loader
Foto

Cinematografia portugheză, celebrată de TVR 2 la „Filmul de artă”

Luni, 16 martie, după miezul nopţii (00:30), v-am aşteptat la „Excentricităţile unei blonde” (Singularidades de uma Rapariga Loura), drama din 2009 care a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Un vechi proverb din Galicia îndeamnă: „spune-i unui străin într-o cârciumă tot ce nu ai vrea să-i zici soţiei sau celui mai bun prieten”. Asta alege să facă şi protagonistul acestui film. Într-un tren care pleacă din Lisabona spre Algrave, tânărul contabil Macario ia loc lângă o doamnă între două vârste şi începe să-i relateze povestea obsesiei lui tragice pentru o superbă necunoscută pe care o întrezărea la fereastra unui apartament. Ţinând morţiş s-o cucerească, Macario e-n stare să treacă peste orice obstacol, dar va descoperi în cele din urmă de ce frumoasa tânără nu va putea fi niciodată a lui.

Filmul este considerat un omagiu scriitorului Eça de Queiróz şi cinematografiei de artă. „Filmul, deşi este plasat în prezent, aduce un sentiment de atemporalitate, iar Lisabona pare a fi atât bătrână, cât şi contemporană. (...) Miezul poveştii este, în esenţă, o parabolă despre visele romantice, iar titlul aduce a comedie shakesperiană”, scria The New York Times.

Manoel de Oliveira, realizatorul filmului, este considerat o legendă a cinematografiei europene, fiind unul dintre cei mai în vârstă regizori din lume (la vârsta de 106 ani, încă este activ pe scena cinematografică). De-a lungul carierei sale a lansat filme ca „Gebo And The Shadow”, „The Strange Case of Angelica” sau „The Old Man of Belem”

Actriţa principală din film, Catarina Wallenstein, a câştigat Globul de Aur pentru interpretarea sa din „Excentricităţile unei blonde”.

De altfel, filmul de luni, 16 martie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

22:00 Educatia la putere

Sezon Nou

* Emisiunea „Educatia la putere” revine în cel de-al doilea sezon cu editii în premieră, de luni până joi, la TVR 2 șsi online pe TVR+. De la ora 22.00 (fiecare editie putând fi urmărită în reluare a doua zi, cu începere de la ora 16:00), realizatoarea Monica Ghiurco șsi echipa ei vă invită să urmăriti analize șsi dezbateri având ca subiect educatia, în multiplele ei forme. Vor fi abordate cele mai importante probleme ale sistemului românesc de învătământ șsi, implicit, ale societătii, cu oameni dedicati scolii si educatiei, profesori, părinti si elevi. Din noul sezon, dezbaterile șsi interviurile din cadrul emisiunii „Educatia la putere” vor alcătui o platformă interactivă pentru toti cei implicati, direct sau indirect, în procesul de educatie: profesori, elevi, familie, societate civilă șsi autorităti.

Realizator si moderator: Monica Ghiurco

Producător: Aimée D'Albon

Regizor artistic: Vitalie Lupascu

Jurnalisti: Antoanela De Cecco si Monica Colceriu.

23:30 Familia Borgia

Serial* Familia Borgia (The Borgias-SUA, Ungaria, Canada-2011-2013)

*ep.3

Cu: Jeremy Irons, Holliday Grainger, Francois Arnaud, Joanne Whalley

*Nominalizare la premiul Globul de Aur 2012 pentru cel mai bun actor (Jeremy Irons)

*Două premii Emmy 2011-pentru costume şi muzică originală

*Dramă istorică. La sfârşitul secolului XV, în Italia Renascentistă, familia Borgia ajunge în cele mai înalte cercuri ale puterii. Folosindu-se de averea şi de influenţa sa, temutul cap al familiei, Rodrigo Borgia (Jeremy Irons), se instalează pe scaunul papal, devenind Papa Alexandru al VI-lea. Pentru a-şi consolida puterea, acesta îşi mobilizează apropiaţii să depună un jurământ de răzbunare contra celorlalte familii nobile care s-au opus ambiţiilor sale. Pontificatul lui Alexandru va fi dominat de corupţie fără limite şi de crunte lupte politice, în interiorul Italiei, dar şi contra capetelor încoronate ale Europei. Şi relaţiile complicate nu se opresc aici, căci patriarhul Borgia are trei copii-Cesare, Juan şi Lucrezia-care, după chipul şi asemănarea tatălui lor, sunt la fel de lacomi de putere şi de averi.

*

Redactori: Corina Feleagă, Laura Bălan

 
Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Cel de-al 12-lea sezon din... ”Drag de România mea!” a continuat duminică, 14 aprilie, la TVR2, de la ora 15:00.  

 

#tvr2