinant în Unirea de la 1 Decembrie a fost condamnat pentru credința sa. Numit cardinal „in pectore”, Iuliu Hossu a trăit până la sfârșitul zilelor sale în stare de arest. Simpla sa apariție între credincioși era văzută de regimul comunist ca un pericol.

Un film de Lucia Hossu Longin

Redactor: Doina Teodoru

Producător: Alexandru Munteanu

Un film de Lucia Hossu Longin

O coproducţie TVR-APTR

 
Acad. Maya Simionescu:

Invitata Danielei Zeca Buzura de sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10:00, la "Mic Dejun cu un Campion", este acad. Maya Simionescu – biolog, ...

CLEJANI, la „Istorii de bun gust”: de la sârbul preabogat, care a făcut prima școală de meserii din Principatele Române, până la „Taraful Haiducilor”

Camelia Moise ne-a invitat joi, 18 aprilie, de la ora 21:00 la Clejani, în județul Giurgiu, într-o ediție cu istorii și umor, dar și amintiri ...

Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

 

#tvr2