Pe 18 februarie, când se comemorează 100 de ani de la trecerea în eternitate a Reginei Elisabeta, TVR 2 a difuzat, de la ora 19:00, documentarul despre viaţa Reginei, realizat în 1999, de Marilena Rotaru.
Ediţia este disponibilă online pe TVR+.
Consacrat Reginei Elisabeta a României, documentarul „Carmen Sylva – Prinţesa Rinului, Regina Carpaţilor” a fost realizat de Marilena Rotaru în 1999, când se împlineau 130 de ani de la căsătoria Prințesei Elisabeta de Wied cu Principele Carol I, domnitorul Principatelor Române.
Producția filmului este semnată de Wilfried H.Lang din Germania, iar filmările au avut loc la Altwied și Neuwied, reședința principilor de Wied din Germania, la Castelul Regal Peleș și Palatul Cotroceni. Împreună cu imaginile de arhivă, acest documentar compune portretul Reginei Poete Carmen Sylva.
Născută Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, viitoarea Regină a României s-a mutat în Ţara Românească în 1869, pentru a se căsători cu Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. După Războiul de Independență și Tratatul de pace de la Berlin din 1878, România a fost recunoscută ca regat, iar Elisabeta a devenit prima Regină a României. De-a lungul domniei Regelui Carol I, ea a susţinut numeroase cauze caritabile şi a fost un patron al artelor. În timpul războiului din 1877, a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți.
„Se îndeletniceşte numai cu gloria literelor, iubirea artelor şi practica binelui. Când păşeşti pragul saloanelor unde Regina primeşte pe vizitatorii săi şi când o vezi în mijlocul bogăţiilor artistice de care este înconjurată, impunătoare şi maiestuoasă în albele veştminte, bună, blajină şi primitoare, te crezi transportat în palatul vreunei prinţese de pe timpul Renaşterii Italiene, iubitoare de litere, protectoare a artelor, şi a cărei curte era un focar de cultură şi civilizaţie”, povestea unul din cronicarii timpului.
„Apreciată la vremea ei pentru angajamentul şi talentul de a media între culturi, Regina Elisabeta a României (1843-1916) este considerată până în zilele noastre drept una dintre cele mai importante mediatoare ale literaturii şi culturii româneşti în spaţiul de limbă germană de la sfârşitul secolului al XIX-lea” (Silvia Irina Zimmermann, CARMEN SYLVA, REGINA POETA)