Cap Compas: În zodia arheologiei
sâmbătă, 28 mai 2022
Echipa emisiunii “Cap Compas“ v-a invitat într-o călătorie inedită în care se îmbină pitorescul regiunilor sudice ale Italiei cu elemente de tip monografic legate de viață și activitatea unui mare arheolog român, Dinu Adameșteanu. Sâmbătă, 28 mai, ora 12.30, la TVR 2.
Alte legături
Cap Compas

Călătoria începe în apropierea unui amfiteatru roman din orașul Lecce situat chiar în călcâiul cizmei italice, care se prelungește între marile Adriatică și Ionică.

(w640)

La Universitatea Salento acronimul MUSA, care înseamnă atât muzeu de arheologie cât și spațiu de instruire, se împletește cu numele și moștenirea lăsate de profesorul și arheologul Dinu Adameșteanu, care a fost vremelnic dascăl în acest loc.

(w640)

Micul palat din orașul Melfi aflat în regiunea Basilicata ne conduce spre una dintre etapele de început ale carierei istoricului Dinu Adameșteanu.

(w640)

În ambianța unui spațiu idilic se înțeleg rosturile trecutelor lumi în care istoriile consemnează prezența lucanilor și cuceririle romanilor, amintesc de bizantini și de lombarzi, menționează pe sicilienii normani ai secolului al 11 lea din perioada cărora datează actuală formă a castelului fortificat în care tânărul Adameșteanu identificase în urmă cercetărilor mărturii ale etruscilor.

(w640)

Horațiu figura luminoasă a perioadei de aur al literaturii romane ne însoțește la câțiva kilometri depărtare de Melfi în fermecătorul orășel Venosa.

(w640)

(w640)

Acel otium cum denumeau latinii tihna creației va fi încropit pentru istoricul Adameșteanu fundamente ale cercetării peregrinând în orașul natal al lui Horațiu care prin voia destinului își desăvârșise studiile în cultură elenă pentru a deveni nemuritor în spațiul latin. Castelul aragonez edificat în 1470 și care avea să devină 140 ani mai târziu sediu al unei vremelnice academii a renascentiștilor este începând din 1991 sediul muzeului național.

Din perspectivă arheologică, Venosa poate fi lesne descifrată în aria cetății romane a cărei înflorire s-a consumat în timpul împăraților Traian și Adrian.

(w640)

(w640)

Înflorirea acestui oraș care dainuise sute de ani a fost percepută după două milenii în perioada în care Adameșteanu experimenta aerofotografia, într-o acțiune de pionierat începută în anul 1958 în Italia.

(w640)

Muzeul Dinu Adameșteanu, găzduit în prestigiosul Palazzo Loffredo din Potenza, prezintă publicului rezultatele cercetărilor importante desfășurate în centrul și nordul Basilicatei și, în același timp, este vitrina realității complexe – zonă arheologică a unei regiuni care a fost locul privilegiat de întâlnire între oameni de neam și cultură diferită.

(w640)

Prestigiosul edificiu din capitală regiunii Basilicata amenajat că muzeu din anul 2005 adăpostește mii de exponate care fiecare în parte și toate la un loc se împletesc cu viață unui om născut pe plaiuri românești ajuns prin voia destinului prin darul  providenței și prin vocație personaj principal în magistrala opera de recuperare a unei importante părți din istoria multimilenară a sudului Peninsulei Italice.

Adameșteanu este fondator al Sopraintendenței pentru Antichități a regiunii Basilicata, instituție pe care a coordonat-o din anul 1964 până în 1977.

Înființată de statul italian că structură teritorială pentru protecție, cercetare și valorizare a patrimoniului arheologic și peisagistic și că pavăză împotriva agesiunilor care distrugeau patrimoniul regional. Aceatsta instituție își datorează prestigiul inestimabil prin activitătea lui Dinu Adameșteanu.
.
(w640)

Fiecare ciob este amprentat la propriu de degetele arheologului român sau este știut pe de rost prin descrierea colaboratorilor care au catalogat patrimoniul.

Programul, gândit că o adevărată strategie, cu care Dinu Adameşteanu s-a instalat la conducerea Sopraintendenței pentru Antichități din Potenza, a aşezat Basilicata, o „terra incognita“ înainte de anii ’60, nu numai pe harta Italiei, ci şi pe harta lumii, sub aspectul înzestrării arheologice, al cercetării şi protejării acestui imens patrimoniu şi al comunicării lui către public.

În secolul al III-lea d.Hr. Potentia a fost o prefectură romană, fiind  menționată de Strabon și Pliniu că unul dintre cele mai vechi orașe independente, libere din Lucania.

A fost sediul unui episcop din secolul al V-lea și a fost condus de lombarzi până în 1066. În 1111, Gerardo La Porta din Piacenza a fost numit episcop și, ulterior, a devenit sfântul patron al orașului. Astăzi catedrala îi este dedicată.

Capitală regională aflată la cea mai mare altitudine în Italia Potenza se așează în căușul munților cu străzi și terase … un permanent șuie și coboară primenit permanent de binecuvântarea episcopului Gerardo La Porta din Piacenza care din secolul al XII lea veghează acest spațiu.

Neamuri și seminții s-au așezat aici epocă după epocă pentru a conferi o identitate inimitabilă acestei așezări izolată întrucâtva de restul Italiei din cauza munților din preajma și a unui acces dificil până în timpurile recente.

Pentru un răstimp de un an a ajuns în 1977 la Taranto că supraintendent pentru arheologie în regiunea Puglia.

(w640)

(w640)

Orașul dintre două mari, cum mai este numită această așezare, este străjuit de castelul aragonez San Angelo ridicat pe temelii așezate de greci în urmă cu 2300 ani, a fost de la întemeiere un spațiu care a atras filosofi, strategi, scriitori, artiști și chiar sportivi.

(w640)

Începând din 1887 Muzeul Național de Arheologie de aici funcționează în fosta mănăstire a fraților alcantarini. Marta cum este mai este cunoscut acest ansamblu muzeal înseamnă mai mult decât o simplă înșiruire de exponate oferind suplimentar programe educaționale și activități formative dedicate atât specialiștilor cât și unor grupuri personalizate care doresc să descifreze într-o manieră relaxantă frumusețea istoriei.

Prin eforturi susținute ale curatorilor acestui muzeu și datorită implicării autorităților la Marta s-a reușit implementarea unui nou standard în ceea ce privește îmbogățirea colecțiilor fiind promulgată o lege care acordă premii oricărui cetățean care găsea un artefact sau proprietarului terenului pe care erau descoperite valori din trecut. Aici se recompune o poveste a sudului Italiei începând de la colonizarea spartană și de la perioada de inforire a civilizației în Magna Grecia într-o cronologie palbabilă pentru înțelegerea unui  ținut integrat în cultură și spiritualitatea continentală și mediteraneeană.

Locul de suflet al profesorului Adameșteanu a fost orașul Policoro unde de altfel s-a retras fără a înceta activitatea științifică în ultimii ani din viață loc în care a trecut la cele veșnice în anul 2004. Mormântul sau se află în cimitirul local. Epitaful incizat pe piatră funerară mărturisește celor care îi cinstesc memoria că a fost daco-român prin naștere italian prin alegere și cetățean al lumii prin vocație.

(w640)

Născut în zi de Bunăvestire, înaintea primului mare război mondial, omul și profesorul Adameșteanu avea să se zidească pe sine în zodia arheologiei după cea de-a două conflagrație mondială lăsând moștenire cuvinte învățături lucruri și însemnări. Capacul valizei și ansamblul muzeal al Siritidei din Policoro nu sunt coperta finală a unei vieți trăită cu pasiunea cercetării ci prefață pentru primenirea prin cunoaștere.

Purtând amprenta organizatorică a profesorului Adameșteanu muzeul național al Sitiridei din Policoro inaugurat în anul 1969 este dedicat descoperirilor din cetățile antice Siris și Heraklea aflate pe văile fluviilor Agri și Sinni. Un arc temporal din protoistorie și până în evul mediu se compune centrat pe procesul elenizarii regiunii locuite de în vechime de enotri și de lucani. Numeroase artefacte au fost descoperite și catalogate de însuși profesorul român. Fiecare obiect aflat în lumina pare un monument indiferent de faptul că este un vas un fragment de friza un mozaic sau o sculptură.

(w640)

Muzeul oferă vizitatorilor săi o călătorie fascinantă în descoperirea istoriei și a culturii antice, prezentând pietre funerare ale prinților și războinicilor, lăcășuri de cult grecești și lucane, bijuterii prețioase și ceramică fină.​

(w640)

Producător: Elena Dinu

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan