loader
Foto

„Ce se întâmplă într-o ceașcă de cafea?”, ediție aromată a „Istoriilor de bun gust”

A devenit o obișnuință să începem o zi frumoasă cu o cafea bună și nu întâmplător joi, 30 martie, de la ora 21.00, în prima ediție a celui de-al doilea sezon „Istorii de bun gust”, am pătruns în lumea plină de gusturi și arome a apreciatei licori.

 

Istorii de bun gust

„În viață există doar două zile în care chiar nu putem face nimic. Una se cheamă ieri, iar cealaltă este mâine. Așa că astăzi este ziua cea mai potrivită să iubim, să sperăm, să credem, să facem tot felul de lucruri... adică să trăim. Și dacă poți trăi făcând fapte pe care le-ai putea descrie ca fiind frumoase înseamnă că trăiești tu frumos. Dar, avem nevoie de frumos?”, se întreabă Camelia Moise, realizatoarea „Istoriilor de bun gust”, în debutul unui nou sezon al emisiunii de antropologie culinară, difuzată pe TVR 2 şi TVR Cultural.

A devenit o obișnuință să începem o zi frumoasă cu o cafea bună și nu întâmplător joi, 30 martie, de la ora 21.00, în prima ediție a celui de-al doilea sezon „Istorii de bun gust” am intrat în lumea plină de gusturi și arome a apreciatei licori. Știați că, indiferent dacă vorbim despre Robusta sau Arabica, cafeaua poate avea peste 1.400 de gusturi și arome?

Alături de invitații săi, barista Paul și Radu, proprietari ai unei cafenele și cunoscători ai istoriei cafelei, Camelia Moise ne-a ghidat în universul unei băuturi miraculoase, de la boabele verzi și până la aroma care ne trezește dimineața.

(w882)

(w882)

„Am studiat mult cafeaua, pentru că am fost fascinat de complexitatea gustului. Vorbim, probabil, despre cea mai complexă băutură, undeva la peste 1.400 de compuși aromatici. După râșnire și preparare, rămân cam 400-450, mai mult ca vinul. Primii doi ani au fost cercetare și după aceea am experimentat. Recomand să se bea cafeaua fără zahăr, pentru că zahărul influențează gustul. Trebuie să încerci cât mai multe origini, ca să vezi cum diferă de la o cafea din Etiopia, Africa, până la boabele din America Centrală, Panama sau Costa Rica. Dacă alegem să nu o îndulcim, vom simți particularitățile cafelei, care ar trebui să nu fie predominant amară”, spune Radu.

„Cafeaua este un fruct și întotdeauna vei găsi o dulceață, chiar și în miros. Există un „flavor profile” elaborat, care îți va spune zona de proveniență și nuanțele pe care le are, cum ar fi ciocolată, caramel etc.”, adaugă Paul.

Sunt două mari categorii de cafea, Arabica și Robusta. „În general, consumatorii aleg Arabica, pentru că are o cantitate mai scăzută de cofeina și se poate consuma în cantități mai mari. Prepararea este un întreg univers”, spune Paul. „Înainte de a alege cafeaua se selectează boabele verzi în funcție de aciditate, dulceață sau proveniența. Se urmărește dacă se potrivește mai bine pentru expresso sau pentru cafea cu lapte. De exemplu, pentru o cafea bună cu lapte, alegem Brazilia, pentru că are note de ciocolată, o aciditate redusă și o componență bogată”.

(w882)

Cum se prepară o cafea bună

Apa care se toarnă peste cafeaua măcinată trebuie încălzită în prealabil la 95-96 de grade. În momentul în care turnăm apa este important ca partea uscată să fie acoperită uniform. Când opăreşti cafeaua, trebuie să ai un timp redus de extracţie (infuzare). Cu cât laşi să infuzeze mai mult, cu atât se va extrage mai multă cofeină, profilul aromatic se va schimba şi va fi mai amară. O infuzare mai scurtă pune în valoare dulceaţa. Timpul optim de infuzare este de 20 de minute, dar în trepte. După infuzarea efectivă, se va „sparge crusta” (adică zaţul de deasupra cafelei se va îndepărta pentru a te putea bucura de un lichid clar). Produsul se va evalua în zona de miros şi vom gusta. Pentru a vă forma o idee, lichidul va fi gustat când este fierbinte, cald şi rece şi asta pentru că profilul aromatic este diferit în funcţie de temperatură.

(w882)

8:55 Mic dejun cu un campion

* Invitat: Preot Prof. WILHELM DANCĂ-teolog şi filozof, preot şi profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, membru corespondent al Academiei Române și membru al Academiei de Științe și Arte din Salzburg din 2017-Ed. specială pentru vizita Papei Francisc

’’Îmi place să stau de vorbă cu Dumnezeu şi cu oamenii’’ mărturiseşte profesorul Wilhelm Dancă, preot al Episcopiei Romano-Catolice din România. Invitatul acestei ediţii este un eminent teolog şi filozof, un teoretician exemplar al creştinismului. Care sunt semnificaţiile, mesajele, rostul şi momentul istoric la care vom fi martori zilele în scurt timp? Acestea sunt întrebările cele mai ardente pe care le vom discuta împreună cu preotul profesor Wilhelm Dancă şi cu Daniela Zeca Buzura în această dimineaţă, cu doar o săptămână înainte de venirea Suveranului Pontif în România. Sâmbătă de la 10:00, la TVR2 şi duminică, de la 9:00, la TVR3.

Producător Ileana Ploscaru Panait

Moderator: Daniela Zeca Buzura

9:45 Fără prejudecăţi

Sezon Nou

*Emisiunea Fără prejudecăți este singura producție media din Europa pentru care lucrează reporteri TV cu dizabilități și a fost premiată în anul 2016 de către Organizația Națiunilor Unite ca model de incluziune și autoreprezentare. Producția este interpretată în limbajul semnelor române iar o variantă accesibilizată pentru nevăzători de regăsește pe platforma Mixcloud. Reporterii Raluca Avram și Mihai Arsenie împreună cu moderatorul Ovidiu Damian se vor întâlni cu telespectatorii în fiecare sâmbătă de la ora 9:30 și vă vor prezenta poveștile unor oameni excepționali care schimbă lumea.

* Invitatul editiei de astazi este Ovidiu Milian, presedintele Asociatiei Deficientilor Locomotori din Bihor. Prin propriul exemplu, el insusi fiind o persoana utilizatoare de fotoliu rulant, Ovidiu motiveaza persoane cu dizabilitati sa-si traiasca viata cu independenta si demnitate

Reporteri: Mihai Arsenie, Raluca Avram

Interpret mimico-gestual: Simona Damian

Moderator si realizator: Ovidiu Damian

Producator: Ovidiu Pop

Emisiune realizata de TVR Cluj

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

 
Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

Cap compas: Bazilici majore la Roma și Vatican

publicat: vineri, 25 aprilie 2025

Un nou documentar "Cap Compas" este difuzat sâmbătă, 26 aprile, ora 17:30, la TVR 2 și TVR+.

Declin periculos în sistemul educațional românesc | VIDEO

Vineri, 25 aprilie, de la ora 16:00,  la TVR 2 și TVR+, Monica Ghiurco vă propune un interviu cu Marian Staş despre declinul educațional românesc.

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...

 

#tvr2