Cap Compas: Grecia - Moşteniri epirote | VIDEO
marţi, 26 aprilie 2022
Echipa "Cap Compas" v-a invitat la o călătorie în ambianța extraordinară a Epirului care începe dintr-o localitate a vlahilor și se termină la unul dintre cele mai cunoscute temple oracol din antichitate - Dodoni. Sâmbătă, 30 aprilie,  la ora 12.30, la TVR 2.
metsovo oras
2
3
zitza
galerie 1
galerie 3
vin
galerie 2
33
uu
1k
223
metsovo oras
2
3
zitza
galerie 1
galerie 3
vin
galerie 2
33
uu
1k
223
Alte legături
Cap Compas

Precum un oraș din povești se decupează în căușul munților Metsovo și cătunele lipite de această localitate din Epir în care așa cum este consemnat în cronici românii au lăsat în urmă de prin anul 167 idHs vorbitori de grai latinesc care s-au împământenit aici sub numele de vlahi.

Vetrele reliefului în care se află satele din zone sunt replicate în alte vetre care mai oriunde în oraș  adună în câte un cauc de vale străduțele care nici că știi prin ce întortocheate alcaturi au a ajunge la loc de întâlnire.

(w640)

De la primii pași se simte un spirit aparte al Greciei care chiar și în regiunile epirote nu este întâlnit frecvent. De altfel orașul faimos în zona munților Pindului a purtat și denumirea aromână  Aminciu fiind între puține așezări din această parte de lume în care etnicitatea de orasean este epxrimată în limbajul curent diferențiat pentru un bărbat sau pentru o femeie a locului cărora li se spune Midjanu și Midjanə cu forme adjectivale midjanescu și midjaneascə care înseamnă „metsovit”.

(w640)

Locurile urșilor… ar însemna etimologic Mecovo - deși comunitatea academică încă mai caută asocieri cu alte rădăcini deopotrivă grecești, aromânești și slave.

Metsovo zilelor noastre este indubitabil o atracție turistică ai această se poate vedea și simțită fiecare pas.

(w640) 3

Un univers multimedia este asociat cu vinurile în interiorul cramei Katogi Averoff pentru a istorisi epopeea viticulturii, care în în munții Pindului  a însemnat în primul rând un act de curaj.

La un prim capăt de drum tainele legendelor urșilor se materializează printr-o moștenire notabilă în apropierea de nobile licori ale munților zămislite fie doar simbolic în pază mărețului animal. Nu este un simplu popas ci un răgaz de comemorare și cinstire a unui personaj emblematic pentru calitate de grec și identitatea de vlah.

Evangelos Averoff patriot ce se trăgea din părinți și bunici repere ale valorilor elene moderne.

Temeritatea unui om care a dovedit că în locurile în care doar fiarele ajung și la altitudini de peste 1000 metri se poate cultivă viță de vie .

(w640) 33

Vinurile Katogi nu au însemnat un simplu experiment pentru un demers steril ci au învățat pe oameni cum via Franței cu nume aromânesc poate rodi în munții Greciei prăsită prin grijirea unor oameni care cred în idealuri.

(w640) vin

Mărcile de pe etichete pot fi înțelese și de către un școlar român din clasele primare fiind asociate altor cuvite decât celor grecești iar deviza părintelui acestui loc care spunea că din rațiune și din vise se poate plamadi orice conferă plus de autenticitate vinurilor locale.

(w640) 2

O altă moștenire a lui Evangelos Averoff se dezvăluie în încăperile unei căsuțe agățate pe versantul muntelui în care sunt adunate într-o galerie de artă demnă de mari orașe capitală, lucrări ce articulează un univers plastic de excepție.

(w640) galeria 1

Spre sfârșitul vieții demnitarul grec a înființat Fundația Evangelos Averoff-Tossizza căreia i-a lăsat moștenire o valoroasă colecție personală conțînând aproximativ 200 de lucrări ale artiștilor greci din secolele XIX și XX.

(w640) galeria 2

Pentru a expune aceste lucrări, pe care le-a acumulat de-a lungul anilor cu scopul de a înființa un muzeu  a construit începând din 1985 clădirea din Metsovo în spiritul tradiției arhitecturale a zonei pe care a inaugurat-o în anul 1988.

(w640) galeria 3

​Metsovo este un exemplu de dăinuire și prosperitate de tip rural în care vlahii menționați prima oară într-un document din sec 10 au prosperat indiferent de stăpâniri și stapanitori locali.Atât centrul urban cât și satele din apropiere sunt o marca înregistrată pentru această regiune în care obiceiurile locale se contopesc cu aura sacrului.În fiecare vara metsovanii cinstesc pe Sf. Parascheva din Roma o altă Parascheva decât cea a Balcanilor aflată în România. În epoca de înflorire în zona funcționa stratificarea socială în trei categorii clasificate prin ocupații iar acest lucru denotă ordine și respect față de regulile comunitare.

(w640)

Mănăstirea Sf. Nicolae este asemenea unei fortărețe poziționată în pază vechilor drumuri între Metsovo și Anilio un alt sat vlah al cărui nume  înseamnă fără de soare sau lipsit de lumina soarelui în limba greacă dar și în aromâneste, căci Kiare înseamnă partea neinsorită a unei zone. Configurația actuală a ansamblului monastic se datorează eforturilor fundației Averoff-Tossizza care a finanțat mai întâi în anul 1960 și ulterior în 1980 lucrări de restaurare și de conservare a patrimoniului eclesiastic existent aici.

(w640) uu

Trei pictori au lucrat pentru a readuce în față ochilor pelerinului frescele murale ale bisericii care fusese recontruită din temelii în anul 1700 prin îngăduință sultanului Ahmed al IV-lea după ce tot otomanii distrusesera locașul de cult în 1453. Întemeierea mănăstirii datează din epoca bizantină când prin secolul al XIV-lea o prima mențiune documentară amintește de acest loc și despre starețul Isaia.

(w640)

(w640)

Ora prânzului aduce deșteptarea apetitului prin farfurii pline cu  kokoreci și mai ales cu rețete care se plămădesc la propriu dincolo de intrarea în restaurant unde întâlnirea cu Klarentina devine un exercițiu adhoc de pregustare a deliciilor locale. Dacă un filosof spunea că de la gutuie se mănâncă doar mirosul în bucătăria Klarentinei am putea afirmă că de la plăcintă se mănâncă mai întâi aspectul.

Epirul este atrăgător și chiar dacă nu zărești din toate locurile marea această se simte în spiritul de aventură care se află în sufletul oamneilor care vizitează aceste locuri. Cotloane de univers grecesc desprinse de aglomerările unui cotidian în care turismul este aproape industrializat.

La Zitsa este remarcabil cum nivel de comună preocuparea pentru dezvoltarea atracțiilor și sistematizarea ofertelor în funcție de tot ceea ce poate oferi regiunea fie această și mică că suprafață este dusă de la idee și proiect în realiatea funcțională.

(w640) zidă

Efigia lordului Byron nu este o asociere întâmplătoare cu Zitsa și mai ales cu mănăstirea Profitis Ilias unde acesta tânăr fiind a găsit găzduire într-o chilie pentru o noapte în anul 1809 când avea doar 21 ani. Byron a urcat pe drumul îngust strecurat prin pădurile răcoroase de pin şi stejar până la construcţia solitară din vârful muntelui.

(w640)

Călătoria poetului în Epir a fost sursă de inspiraţie pentru poemul narativ „Pelerinajului lui Chide Harold”.

(w640)

Aflată la 25 de kilometri distanţă de Ioannina, Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie” din Zitsa a fost zidită la 1598 de către Ieromonahaul Athanasios. Însă, potrivit tradiţiei, această ar fi fost întemeiată în veacul al XIV-lea pe un deal opus față de poziția din zilele noastre.

(w640)

În decursul timpului obştea călugărească a sporit şi aşezământul a prosperat. Biserica așezământului monastic a fost ridicată în anul 1656. Între 1657-1658 pereţii au fost împodobiţi cu fresce.

(w640)

La oracolul din Dodoni clepsidra peregrinării oamenilor se măsoară cu miile de ani.

(w640) 223

Situl arheologic Dodoni este unul dintre cele mai vechi oracole din Grecia. A fost dedicat lui Zeus. Nu este la fel de cunoscut că ate ansambluri arheologice din Grecia însă este vizitat pentru a vedea unul dintre cele mai bine conservate teatre antice grecești.

Dodoni nu se alfă pe rutele principale ale turiștilor care vizitează Grecia.

Un loc liniștit, cu puține grupuri și persoane care se plimbă prin ruine.

(w640)

Sanctuarul lui Zeus a fost un loc spiritual major în Grecia antică. Doar oracolul din Delphi s-a bucurat de mai multă faimă decât Dodoni în vremurile străvechi.

Era cel mai vechi dintre oracolele grecești și oamenii parcurgeau distanțe mari pentru a consulta pe profeții care preziceau viitorul.

Așezați sub stejarul sacru peotii întrezăreau viitorul din foșnetul frunzelor.

Dodoni este o parte a spiritului uman și a dezvoltării societății antice în dimensiunea spirituală.

(w640) 1k

Există dovezi că înainte de a-I fi dedicat lui Zeus ansamblul s-a aflat sub patronajul zeiței mame identificată că Rhea sau Gaia. Personalizată că Diona zeitatea ancestrală a trecut în plan secund odată cu creșterea rolului lui Zeus. Pelerini din toate categoriile sociale cereau favoarea zeilor inscripționând întrebările pe foi de plumb, dintre care multe au fost dezgropate în săpături.

Grijile pelerinilor antici erau legate de căsătorie, emigrare, armată și bogăție. Majoritatea clădirilor monumentale ale sanctuarului au fost construite după secolul al IV-lea idHs când a fost intiată și organizarea periodică a festivalului Naia care includea competiții atletice și teatrale. Că loc de referință religios, oracolul lui Zeus a fost împodobit cu toate bogățiile pe care oamenii antici și le puteau permite, iar săpăturile au scos la iveală o multitudine de artefacte care datează din vremuri arhaice. Teatrul a fost restaurat pentru a găzdui evenimente moderne în ultimii ani. Pelerinii încă au consultat oracolul până prin 391-392 d.Hr. când împăratul Teodosie a închis toate templele a interzis toate activitățile religioase păgâne și a tăiat stejarul străvechi din sanctuarul lui Zeus. 

Producător: Elena Dinu

 • 05:00
  Generaţia Fit
  Producător: Iulia Popescu Coproducție TVR-FRCF
 • 05:25
  Ferma
  Nu mai aveţi loc la oraş? Încercaţi la ţară!... Emisiune pentru actuali şi viitori tineri fermieri Jurnalist tv Sergiu Marinescu Emisiune de: Viorel Alexandru Popescu si Eugen Daniel Iancu
 • 06:25
  Teleshopping
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  Teleşcoala
  Japoneza Producator: Sinziana Milosoiu
 • 07:30
  România…în bucate
  TVR Moldova Emisiune realizată de TVR Moldova Jurnalist: Cătălin Blebea Producător Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 08:00
  În direct cu viaţa
  redifuzare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 08:50
  Teleshopping
 • 09:00
  Pistruiatul
  Serial* * Episodul 7*Fluturaşii In distributie : Costel Baloiu, Sergiu Nicolaescu, Reka Nagy, Zephi Alsec, Aurel Giurumia, Ion Dichiseanu, Vistrtian Roman, Margareta Pogonat, Constantin Codrescu, Gyorgy Kovacs, Florin Tanase, Viorel Comanici, Peter Paulhoffer, Goe, Haralambie Boros. Imaginea si camera Vasile Oglinda. Decorurile-Nicolae Dragan Costume-Tomina. Muzica-Horia Moculescu Scenariul si regia Francisc Munteanu Redactor Alice Săceanu AUDIENTA GENERALA (AG)
 • 09:45
  Secolul 22
  *Episodul 1 Realizator: Bogdana Pascal
 • 10:00
  Documentar 360° GEO
  * Palawan-imperiul perlelor (Palawan, l’empire des perles, Franţa-Germania, 2010) Realizator: Thérèse Engels Redactor: Corina Feleagă
 • 11:00
  Magazin Deutsche Welle
  * Azi despre mâine Premieră (TOMORROW TODAY-Magazin ştiinţific, Germania, 2022) Fascinanta lume a ştiinţei, în special misiunile spaţiale care dezvăluie tot mai multe dintre secretele Universului, constituie subiectele programului-magazin Azi despre mâine. Episodul 26 Redactor:Cristina Crăciun
 • 11:30
  Prietenii de la radio
  Transmisiune directă Producător: Liana Damian
 • 12:00
  Telejurnal TVR2
  *Sport*Meteo Translator mimico-gestual Lena Dermengiu ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ Transmisiune directă
 • 12:40
  Teleshopping
 • 13:00
  Cultura minorităţilor
  * La porţile orientului * Poezie şi tradiţia lucrului de mână la Casa lui Techir. *Povestea celui mai vechi salas de cult musulman-Esmahan Sultan Redactor: Dana Ioniţa
 • 13:30
  Educaţie la înălţime
  redifuzare Producător: Alice Săceanu Coproducţie TVR-SC Media Factory Unit SRL
 • 14:30
  Documentar 360°-GEO
  * Cuba-în ritmuri de flaşnetă redifuzare (CUBA-DANSE AVEC LES ORGUES DE BARBARIE, Franţa-Germania, 2017) Realizator: Stefan Richts În provincia Granma, din sud-estul Cubei, izolată şi puţin cunoscută de turişti, nu-şi poate imagina nimeni o fiesta fără flaşnete, adevărate capodopere, iniţial importate din Franţa. Profund ancorată în cultura tradiţională locală, música molida se cântă pe flaşnete ce redau muzica cu ajutorul unor benzi din carton perforate. Uneori de dimensiuni impresionante, flaşnetele pot cântări până la 1,5 tone. Grupurile muzicale le transportă din sat în sat, iar efortul lor este răsplătit de ambianţa generată: întregul sat, de la cei mai tineri la cei mai bătrâni, dansează pe ritmurile vesele ale acestor instrumente mecanice cu un parfum vetust. Redactor: Corina Feleagă
 • 15:30
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:00
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 16:30
  România…în bucate
  TVR Timişoara * Sarea în bucate *7 kilometri bătea bunicul Tuțu, de acasă și până în centrul satului, tragând după el căruțul cu roți de lemn, ca să vândă copiilor dulciuri. Și-a deschis afacerea în 1940. Printre actele bătrânului am găsit autorizația de comercializare a turtei dulci și ceaiului, din 1954. Dovada pentru bomboanele pe băț și înghețată, o descoperim datată 3 ani mai târziu, 1957. Respectând rețetarul vremii, întindem masă în bucătăria nepoatei, doda Ana, ca să pregătim de Moș Nicolae, bucuriile bobonțarului și turtarului Tuțu, care a îndulcit viața micuților, în vremea în care acadelele și dulciurile nu stăteau la discreția copiilor pe rafturile de la magazin. Se întâmplă la Cornereva, se județul Caraș-Severin. Emisiune realizată de TVR Timişoara Prezentator: Dan Liuț Realizator: Veronica Mihoc Producător: Florin Mihoc Jurnalist: Cătălin Blebea Producător: Cristina Murgu Producător delegat: Alexandra Tiniche
 • 17:00
  În direct cu viaţa
  Înregistrare Producător: Daniel Paraschiv Realizator: Liana Stanciu Redactori: Adina Toderaşcu şi Sinziana Milosoiu
 • 18:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport ) Transmisiune directă
 • 18:50
  E vremea ta!
  Prezintă: Cristina Soare şi Andrei Bărbulescu E vremea ta să primești date despre timpul probabil, climă, mediu și alte domenii conexe. Vei afla informații de la specialiști, curiozități, sfaturi utile și previziuni astrologice și vei ști cum îți influențează viața starea vremii. Redactori:Laurenţiu Mandu, Cristina Dănilă, Adrian Bănută, Mirela Goldic, Claudia Nicolau şi Roxana Iordache Producători: Raluca Brumariu
 • 19:05
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 46 Dramă. În 1867, Michaela Quinn, tânără doctoriţă şi moştenitoarea unei familii bogate din Boston, lasă în urmă confortul în care a trăit până atunci şi se mută într-un orăşel din Vestul American încă sălbatic: Colorado Springs. Entuziastă, plină de bune intenţii şi dornică să se afirme într-o meserie dominată de bărbaţi, Michaela-poreclită "Dr. Mike"-e primită cu suspiciune de localnici, dar reuşeşte să-şi facă doi prieteni buni: Byron Sully, susţinătorul cauzei indienilor cheyenne, şi Charlotte Cooper, moaşa satului. Şi, de parcă adaptarea nu i-ar fi fost suficient de dificilă, un incident tragic schimbă şi mai mult viaţa Michaelei: muşcată de o viperă, Charlotte i-i încredinţează pe patul de moarte pe cei trei copii ai ei, Matthew, Colleen şi Brian. Devenită brusc şi mamă, şi medicul unei comunităţi care nu prea are încredere în capacităţile ei, Dr. Mike se înarmează cu curaj şi optimism pentru a schimba în bine vieţile celor din jur. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 20:00
  Reţeaua de idoli
  Producător: Irina Păcurariu
 • 21:00
  Memorialul Durerii - o istorie care nu se învaţă la şcoală
  * O istorie care nu se învață la școală Așezări care s-au opus comunismului Revolta satelor din județul Arad : Apateu, Berechiu, Somoșcheș, Șepreuș La 31 iulie 1949 țăranii din nordul județului Arad au declanșat o revoltă. Activiștii de partid îi împiedicaseră să-și ducă grâul la batoze. Când au fost îndemnați în batjocură să mănânce prune, furia lor s-a dezlănțuit. Represiunea a fost însă mult mai dură Redactor: Doina Teodoru Producător: Alexandru Munteanu Realizator: Lucia Hossu Longin O coproducţie TVR-APTR
 • 22:00
  Documentar
  Documentar * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Premieră Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ? ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Premieră Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan
 • 23:00
  Doctor Quinn
  Serial *(DR. QUINN, MEDICINE WOMAN-SUA, 1993-1998) Cu: Jane Seymour, Joe Lando, Chad Allen, Erika Flores, Shawn Toovey *Episodul 45 Dramă. Redactori: Laura Bălan, Bogdan Stănescu, Vlad Ţurcan
 • 00:00
  Luminiţa de la miezul nopţii
  Producător: Luminiţa Velciu Redactor: Transmisiune directă
 • 01:00
  Duminica filmului românesc
  * Masca de argint-România, 1985 Regia: Gheorghe Vitanidis Cu: Florin Piersic, Marga Barbu, Alexandru Repan, Jean Constantin, Ion Besoiu Aventuri. *ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP Redactor: Gabriela Onea
 • 03:00
  Ora de Stiri
  (+ Sport )
 • 03:40
  Teleşcoala
  *Clasa a VIII-a Limba și literatura română Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:05
  Teleşcoala
  * Limbi străine Engleză Producator: Sinziana Milosoiu
 • 04:30
  Documentar
  Documentar (R) * La Carrera Panamericana (Driving La Carrera – Rally Brothers, SUA, 2020) Regia: Fernando Cum La Carrera Panamericana este o cursă de maşini de epocă, durează 7 zile şi are loc în Mexic, pe drumuri desfundate. Îţi trebuie multă voinţă ca să participi şi, mai ales, ca să ajungi până la linia de sosire. Doi fraţi din New Jersey ne povestesc aventurile lor din acest raliu, parcurs cu un  Volvo Amazon 122S, din 1965. Cum găseşti piese pentru o maşină de epocă, când ai rămas în pană în mijlocul pustietăţii ?   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP)   *Şi eu am fost ca tine (I Was You, SUA, 2022) Regia: Chu Wu JJ Thompson a crescut în umbra tatălui ei, un cowboy renumit. În dorinţa de a-i câştiga respectul, ea a participat la multe rodeo şi a câştigat nenumărate competiţii. Devenită la rându-i mama unei fetiţe, JJ se luptă să păstreze echilibrul între a-i trasmite fiicei sale pasiunea pentru rodeo şi a-i arăta dragostea ce i-o poartă.   ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPII ÎN VÂRSTĂ DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINŢII ORI FAMILIA (AP) Redactor: Laura Bălan