loader
Foto

Galerie foto

Cinematografia suedeză, sărbătorită la „Filmul de artă”

Sâmbătă, 11 iunie, de la 22:10, urmăriţi la TVR 2 pelicula unuia dintre cei mai buni cineaști din Scandinavia: „Boul” („Oxen”) din 1991 de Sven Nykvist.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

În timpul foametei din anii 1860, fermierul suedez Helge Roos e nevoit să taie boul proprietarului fermei unde lucrează ca să-şi poată hrăni familia. Neputând să-şi ascundă sentimentul de vinovăţie, omul este repede descoperit şi trimis la închisoare pentru şase ani. Când se întoarce în sfârşit acasă, Helge află prin ce a trecut soţia lui ca să supravieţuiască între timp.

Suedezul Sven Nykvist, regizorul și scenaristul filmului,  a fost considerat de mulți drept unul dintre cei mai mari cineaști din lume și a fost numit „maestrul luminii” pentru modul în care reușea să creeze diferite atmosfere și stări folosindu-se numai de lumină. A câștigat două premii Oscar pentru munca sa alături de Ingmar Bergman („Cries and Whispers” și „Fanny and Alexander”).

„Boul” a fost nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun Film Străin în 1992, iar la Festivalul de la Cannes a fost difuzat în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Sven Nykvist a fost nominalizat de asemenea la cea de-a 27-a ediție a premiilor Guldbagge.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 11 iunie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

17:30 România…în bucate

Sezon Nou

TVR Târgu Mureş

* Cooking Show

*Tocaita de miel, la cuptorul cu lemne,in blid de lut cu capac de aluat, rosii si ardei copti..

Realizator: Bogdan Moraru

Producător: Costin Miron

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2