loader

Comandorul Tudor Greceanu şi destinul unui erou de război

„Memorialul durerii” continuă seria „Generalii martiri”, iar pe 7 martie a prezentat cazul aviatorului Tudor Greceanu, singurul supravieţuitor al evadării de la Aiud.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tudor Greceanu (foto: al treilea de la stânga la dreapta) a fost unul dintre cei mai buni piloţi din aviaţia românească. A efectuat peste 800 de zboruri în spaţiul aerian inamic, a luptat atât pe frontul de Est, cât şi pe frontul de Vest şi a fostul primul român care a zburat cu avionul cu reacţie. Era considerat un adevărat erou, însă, o dată întors de pe front, preferă să-şi dea demisia, spunând că aceasta nu mai este armata pe care a lăsat-o în urmă.

„Am crezut în virtuţile neamului şi uitaţi-vă ce am cules”, îşi spunea Greceanu.  A fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazu şi cu Virtutea Aeronautică, în grad de ofiţer, cu cunună de frunze de stejar. Este printre cele mai importante decoraţii, fiind oferită numai de cinci ori.

După ce-a părăsit armata pe 2 septembrie 1947, va fi arestat doi ani mai târziu, în 1949, pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”. Ajunge, după un periplu al torturilor şi temniţelor, la Aiud.  Aici va organiza împreună cu alţi deţinuţi singura evadare din această închisoare, în decembrie 1952.

Atât el, cât şi ceilalţi condamnaţi, au văzut în acest act drept  o formă de rezistenţă în faţa regimului, crezând că vor putea impulsiona ceilalţi încarceraţi, făcând, ulterior, un front comun împreună cu rezistenţa din munţi.

Doi dintre deţinuţi au reuşit să iasă din închisoare, însă el a fost prins în timp ce voia să sară zidul. Au urmat zile întregi de tortură şi interogatorii, fiind ţinut două zile cu picioarele într-un sloi de gheaţă.  Nu a mai fost condamnat la pedeapsa cu moartea, ca ceilalţi doi, însă următorii ani, până în 1964 i-a petrecut prin închisori, ajungând să i se amputeze ambele picioare.

Despre seria „Generalii martiri”

O nouă serie din Memorialul Durerii - vitejii din primul şi din al doilea război mondial, decoraţi cu cele mai înalte ordine dar uitaţi după anul 1944, sau exterminaţi în închisori. Foşti prizonieri în lagărele din URSS, întorşi acasă din iadul de la Cercul Polar, pentru a-şi continua suferinţa în noi şi cumplite detenţii.

22:00 Puterea minţii

Film* Puterea minţii (Critical thinking-SUA, 2020)

Regia: John Leguizamo

Cu: John Leguizamo, Jorge Lendeborg Jr., Angel Bismark Curiel, Will Hochman

*Dramă -bazată pe o poveste reală. Cinci adolescenţi latino-americani şi negri din cel mai dur ghetou din Miami ajung să domine Campionatul Naţional de Şah, sub îndrumarea profesorului lor neconvenţional şi inspirat, Mario Martinez (John Leguizamo).

0:10 Comisarul Rex: aventuri la Viena

Serial *Comisarul Rex: aventuri la Viena (Kommissar Rex-Austria, 1994-2004)

Cu: Tobias Moretti, Gedeon Burkhard, Alexander Pschill

*episodul 104

*Serial poliţist.

(Reluare)
 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr2