loader

Comandorul Tudor Greceanu şi destinul unui erou de război

„Memorialul durerii” continuă seria „Generalii martiri”, iar pe 7 martie a prezentat cazul aviatorului Tudor Greceanu, singurul supravieţuitor al evadării de la Aiud.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tudor Greceanu (foto: al treilea de la stânga la dreapta) a fost unul dintre cei mai buni piloţi din aviaţia românească. A efectuat peste 800 de zboruri în spaţiul aerian inamic, a luptat atât pe frontul de Est, cât şi pe frontul de Vest şi a fostul primul român care a zburat cu avionul cu reacţie. Era considerat un adevărat erou, însă, o dată întors de pe front, preferă să-şi dea demisia, spunând că aceasta nu mai este armata pe care a lăsat-o în urmă.

„Am crezut în virtuţile neamului şi uitaţi-vă ce am cules”, îşi spunea Greceanu.  A fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazu şi cu Virtutea Aeronautică, în grad de ofiţer, cu cunună de frunze de stejar. Este printre cele mai importante decoraţii, fiind oferită numai de cinci ori.

După ce-a părăsit armata pe 2 septembrie 1947, va fi arestat doi ani mai târziu, în 1949, pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”. Ajunge, după un periplu al torturilor şi temniţelor, la Aiud.  Aici va organiza împreună cu alţi deţinuţi singura evadare din această închisoare, în decembrie 1952.

Atât el, cât şi ceilalţi condamnaţi, au văzut în acest act drept  o formă de rezistenţă în faţa regimului, crezând că vor putea impulsiona ceilalţi încarceraţi, făcând, ulterior, un front comun împreună cu rezistenţa din munţi.

Doi dintre deţinuţi au reuşit să iasă din închisoare, însă el a fost prins în timp ce voia să sară zidul. Au urmat zile întregi de tortură şi interogatorii, fiind ţinut două zile cu picioarele într-un sloi de gheaţă.  Nu a mai fost condamnat la pedeapsa cu moartea, ca ceilalţi doi, însă următorii ani, până în 1964 i-a petrecut prin închisori, ajungând să i se amputeze ambele picioare.

Despre seria „Generalii martiri”

O nouă serie din Memorialul Durerii - vitejii din primul şi din al doilea război mondial, decoraţi cu cele mai înalte ordine dar uitaţi după anul 1944, sau exterminaţi în închisori. Foşti prizonieri în lagărele din URSS, întorşi acasă din iadul de la Cercul Polar, pentru a-şi continua suferinţa în noi şi cumplite detenţii.

7:25 România…în bucate

BOF

TVR Iaşi

* #Calatorie cu gust-Iasi.

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

Producator: Alice Saceanu

7:50 Mystic

Serial * Mystic (Mystic-Noua Zeelandă, 2020-2022)

Cu: Macey Chipping, Laura Patch, Cathy Downes

*ep.7 si 8
*Serial aventuri
. Adolescenta Issie Brown s-a mutat recent, de la Londra, într-un orăşel liniştit din Noua Zeelandă, în peninsula Kauri Point. Iniţial, nu reuşeşte să se adapteze şi îi e dor de viaţa pe care a lăsat-o în urmă. Dar treptat, Issie e primită în cercul tinerilor localnici pasionaţi de cai şi apărători ai naturii sălbatice. Întâlnirea cu un armăsar neîmblânzit alb, pe nume Mystic, o fascinează şi o ajută să se integreze în noua ei comunitate.

 
Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

„FUEGOVELION”, la TVR 2

„FUEGOVELION”, la TVR 2

publicat: sâmbătă, 28 decembrie 2024

TVR 2 vă invită să sărbătoriți cea mai lungă noapte dintre ani cu „Fuegovelion”, un program variat, strălucitor, cu divertisment și mari artiști ...

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

publicat: marţi, 24 decembrie 2024

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor ...

 

#tvr2