loader
Foto

Confuzia dintre știință și pseudoștiință: O problemă de reglementare și educare | VIDEO

Distincția clară între știință și pseudoștiință reprezintă o provocare persistentă, exacerbată de dificultatea pe care o întâmpină mulți indivizi în a deosebi discipline precum astrologia de astronomie sau psihologia de parapsihologie.

 

Monica Ghiurco
Educația la putere

Ambiguitatea este potențial periculoasă, mai ales în contextul în care statul se angajează să reglementeze profesii ca astrologia sau numerologia. Deși intenția de a monitoriza furnizorii acestor servicii este lăudabilă, simpla reglementare nu rezolvă problema fundamentală: lipsa de înțelegere a naturii neștiințifice a acestor ocupații.
.

.
Onestitatea față de cetățeni impune o clarificare explicită: astrologia, vrăjitoria sau numerologia nu sunt fundamentate pe principii științifice și tehnologice. Ele se bazează pe tradiții istorice și credințe populare. Permiterea individului de a alege să apeleze la astfel de practici este un drept, dar această libertate trebuie exercitată în cunoștință de cauză.

Riscul major intervine atunci când, din lipsă de educație, se confundă un medic cu un vindecător popular sau un psiholog cu un parapsiholog. Absența unei distincții clare poate duce la decizii eronate și la o încredere nejustificată în practici fără suport științific, cu potențiale consecințe negative asupra sănătății și bunăstării individului.

Eforturile de reglementare trebuie să fie însoțite de o campanie susținută de educare a publicului cu privire la diferențele fundamentale dintre știință și pseudoștiință, asigurând astfel o bază solidă pentru decizii informate.

Ediția "Educația la putere" prezintă o analiză a societății românești contemporane, identificând trei "Românii" distincte: una pro-europeană și democratică, alta antisistem și una tradițională, temătoare de viitor. Ministrul Daniel David argumentează că unitatea acestor grupuri este crucială pentru viitorul țării, democrația fiind considerată sub atac.

Educația este identificată ca un factor fundamental în divizarea societății, zona antisistem fiind descrisă ca fiind mai puțin ghidată de adevăr. Se subliniază necesitatea unor politicieni înțelepți și naturali, capabili să înțeleagă și să unească aceste Românii diferite, nu doar prin apeluri la patriotism, ci și prin rezolvarea problemelor concrete ale fiecărui segment social, cu accent pe importanța educației în cultivarea unei înțelegeri corecte a mizei democratice. Un apel este lansat la trezirea conștiinței civice, pentru a înțelege riscurile și a alege inteligent direcția viitoare a țării.
.

Invitat profesor universitar doctor Daniel David, ministrul Educației și Cercetării
.

Educația la putere: Confuzia dintre știință și pseudoștiință, luni, 31 martie, ora 22:05, TVR 2 și TVR+
Moderator Monica Ghiurco

.

11:30 Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă

(Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) PREMIERA

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

* Ep. 33: Quinta do Palheiro-Portugalia

În 1420, exploratorii portughezi au descoperit insula Madeira, la acea vreme nelocuită.

În mijlocul Atlanticului, la intersecţia drumurilor dintre Europa, Africa si America, Madeira a devenit o haltă privilegiată pentru călători şi un loc de tranzit pentru plantele exotice aduse de marinari, misionari şi botanişti. Madeira-insula grădină-îi oferă vizitatorului numeroase parcuri, grădini şi alte quintas-mari proprietăţi agricole-care s-au dezvoltat în secolul al XIX-lea, cum ar fi Quinta do Palheiro, înfiinţată în anul 1804 de contele de Carvalhal.

12:00 Telejurnal TVR2

Transmisiune directă

 
Povestea arhitectului care a readus „Casa cu Sfinx” între bijuteriile urbanistice ale Bucureștiului

Invitatul Danielei Zeca Buzura la „Mic dejun cu un campion”, în ediția de sâmbătă, 17 mai, ora 9:00, s-a născut la Florența, unde a și absolvit ...

Energie, emoţie și o lume a copilăriei la

Sâmbătă, 17 mai, ora 20.00 și duminică, 18 mai, ora 15.00, vă aducem în dar, la TVR 2, o nouă gală de excepție a sezonului 14 al emisiunii "Drag ...

„Metronom”, un film despre dragoste, muzică şi curaj în România comunistă, la TVR 2

Povestea tinerilor pentru care muzica însemna libertate în vremea comunismului, în „Metronom”, difuzat de TVR 2, vineri, 16 mai, de la ora 22.00.

 

#tvr2