loader
Foto

Comandorul Tudor Greceanu şi destinul unui erou de război

„Memorialul durerii” continuă seria „Generalii martiri”, iar pe 7 martie a prezentat cazul aviatorului Tudor Greceanu, singurul supravieţuitor al evadării de la Aiud.

 

Memorialul Durerii

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Tudor Greceanu (foto: al treilea de la stânga la dreapta) a fost unul dintre cei mai buni piloţi din aviaţia românească. A efectuat peste 800 de zboruri în spaţiul aerian inamic, a luptat atât pe frontul de Est, cât şi pe frontul de Vest şi a fostul primul român care a zburat cu avionul cu reacţie. Era considerat un adevărat erou, însă, o dată întors de pe front, preferă să-şi dea demisia, spunând că aceasta nu mai este armata pe care a lăsat-o în urmă.

„Am crezut în virtuţile neamului şi uitaţi-vă ce am cules”, îşi spunea Greceanu.  A fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazu şi cu Virtutea Aeronautică, în grad de ofiţer, cu cunună de frunze de stejar. Este printre cele mai importante decoraţii, fiind oferită numai de cinci ori.

După ce-a părăsit armata pe 2 septembrie 1947, va fi arestat doi ani mai târziu, în 1949, pentru „crimă de uneltire împotriva ordinii sociale”. Ajunge, după un periplu al torturilor şi temniţelor, la Aiud.  Aici va organiza împreună cu alţi deţinuţi singura evadare din această închisoare, în decembrie 1952.

Atât el, cât şi ceilalţi condamnaţi, au văzut în acest act drept  o formă de rezistenţă în faţa regimului, crezând că vor putea impulsiona ceilalţi încarceraţi, făcând, ulterior, un front comun împreună cu rezistenţa din munţi.

Doi dintre deţinuţi au reuşit să iasă din închisoare, însă el a fost prins în timp ce voia să sară zidul. Au urmat zile întregi de tortură şi interogatorii, fiind ţinut două zile cu picioarele într-un sloi de gheaţă.  Nu a mai fost condamnat la pedeapsa cu moartea, ca ceilalţi doi, însă următorii ani, până în 1964 i-a petrecut prin închisori, ajungând să i se amputeze ambele picioare.

Despre seria „Generalii martiri”

O nouă serie din Memorialul Durerii - vitejii din primul şi din al doilea război mondial, decoraţi cu cele mai înalte ordine dar uitaţi după anul 1944, sau exterminaţi în închisori. Foşti prizonieri în lagărele din URSS, întorşi acasă din iadul de la Cercul Polar, pentru a-şi continua suferinţa în noi şi cumplite detenţii.

7:00 Generaţia Fit

Redifuzare

Emisiunea" Generaţia Fit" oferă cea mai bună reţetă de stil de viaţă sănătos-antrenamente pe care le poţi face în sala de fitness, nutriţie corectă şi alimentaţie sănătoasă, antrenamente atractive de grup, reţete delicioase şi rapide, exerciţii pe care le poti face acasă, dar şi secretele stilului de viaţă sănătos ale vedetelor, persoanelor publice şi sportivilor de performanţă.

Emisiunea "Generaţia Fit" promovează un stil de viaţă sănătos, care include sportul, mişcarea, dar şi alimentaţia sănătoasă, şi educă publicul, oferind astfel noţiuni esenţiale privind practicarea corectă a activităţii sportive şi alimentaţia corectă.

Producător: Iulia Popescu

Coproducţie TVR şi Federaţia Română de Culturism şi Fitness

7:30 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

(Reluare)
 
Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...

Emisiuni speciale, In memoriam George Nicolescu, la TVR 2 şi TVR 3 | VIDEO

Televiziunea Română își exprimă regretul profund față de pierderea iubitului artist și îi aduce un sincer omagiu prin difuzarea unor programe ce ...

O comedie despre calvarul vieții de soldat, în ecranizarea romanului satiric „Buffalo Soldiers

Sâmbătă, 30 martie, de la ora 22.50, pe TVR2 și TVR+ puteți urmări filmul „Bişniţari în uniformă" (Buffalo soldiers – Marea Britanie, Germania, ...

 

#tvr2