loader
Foto

Caperele siciliene, savoarea Mediteranei

Caperul, una dintre cele mai vechi plante cultivate în bazinul Mediteranei, este foarte răspândit în sudul Italiei.

 

Se consumă nu doar fructele, boabe de capere-numite cucunci în Italia-, cât mai ales bobocii comestibili ai florilor, numiţi capere, care se conservă în sare sau în ulei. Pe insula vulcanică Pantelleria din sudul Siciliei se recoltează capere de cea mai bună calitate.

În zona Siciliei sunt răspândite două specii ale acestei plante: Capparis spinosa și C. orientalis. Dintre acestea, C. orientalis are cel mai mare conținut de quercetină, un compus natural esențial pentru o viață sănătoasă. De utilizarea lui se leagă procesele antiîmbătrânire și creșterea rezistenței corpului în lupta cu virușii, de aceea este folosit în produsele cosmetice și medicinale, nu doar ca mirodenie.

Dintr-un studiu* despre C. orientalis, realizat de câțiva oameni de știință italieni, aflăm că acest compus numit quercetină se găsește abundent în florile plantei ce crește în insulele cu sol vulcanic, mai mult decât în cele cu sol calcaros.

Se crede că arbustul provine din Asia centrală sau de vest, dar că tipul Spinosa este originar din bazinul meditaraneean. Istoricul Pliniu cel Bătrăn menționa în scrierile sale caperele ca ingrediente ale bucătăriei siciliene. Planta este cultivată și în Spania și se pare că spaniolii au fost cei care au adus caperele în America. Alte zone cunoscute pentru producția de capere sunt: Cipru, Dalmația, Provence, Maroc, Grecia.

***

Documentarul din seria 360°GEO ”Caperele din Sicilia-savoarea Mediteranei” (Les câpres de Sicile, la saveur de la Méditerranée, Franţa-Germania, 2020) se difuzează la TVR 2 luni, 16 decembrie, de la ora 10:30.

Realizator: Martin Schacht

Surse info: *Studiul ”Sicilian Populations of Capparis spinosa L. and Capparis orientalis Duhamel as Source of the Bioactive Flavonol Quercetin”/https://www.mdpi.com/2223-7747/12/1/197

Roberta Gangi - Capers of Sicily - http://www.bestofsicily.com/mag/art157.htm

Foto credit: colaborator pentru foto Kavcicm/ Shutterstock/Capparis spinosa (caper flower)

 

11:00 Destine ca-n filme

* Carmen Okabe-"În căutarea echilibrului"

La 19 ani a plecat la studii la Beijing si de atunci a continuat să călătorească si să îsi dezvolte calitatea de cetătean al lumii. A călătorit din China la Moscova cu trenul, traversând Siberia si învătând limba rusă în o săptămână. Vorbeste 8 limbi. A vizitat 68 de tări. Se reinventează permanent. Este expertă si couch în atât de multe domenii încat ne-ar lua zeci de minute pentru a le enumera. Carmen Okabe-când visul devine realitate.

*Cătălin Vrabie-"Pierdut în lume"

S-a pierdut prima dată în copilărie si se pare că i-a plăcut atât de mult senzatia, că anual se pierde pentru câteva săptămâni prin zone cât mai neobisnuite ale lumii. De curând, inspirat de Jules Verne si mânat de dorinta de autodepăsire si de nevoia de adrenalină, convins că va câstiga pariul cu el însusi, a făcut ocolul pământului în... cincizeci si două de zile.

Pierdut regulat, dar mereu regăsit în echilibrul dintre pasiune, familie si profesie-Cătălin Vrabie.

Prezintă Iuliana Marciuc

Producător Iuliana Marciuc

(Reluare)

12:00 Telejurnal TVR2

Transmisiune directă

 
Ziua Limbii Turce, o sărbătoare despre identitate, apartenență și dialog intercultural

Ziua Limbii Turce este celebrată anual pe 5 iunie printr-o serie de evenimente dedicate tradițiilor ce definesc identitatea turcă. Urmărim o ...

Transformarea pomiculturii românești:

Familia Scutaru, cu o tradiție bine înrădăcinată în sectorul agricol, a reușit tranziția de la practicile tradiționale la o abordare modernă și ...

Cultura idiș, celebrată la TVR 2 – Festivalul Internațional de Teatru Idiș (TES FEST), la „Mozaika”

Vă invităm să urmăriți la "Mozaika" două ediții speciale dedicate unui eveniment cultural de anvergură internațională: Festivalul Internațional ...

 

#tvr2