loader
Foto

"Cap Compas": Țărmul poveştilor din Răsărit​

Sâmbătă, 24 decembrie, ora 20.00, la TVR 2 și duminică, 25 decembrie, de la ora 18.30, echipa „Cap Compas" vă propune o călătorie inedită într-una dintre fostele capitale bizantine - Trabzon și la faimoasa mănăstire Sumela.

 

Cap Compas

Orașul situat pe țărmul Marii Negre în Estul Turciei este prețuit de români și datorită faptului că în acest loc s-a născut Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

Apele Marii Negre și-au dat întâlnire la Trabzon dinspre răsărit și de la apus adunându-se în îmbrățișarea văilor dominate de o cetate în care timpul se măsoară cu erele.Vechi și nou medieval și modern se întrepătrund la fiecare pas oferind schimbări insolite perspectivelor vizuale.

(w882) T3

Zidurile de apărare înconjoară centrul istoric conferind o aparență de fortăreața Trabzonului iar căile rutiere străpung muntele pentru a trece dintr-o parte în cealaltă. Fără a fi subiectul vreunui slogan ospitalitatea se descifrează ușor pe chipurile oamenilor și prin gesturi de bunăvoința întâlnite la fiecare pas.

(w882) T5

Orașul nou și cel vechi se întrepătrund iar cartierele cu arhitectură tradițională se dizolvă în zonele atins de pecetile timpurilor moderne. Străzile se intersectează în urcușuri și coborâșuri care conduc spre zonele comerciale către bazarul vechi sau spre parcuri.

(w882) O2

Orașul care ajunsese într-atât de faimos la un moment dat încât până și legendarul Don Quijote și-a dorit să îl stăpânească se dezvăluie prin comori care multă vreme s-au aflat pe pragul uitării. Zona Ortamahale este mai mult decât o simplă insula a tradiționalismului architectonic. În funcție de diferite ore ale zilei locul este ales de vizitatori care doresc să se bucure de specialități gastronomice tradiționale sau doar de răgazul preumblarii pe străduțe înguste și liniștite. Este un loc unic cu străzile, zidurile străzile, florile și fântânile sale, către grădinile însorite. Piatră, lemnul și țigla au fost materiale de baza pentru construcții. În general, parterul caselor este zidit din piatră în timp ce etajele sunt construite în tehnică bagdadi care constă în șipci interioare sau exterioare prinse în cuie pe cadre de lemn. Specialiști afirmă că aici este cea mai armonioasă exemplificare a arhitecturii tradiționale din regiune.

(w882) O1

Vila Ataturk nu este doar o bijuterie arhitectonică ci și un exemplu de îmbinare fericită între poziția aleasă pentru edificiu și natură înconjurătoare.

(w882) A4

(w882) A3

O clădire cu influențe renascentise europene construită între anii  1890 și 1912 pe crestele Soğuksu de comerciantul grec Konstantin Kabayanidis cu destinația de casă de vară. Kemal Mustafa Ataturk a ajuns de trei ori în Trabzon și vizitat sau a fost găzduit în această reședința.

(w882) A2

Pe înălțimile Trabzonului temple ale antichității sanctuare biserici moschei fântâni și izvoare considerate sacre sunt repere memorabile ale acestei raspantii a culturilor. Așezământul monastic Kizlar a fost construit prin 1360 în apropierea unuia dintre izvoarele sfinte asociat zeului Mitras. În vremurile stalucirii sale mănăstirea Panagia Theoskepastos adică dedicată Fecioarei celei păzite de Dumnezeu era un complex religios de referință a imperiului Trapezuntului întemeiat după intrarea Constantinopolelui sub stăpânirea latină ocupat de cruciați în anul 1204. Complexul construit pe două terase este subiect al preocupărilor municipalitatiii care a demarat un amplu proiect de restaurare și de amenajare a acestui spațiu pentru funcțiuni cultural artistice. Cel mai probabil ctitori ai mănăstirii au fost împăratul Alexios al III-lea Comnenul  soția să Teodora și mama monarhului Irene. Mănăstirea a funcționat până în anul 1922.

(w882) MK3

(w882) MK2

(w882) MK4

La moscheea Ayasofia rămânem ancorați în timpurile imperiului de aici care a dăinuit vreme de două veacuri și jumătate. Accente arhitecturale în asocieri unice și elemente comune templelor grecești alăturate ornamentelor întâlnite în contructiile de influență arabă și completate cu decorațiuni și reliefuri figurative de inspirație armeană și georgiana fac din acest templu al înțelepciunii care la vremea construcției era biserica Sf Sofia o emblemă a spiritualității pontice. Edificiul a fost ridicat între 1250 și 1263 la porunca împăratului Manuel I Comnenul după ce acesta și-a stabilit la Trazon capitală imperială. Stilul bizantin încoronat de cupola de influență georgiana și de placarile de tipul celor utilizate în arhitectură segiucida se aliniază asemenea unui procesiuni plămădite din piatră și culoare. Contemplarea devine experimentarea unui mariaj remarcabil între între spiritualitatea creștină bizantină târzie și influența islamică otomană  finnd în prezent una dintre cele mai distinse moschei din Turcia. Ayasofia este o sinteză arhitectonică artistică și religioasă. Biserica de 22 m lungime 11 m lățime și 12 m înălțime are o formă exterioară de cruce datorită pridvorurilor proeminente de nord și de sud.

(w882) AT2

(w882) AT8

Singurul lăcăș de cult creștin din Trabzon în care se oficiază serviciul divin în mod curent biserica romano catolică Sf. Maria.

(w882) BM4

Lăcășul de cult din prezent a fost consacrat în 1874 pe un teren achiziționat cu 30 ani mai înainte de opt călugării capucini italieni alungați din Georgia la porunca țarului Nicolae I. Aceștia a fondat în Trabzon o asociație religioasă cu sprijinul consulatului francez și au randuit să își desfășoare activitățile specifice într-o mănăstire pe care au ridicat-o între anii 1862 și 1864. Biserica în stil baroc roman are trei nave principale.

(w882) BM2

La aproape 50 km distanță de Trabzon în regiunea Macka de mai bine de un mileniu și jumătate se află agățată de munte mănăstirea Sumela situată în incinta Parcului Național Altindere. Vehiculele au acces doar până la înălțimea de 950 de metri după care pelerinii urcă preț de 1 km pentru a ajunge la altitudinea de 1200 m unde se află ansambul religios numit de localnici mama Maria.

(w882) MS1

Mănăstirea Sumela este un complex imens construit de-a lungul timpului. Frescele care împodobesc pereții exteriori ai bisericilor au fost realizate în diferite perioade.

(w882) MS2

Așezământul a evoluat vreme de secole că arhitectură, stil al picturii, incinte și anexe ajungând în cele din urmă să fie asemenea unei fortărețe medievale. În timpul domniei lui Alexios Comnenos al III-lea mănăstirea a ajuns la formă actuală și beneficiind de un venit imperial a cunoscut vremurile de maximă inflorie. În 1360, mănăstirea a fost extinsă ajungându-se la  72 de încăperi înălțate pe o suprafață de 40 de metri lungime și 14 metri lățime. Capelele sunt acoperite de picturi murale din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Când otomanii au cucerit Trabzonul în 1461 sultanul Mahomed al II-lea a poruncit că mănăstirea Sumela să fie protejată, iar sultanii care i-au urmat au respectat această dorința oferind drepturi și privilegii speciale pentru marea lavra. Până la ocuparea rusă dintre anii 1916 si1918 a Trabzonului mănăstirea a rămas activă cu mulți vietuitori și insolit spațiu de pelerinaj pentru creștini și musulmani. Statistic vorbind musulmanii constituie proporția covârșitoare a celor ajunși aici și în prezent.

(w882) MS5

Înălțimile peste 1000 m sunt comune în regiune iar apropierea de peștera Karaca care se află la 1550 m înseamnă intrarea pe poartă turismului din regiunea Gumushane. În zona care se întinde înspre Gümüşhane există formăţiuni din diferite tipuri de rocă magmatică extruzivă, inclusiv lave andezitice şi bazaltice, tufuri şi aglomerate. Grosimea totală a acestor depozite ajunge la 1.000 m. Aceste straturi magmatice sunt intercalate cu straturi sedimentare din calcar. Peștera Karaca s-a format într-unul dintre aceste straturi de calcar masiv aflat între straturile de roca vulcanică.

Peștera a fost deschisă deschisă turismului în 1996 că urmare a cercetărilor științifice efectuate între anii 1983 și 1990. Aerul este filtrat în mod natural. Traseul carstic este amenajat pe o suprafață de 1500 mp și cele mai frumoase unghiuri sunt puse în valoare fie prin poziția oferită de păsărele și scări fie prin eclerajul ingenios care transformă întunericul într-un curcubeu perpetuu.

(w882) PK2

(w882) PK1

Aerul peșterii este mai rece decât cel din afară vara și mai cald iarnă existând astfel un microclimat propriu. Formele create de lumini și umbre  îndepărtează de lumea exterioară și conduce pe vizitator pe un tărâm fantastic. Peștera Karaca este una dintre cele mai frumoase 40 de peșteri din cele mai frumoase peșteri din lume.

(w882) PK6

Producător: Elena Dinu
Redactor: Titi Dincă

Ediția este difuzată şi la TVRi, duminică, 25 decembrie, de la ora 18:30.

17:00 D’ale lu’ Mitică

Producător: Liliana Vlad

18:00 Ora de ştiri

(+ Sport )

Transmisiune directă

 
Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira

publicat: joi, 23 ianuarie 2025

Situată la 25 kilometri de Lisabona, grădina Quinta da Regaleira a fost înfiinţată la începutul secolului al XX-lea, în oraşul Sintra, unde se ...

Cursa prin istorie: Povești și secrete pe Podul Mogoșoaiei

De la Constantin Brâncoveanu, la Martha Bibescu, Palatul Mogoşoaia a fost martorul multor secrete ale istoriei şi ale spionajului, pe care avem ...

Kos - silabe în piatră

Kos - silabe în piatră

publicat: miercuri, 22 ianuarie 2025

An de an sute de mii de turiști revin pe pămantul Eladei, ţinutul zeilor care încă își fac simțită prezenţa, chiar dacă este simbolică. Locurile ...

 

#tvr2