loader
Foto

Capodoperele Brâncuşi

În cadrul campaniei „Brâncuşi, sculptorul luminii”, pe TVR 2 vor fi difuzate, începând de vineri, 19 februarie, prezentări operelor sculptorului aflate la Muze ul Naţional de Artă. Primele trei lucrări prezentate sunt: Somnul, Rugăciune şi Danaidă.

 

În consemnările din mai toate dicţionarele de artă modernă, Constantin Brâncuşi este calificat ca un sculptor român celebru, unul din primii mari creatori din arta modernă. Biografiei şi creaţiei sale îi sunt dedicate volume de texte şi reproduceri.

Muzeul Naţional de Artă al României i-a rezervat o sală specială în cadrul Galeriei Naţionale unde sunt expuse câteva, foarte puţine, dintre lucrările sale, mai ales cele din perioada de început.

Aceste prezentări au fost difuzate – în premieră – în 2008, pe TVR Cultural şi au fost produse de Ileana Ploscaru Panait.  Capodoperele sunt descrise de Cosmin Ungureanu, istoric de artă şi doctor în istoria şi teoria arhitecturii.

„Somnul”

1908, marmură albă


Somnul este o lucrare de mici dimensiuni, din marmură albă, executat în 1908. Sculptura prezintă portretul unui adolescent dormind, reprezentat pe orizontală, într-o manieră care aminteşte cumva de sclavii neterminaţi ai lui Michelangelo: pe jumătate nedegroşaţi din încleştarea materiei, cealaltă jumătate şlefuiţi până la transparenţă. Modelajul fin, ce captează efectele luminoase amintesc încă de Rodin, în atelierul căruia a ucenicit o vreme, de care se va despărţi curând pentru a experimenta noile tendinţe raţionaliste.

„Rugăciune”

1906, bronz


După ce urmase Şcoala de meserii din Craiova (1894-1898), apoi Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti (1898-1902), Constantin Brâncuşi porneşte în 1904 spre Paris unde obţinuse o bursă. În 1905 îl găsim în atelierul lui Antonin Mercié la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts şi, în 1907, pentru puţin timp, ca practician în atelierul lui Rodin.

Este perioada în care, pe lângă alte lucrări, execută o comandă pentru un monument funerar la Buzău. „Rugăciunea” şi „Portretul lui Petre Stănescu” constituie ansamblul acestui monument. În Galeria de Artă Naţională, „Rugăciunea” este expusă separat. Cu această lucrare începe prima etapă a evoluţiei sale spre simplificarea formelor, despre care avea să spună mai târziu: Simplitatea nu este un ţel în artă, dar ajungi fără voie la ea pe măsură ce te apropii de sensul real al lucrurilor".


 

„Danaidă”

1907 – 1908, piatră spongioasă de Vraţa cu granule de mică


În 1937, cunoscutul sculptor englez Henry Moore nota: „Brâncuşi a fost acela care a dat epocii noastre conştiinţa formei pure”. „Danaida” sculptată în 1907-1908 din piatră spongioasă de Vraţa cu mică marchează interesul lui Brâncuşi pentru valorile artelor arhaice. Un prieten al său, pictorul Henri Rousseanu, i-a spus lui Brâncuşi profeticele cuvinte: „...Tu ai transformat anticul în modern”. Esenţializarea formei ce evoluează spre rigurozitatea geometriei cu un profund miez filozofic se grefează pe un filon antropocentrist exprimat cu o mare sensibilitate şi înţelegere, creând din mitul Danaidei un laitmotiv al umanităţii.

15:00 Teleşcoala

*Clasa a VIII-a Sezon Nou

* Limba semnelor romane

Producator: Sinziana Milosoiu

15:30 Teleşcoala

* Limbi străine Sezon Nou

* Limba japoneza

Producator: Sinziana Milosoiu

 
Scriitorul Florin Toma: „Fericirea e un concept care mă ţine în viaţă”

Invitatul Danielei Zeca Buzura în emisiunea „Mic Dejun cu un Campion” de sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 10:00, este Florin Toma – scriitor de ...

În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Întrecere muzicală de Florii, la „Drag de România mea!”

Duminică, 28 aprilie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR Internațional, celebrăm Floriile într-o nouă confruntare spectaculoasă, una în care ...

 

#tvr2