loader
Foto

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

 

Se consumă nu doar fructele, boabe de capere-numite cucunci în Italia-, cât mai ales bobocii comestibili ai florilor, numiţi capere, care se conservă în sare sau în ulei. Pe insula vulcanică Pantelleria din sudul Siciliei se recoltează capere de cea mai bună calitate.

În zona Siciliei sunt răspândite două specii ale acestei plante: Capparis spinosa și C. orientalis. Dintre acestea, C. orientalis are cel mai mare conținut de quercetină, un compus natural esențial pentru o viață sănătoasă. De utilizarea lui se leagă procesele antiîmbătrânire și creșterea rezistenței corpului în lupta cu virușii, de aceea este folosit în produsele cosmetice și medicinale, nu doar ca mirodenie.

Dintr-un studiu* despre C. orientalis, realizat de câțiva oameni de știință italieni, aflăm că acest compus numit quercetină se găsește abundent în florile plantei ce crește în insulele cu sol vulcanic, mai mult decât în cele cu sol calcaros.

Se crede că arbustul provine din Asia centrală sau de vest, dar că tipul Spinosa este originar din bazinul meditaraneean. Istoricul Pliniu cel Bătrăn menționa în scrierile sale caperele ca ingrediente ale bucătăriei siciliene. Planta este cultivată și în Spania și se pare că spaniolii au fost cei care au adus caperele în America. Alte zone cunoscute pentru producția de capere sunt: Cipru, Dalmația, Provence, Maroc, Grecia.

***

Documentarul din seria 360°GEO ”Caperele din Sicilia-savoarea Mediteranei” (Les câpres de Sicile, la saveur de la Méditerranée, Franţa-Germania, 2020) se difuzează la TVR 2 luni, 16 decembrie, de la ora 10:30.

Realizator: Martin Schacht

Surse info: *Studiul ”Sicilian Populations of Capparis spinosa L. and Capparis orientalis Duhamel as Source of the Bioactive Flavonol Quercetin”/https://www.mdpi.com/2223-7747/12/1/197

Roberta Gangi - Capers of Sicily - http://www.bestofsicily.com/mag/art157.htm

Foto credit: colaborator pentru foto Kavcicm/ Shutterstock/Capparis spinosa (caper flower)

 

9:00 Ferma

*Anul 25 *Editia 1200

Nu mai aveti loc la oras ? Încercati la tară !

Emisiune pentru actuali si viitori tineri fermieri.

*UNDEVA ÎN ROMÂNIA ,, Bob cu bob... se umple sacul “

Terenurile agricole din jurul Caracalului sunt cultivate cu grâu șsi rapită, soia, floarea soarelui si porumb. Fermierii olteni folosesc tehnologii adaptate zonei, de la cultivare până la fertilizare, protectia plantelor si la recoltare. Cooperativa agricolă BOBUL DE ROMANAȚI administrează peste 600 ha. Ea functionează din aprilie 2018 șsi a reusit să detină utilaje agricole, silozuri cu laboratorul aferent, un cântar auto șsi o hală pentru adăpostirea utilajelor dar si o moară de furaje de 2 t/ h cu stocarea șsi extrudarea cerealelor, cu sectie de ambalare în saci de 5 șsi 25 kg. Se produc aici nutreturi combinate din grâu, orz, orzoaică, ovăz, floarea soarelui alături de lucernă, paie si fân balotat. Elvis este sufletul Cooperativei șsi a început afacerile din 2005 cu o măcelărie-afacere de familie. Cu ajutorul fondurilor europene a construit pe locul unui siloz de cereale dezafectat, o fabrică de mezeluri, care produce din martie 2020. Are depozite frigorifice, camere de transare cu linii de productie automatizate moderne având un potential de 10 t/zi.Aici se produc mezeluri proaspete șsi afumate, după retete vechi , consacrate , cu calitate Premium, folosind toate ingredientele de la carne, condimente, membrane, toate verificate în laboratorul propriu. Se supraveghează șsi controlează toată productia si transportul cu masini frigorifice către magazinele de desfacere pe care le detine. Din cauza pestei porcine este nevoit să folosească si carne din import doar refrigerată. Îsi doreste construirea unei ferme de suine șsi a unui abator.

Participă: Marius Elvis Cazacu-fermier si manager fabrică de mezeluri, Caracal-Olt

ing. Viorel Pecoiu-specilist

*E BINE DE ȘSTIUT-Se apropie Sărbătorile de iarnă..pregătirile sunt în toi.

Un producător român, moldovean din zona Iasului, promovează de peste 30 de ani, gustul autentic al produselor noastre....amintiri gustative....din copilărie.Si exportul lor se bazează pe preparatele traditionale, etnice, țtărănesti-șsorici expandat, tochitură, cârnati cu usturoi din ferma proprie, scărită la ceaun si chiscă. Materia primă, carnea de porc, este produsă în ferma proprie ZooSab, sacrificată in abatorul propriu aflat la 3 km de fabrica de mezeluri si adusă cu camioanele frigorifice proprii.Când este nevoie se poate prelua carne de la fermierii din zonă, parteneri verificati, carne de vită, oaie, curcan si pui pentru unele specialităti. Fabrica are standarde ridicate de igienă si de productie. In cele 5 ferme ale Complexului lucrează 450 de angajati, peste 150 în fabrică, restul în ferma de suine, în brutărie, în vânzări, în cele 30 de mici magazine si în productia de preparate tip Gospodina. Productia este de peste 10.000 t / an, cu peste 100 de sortimente proaspete, fierte si afumate, crud-uscate si semipreparate. ,,Bunul gust nu se discută, din bun gust se naste produsul la noi.....,,

Participă: Marcel Iacob-antreprenor si manager Companie-Răchiteni-Iasi

ec. Edward Iacob-director de operatiuni

ec. Mirela Iacob-director de marketing

Emanuel Iacob-specialist IT

Costica Dascalu-ing.zootehnist

Dr.vet Neculai Trinca-consultant

Jurnalist tv Sergiu Marinescu

Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu Cosmeriuc

10:00 Pescar hoinar

Sezon Nou

Prezintă: Ştefan Stoica şi Iulia Popescu

Producător şi realizator: Ligia Baboş

 
Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

publicat: joi, 12 decembrie 2024

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

Cum rămânem oameni, într-o lume atât de... inteligentă? Răspunsuri - vineri, la „Forţa ideilor”

De la roboți care răspund la întrebări, până la AI care creează lecții personalizate, viitorul sună... smart! Provocarea ar putea fi adaptarea la ...

Stere Gulea:

Invitatul Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion" este Stere Gulea – regizor, scenarist, producător de film, profesor şi publicist. ...

 

#tvr2