Duminică, 8 decembrie, de la ora 18:00, Irina Păcurariu l-a avut ca invitat la „Reţeaua de idoli” pe Constantin Chiriac - un simbol pentru iubitorii de cultură: actor, creator și manager respectat al Festivalului de Teatru de la Sibiu.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Invitatul Irinei Păcurariu a construit unul din cele mai mari festivaluri de teatru din Europa, Festivalul de Teatru de la Sibiu, iar acum mii de artişti, producători şi regizori faimoşi ai lumii vin până în inima Transilvaniei pentru a participa la sărbătoare. Demersul său a făcut posibil ca Sibiul să fie capitală culturală europeană şi una dintre cele mai căutate destinații turistice de pe continent.
Actor, creator și manager respectat, Constantin Chiriac provine dintr-o familie modestă din satul Prisăcani, județul Iași. În dialogul său cu Irina Păcurariu, el reface aproape cinematografic drumul care a început la internatul unui liceu și a dus la cele mai înalte aprecieri internaţionale. Cele mai recente, acordate în luna noiembrie, sunt Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler acordat de Franţa şi ”Ordinul Soarelui Răsare” decernat de Guvernul Japoniei. Este cel mai înalt ordin japonez acordat cetățenilor străini, decernat pentru merite deosebite în domeniul relaţiilor internaţionale, al promovării culturii japoneze sau al proiectelor vizând dezvoltarea şi protecţia mediului.
„Dacă mi-ar fi spus cineva că voi avea locul de onoare în decorul de la FAUST, montarea lui Silviu Purcărete, care a pus Sibiul pe harta culturii mondiale, aș fi râs în hohote”, spune Irina Păcurariu.
Iată câteva lucruri pe care le vom afla despre Constantin Chiriac în emisiunea “Reţeaua de idoli”:
- e plecat dintr-un sat de pe malul Prutului,
- a adunat pentru cultură milioane de dolari de la corporații cu afaceri din toată lumea
- a construit cel mai mare centru de artele spectacolului din Europa de SE
- îi plac cifrele şi a fost ani de zile olimpic la matematică
- până în anii 90 nu ieșise din România, iar acum deja a ajuns în 164 de țări și predă la 16 universități din toată lumea
- la prima ediție a Festivalului de Teatru de la Sibiu, in 1993, au participat trei ţări şi au avut loc opt spectacole. Anul acesta sunt 575 de evenimente, 75 de spaţii de joc şi 72.000 de spectatori.