loader
Foto

Cinematografia maghiară ajunge la TVR 2, în seria „Filmul de artă”

Drama „Delta”, filmului regizorului Kornel Mundrukzo, care a fost nominalizat la Palme d'Or în 2008, a fost difuzat luni, 19 ianuarie, de la ora 23:10.

 

Laurențiu Damian
Filmul de artă

Un tânăr se reîntoarce după mulţi ani în satul său natal de pe malul românesc al Dunării. Aici este întâmpinat de un tată vitreg pe care nu l-a văzut niciodată, de mama şi de sora vitregă. Dar evenimentul, aparent fericit, nu face decât să dezbine familia. Tânărul vrea să-şi facă o casă în inima Deltei, iar sora lui îl urmează, la început doar pentru a-l ajuta, iar apoi pentru a locui şi ea acolo. Pe măsură ce relaţia lor devine tot mai apropiată, cei doi trebuie să înfrunte dezaprobarea familiei şi în cele din urmă, a întregii comunităţi.

Pentru regizorul Kornél Mundruczo, Dunărea nu este numai un decor, ci întreaga scenă a unei drame. La capătul cursului fluviului, unde Dunărea se varsă în Marea Neagră, avem  un „no man’s land” locuit de pescari.

„Delta” a câștigat Premiul FIPRESCI, a fost nominalizat la Palme d'Or, în cadrul Festivalului de la Cannes în 2008 și a fost nominalizat la premiul Academiei Europene de Film pentru costume. Kornél Mundruczó a regizat de-a lungul carierei peste 15 scurt-metraje și filme, începând cu 1998, iar Johanna – pelicula regizată de el în 2005 – a fost nominalizată la  Un Certain Regarde la Festivalul de la Cannes din 2005.

Filmul – care a fost filmat în Ungaria, Germania și România - îl aduce în rolul principal pe Félix Lajkó, muzician de etnie ungară, originar din Serbia, recunoscut mai degrabă ca violonist, dar care a reușit să impresioneze criticii de film prin jocul său actoricesc.

De altfel, filmul de luni, 19 ianuarie, a fost precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

12:40 Teleshopping

13:00 Cultura minorităţilor

* Mozaika

Jurnalist: Manuela Aldea

Producator: Teodora Dragoi

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

Duminica Moromeților la TVR2

Duminica Moromeților la TVR2

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Ecranizările regizorului Stere Gulea după opera lui Marin Preda au fost realizate la 30 de ani distanță. Filmul „Moromeţii” din 1987 este difuzat ...

 

#tvr2