Fundația Regală Margareta a României a organizat a treisprezecea ediție a Concertului Regal caritabil, marți, 25 octombrie, la Ateneul Român. Concertul a fost transmis de TVR 2, de la ora 19:15. Liana Stanciu ne-a prezentat artiştii care au urcat pe scenă.
Concertul Regal caritabil, seară de gală dedicată talentului artistic, continuă tradiția de a susține și promova cultura și talentul românesc și oferă oportunitatea publicului de a se implica în susținerea noii generații de artiști ai României.
Violoncelistul Andrei Ioniță, soprana Diana Alexe și tenorul George Vîrban, tineri muzicieni aplaudați azi pe scenele lumii, s-au reunit pe 25 octombrie pe scena Ateneului Român, pentru un spectacol-eveniment dedicat strângerii de fonduri. Alături de ei, Orchestra New Hope, dirijată de David Crescenzi, un apreciat dirijor al scenelor lirice. Programul muzical include Variațiunile Rococo de Piotr Ilici Ceaikovski, precum și arii și duete celebre extrase din creații ale unor compozitori celebri.
De la ora 17.00, Liana Stanciu ne-a invitat în emisiunea "În Drect cu Viaţa", la o întâlnire cu artiştii care vor urca pe Ateneului Român, dar şi cu cei care au făcut posibil acest concert extraordinar. Printre aceştia, Paula Seling, Zoltan Toth, violoncelistul Marin Cazacu, Mugurel Mărgărit, director executiv al Fundației Regale Margareta, dar şi foşti bursieri ai fundaţiei. Concertul Regal Caritabil a fost transmis în direct la TVR 2 începând cu ora 19:15.
Andrei Ioniță a fost desemnat „BBC New Generation Artist” pentru perioada 2016-2018, iar publicația The Times l-a numit „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu". Cu un talent ieșit din comun, cu o tehnică și muzicalitate strălucitoare, este primul muzician român care a câștigat medalia de aur la Concursul Ceaikovski de la Moscova, una dintre cele mai semnificative competiții muzicale din lume.
Seara de gală s-a bucurat de prezența Familiei Regale și de un public de peste 800 persoane, lideri din mediul de afaceri, personalități din lumea artei și culturii. În foaier a fost expusă colecția de lucrări de artă vizuală a bursierilor Tinere Talente inspirată din preocupările și pasiunile membrilor Familiei Regale. De asemenea, au fos expuse obiectele caritabile în ediție limitată, care susțin donațiile – gravuri unicat create de bursieri artiști vizuali, insigna Fundației – un însemn purtat cu mândrie de susținători, precum și brățara Margareta regală – inspirată de numele și figura emblematică a Majestății Sale.
Organizat anual, începând din 2008, Concertul Regal Caritabil a avut loc în mod tradițional în ziua de 25 octombrie, cu ocazia zilei de naștere a Regelui Mihai I al României, fondator al Fundației alături de Majestatea Sa Margareta.
Fondurile strânse în urma Concertului caritabil vor sprijini programul național Tinere Talente prin care Fundația Regală Margareta a României oferă burse, mentorat și promovare celor mai promițători tineri artiști cu posibilități financiare reduse.