loader
Foto

Galerie foto

Căutare de comori prin Sighişoara, la „Cursa prin istorie”

„Cursa prin istorie” ne-a dus spre un important centru medieval al breslelor meșteșugărești, într-o nouă ediţie, vineri, 26 mai, de la ora 22.00*, la TVR 2.

 

Pomenit în 1268 ca sediul unei biserici dominicane, apare menţionat apoi în 1349 ca al şaselea dintre cele şapte scaune transilvane, iar în 1367 ca oraş cu drepturi depline de a organiza târguri.

Ars din temelii în 1676, a fost reconstruit incredibil de repede. Este renumit pentru breslele meşteşugarilor, are un turn cu ceas devenit emblematic în întreaga lume şi este monument UNESCO... Da, aţi ghicit: „Cursa prin istorie” a ajuns la Sighişoara!

(w882)

La TVR 2, vineri, 26 mai, de la ora 22:00* (în reluare sâmbătă 27 mai, de la ora 17:00) pe TVR2, „Cursa prin istorie” a ajuns în cel de-al șaselea episod la Sighișoara, în timpul celei de-a XVI-a ediții a Târgului meșteșugarilor, unde Adriana Irimescu a căutat indicii despre acest centru medieval al breslelor meșteșugărești, a învațat câteva taine din arta de a țese și a descoperit cum se transformă turnurile cetății în centre de cultură. Târgul a fost organizat în perioada 29 aprilie - 1 mai de Fundaţia Mihai Eminescu Trust împreună cu Fundația Horizon din Olanda, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sighișoara.

Invitaţii ediţiei au fost Caroline Fermolend, președinta MET, Michaela Türk, director de dezvoltare și implementare de proiecte, la MET, Elena Pascu, țesătoare din Mălăcrav, Rozica Miclescu, țesătoare de covoare din Vălenii de Munte și Peter Suciu, ghid de turism.

(w882)

Emisiunea „Cursa prin istorie” - realizată și produsă de Anca Berlogea-Boariu este un joc, o căutare de comori prin spectaculoasele biserici fortificate din Transilvania, la care participă elevi și studenți. Gazdă le este actrița Adriana Irimescu, plină de energie, cu o experiență bogată în jurnalism și televiziune.

7:25 România…în bucate (R)

TVR Iaşi

* Descriptio Moldaviae

Emisiune realizată de TVR Iaşi

Prezentator si realizator: Raluca Chirilă Aftene

Producător: Vasile Arhire

Jurnalist: Cătălin Blebea

Producător: Cristina Murgu

Producător delegat: Alexandra Tiniche

din 16 mai //

(Reluare)

7:50 Documentar 360°GEO

* Croaţia-o altă patrie a trufei (Croatie, l’autre pays de la truffe, Franţa-Germania, 2018) Redifuzare

*Când rostim numele celei mai scumpe ciuperci comestibile, ne gândim la sudul Franţei sau la regiunea Piemont din Italia, dar nu la Istria, peninsula croată înconjurată de apele Mării Adriatice.

În ultimii ani, trufa a devenit o specialitate a acestei zone. Solul îi convine de minune şi clima este ideală. În anii buni, recolta atinge 25 de tone !

Realizator: Maria-Christina Degen

Redactor: Adriana Vulpe

 
„După 40 de zile”, o dramă românească despre „lupta” care sfidează trecerea timpului, la TVR 2 și TVR Cultural

Drama românească „După 40 de zile”, o poveste despre iubire și drama unei prietenii, regizată de Andrei Gruzsniczki în 2021, poate fi urmărită la ...

Un teatru ca o bijuterie și secretul mâncării «cocă-n teacă», la „Istorii de bun gust”

Joi, 16 mai, de la ora 21:00, într-o nouă ediție a „Istoriilor de bun gust”, emisiunea de antropologie culinară difuzată pe TVR2, Camelia Moise ...

Provocări muzicale la ”Drag de România mea!”

Duminică, 19 mai, de la ora 15.00, la TVR 2 avem întâlnire cu muzica uşoară şi cu folclorul autentic într-o nouă confruntare plină de emoţii, ...

 

#tvr2