loader
Foto

Chemarea Muezinului – moschei din Dobrogea

Miercuri, 27 mai, emisiunea „Cultura minorităţilor” redifuzează „Chemarea muezinului”, documentarul din 2014  care prezintă istoria moscheilor din Dobrogea.  De la ora 14:30, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Cultura minorităţilor

În 1968, în Dobrogea existau nu mai puţin de 196 de geamii. Din păcate, regimul comunist a dus o politică distructivă faţă de lăcaşurile religioase, dărâmând, deopotrivă, moscheile musulmane şi bisericile ortodoxe.

Au fost distruse multe vestigii deosebite, dar din fericire multe bijuterii ale cultului musulman s-au păstrat, nici chiar comuniştii neavând curaj să demoleze minuni arhitectonice precum Moscheile Carol sau Hunkar.

În momentul de faţă, în judeţele Constanţa şi Tulcea mai există 60 de geamii, o parte dintre ele fiind recunoscute ca monumente istorice de o mare valoare.  Printre invitaţii prezenţi în documentarul realizat de jurnalista Cleopatra Lorinţiu se numără: Yusuf Murat, Muftiul Cultului Musulman din România, expertul în drept Islamic Toma Dan Dulciu şi imamii moscheilor prezentate.

***

Despre „Cultura minorităţilor”

De la armenii din Iaşi, la lipovenii Deltei sau saşii Sibiului, Cultura minorităţilor aduce pe TVR 2 poveştile extraordinare ale oamenilor de diferite etnii care au marcat trecutul, dar şi prezentul ţării noastre.

Difuzate de luni până vineri, de la ora 14:30, emisiunea încearcă să cuprindă ce este semnificativ din istoria şi viaţa celor 18 minorităţi etnice recunoscute oficial. La realizarea ei lucrează Redacţia în Limba Maghiară, cea în Limba Germană şi secţia Alte Minorităţi; aşadar, fiecare zi a săptămânii vine cu reportaje, interviuri şi documentare de la comunitatea maghiară (joi şi vineri), germanii din România (marţi) şi de la celelalte minorităţi (luni şi miercuri).

***

Emisiunea „Cultura minorităţilor” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!


14:00 D’ale lu’ Mitică (R)

Scenariu: Cristian vlad

Reporter: Marian Marin

Producător: Liliana Vlad

(Reluare)

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Matematica

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Natură și aventură: La pescuit din caiac pe lac de munte| VIDEO

Duminică, 14 aprilie, de la ora 10.30, Dan Păvăloiu v-a dat întâlnire la pescuit pe lac de munte.  

Folclor vs. music-hall, la „Drag de România mea!”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 15.00 la TVR 2 vă oferim în dar o ediție savuroasă „Drag de România mea!”, cu genuri variate, de la folclor, până ...

Dive ale Televiziunii Române, legende și artiști iubiți la ”Drag de România mea!”

Cel de-al 12-lea sezon din... ”Drag de România mea!” a continuat duminică, 14 aprilie, la TVR2, de la ora 15:00.  

 

#tvr2